Hlavní obsah

Znáte Harryho Pottera? Zkuste, co víte o nejslavnější čarodějnické sáze

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh o chlapci s jizvou ve tvaru blesku na čele uchvátil miliony čtenářů a diváků po celém světě. Asi těžko byste hledali člověka, který nikdy neslyšel o Harrym Potterovi. Co o fantastickém světě čar a kouzel víte vy?

Článek

Od roku 1997, kdy vyšel první díl nazvaný Kámen mudrců, se prodalo na 600 milionů kopií. Příběhy o Harrym Potterovi se tak staly bezkonkurenčně nejúspěšnější knižní sérií vůbec. A neméně populární je také filmové zpracování, které si diváci všech věkových kategorií často pojí právě s předvánočním časem. Zkuste si, jak se v čarodějnické sáze z pera talentované J. K. Rowling (58) orientujete.

1. Protože lord Voldemort zabil Harrymu Potterovi rodiče, chlapec vyrůstal u tety a strýce v malém městě jižně od Londýna. Jaká je jeho adresa?
2. Jak zní kouzlo, které při správném švihnutí hůlkou umožňuje kouzelníkovi zvednout předmět a udržet ho ve vzduchu?
3. Do Bradavic jezdí studenti zářivě červenou parní lokomotivou známou jako Bradavický expres, a to z londýnského nádraží King's Cross. Víte, v jaký den a čas každý rok odjíždí?
4. Jak se jmenuje nápoj, na který kouzelníci tak rádi chodí do hospody U Tří košťat v Prasinkách, tedy v poslední ryze kouzelnické vesnici?
5. Vzpomenete si, jaké povolání mají v mudlovském světě rodiče Herminony Grangerové?
6. V díle Ohnivý pohár se Harry tak trochu nečekaně účastní Turnaje tří kouzelníků, který sestává ze tří úkolů. Co musí udělat v prvním z nich?
7. Kolik bodů získá tým, jehož chytač během famfrpálového utkání chytí zlatonku? Mimo jiné tímto způsobem také ukončí hru.
8. Víte, co jsou to viteály?
9. V bohatších kouzelnických rodinách běžně slouží domácí skřítci. Víte, jakým způsobem může skřítkovi dát jeho pán svobodu?
10. Rodina Weasleyových je jednou z mála čistokrevných kouzelnických rodin. Její členové, mezi něž patří i Harryho nejlepší kamarád Ron, mají jeden typický vzhledový rys. Jde o:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám