Hlavní obsah

Když vlasy padají dříve, než mají: S alopecií bojuje Jordan Haj, Naomi Campbell i Tomáš Drahoňovský

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S postupným vypadáváním vlasů i plešatěním se vyrovnává dost těžko. O trochu těžší je to ve chvíli, když jste veřejně známý a vaše image vás živí. Kteří slavní vystoupili ze své komfortní zóny a šli s kůži doslova na trh? Kdo promluvil o nemoci zvané alopecie?

Článek

Padání vlasů je běžnou součástí života každého z nás. Trápit vás však nemusí, pokud vám za den vypadne zhruba kolem 100 vlasů. Problém však nastává, když řídnou vlasy mnohem více a na hlavě se objevují lysá místa. V závažnějších případech pak vypadá i obočí a ochlupení na těle. Jedná se o nemoc zvanou alopecie, která má různé příčiny, z nichž nejčastější může být jiná nemoc či stres, a léčba je dost komplikovaná. A nevyhýbá se ani slavným. Kdo ze zahraničních i českých celebrit s touto nemocí bojuje a nebojí se o tom mluvit?

Jada Pinkett Smith

Herečka a manželka Willa Smithe Jada si v roce 2021 oholila hlavu z důvodů alopecie a vzbudila na veřejnosti rozruch. Zvláště v souvislosti s předáváním Oscarů, kde čelila nevhodnému vtipu moderátora, kterému za to dal její muž ránu. Na svou nemoc prý přišla herečka ve sprše, kdy jí zůstal chomáč vlasů v ruce, chvíli to sice maskovala šik turbanem, ale pak se odhodlala k radikálnější změně.

Foto: Profimedia.cz

Jada s Willem v roce 2012 na filmové premiéře Men in Black 3 v New Yorku a nyní na premiéře filmu Emancipation, která se konala před Vánocemi v Los AngelesFoto: Profimedia.cz

Naomi Campbell

Modelka Naomi Campbell přiznala už před deseti lety svůj boj se ztrátou vlasů. Kvůli povolání byly často naplétané, zahušťované, prodlužované či stahované a neustálými proměnami trpěly. Nemoc byla v jejím případě pojmenovaná jako trakční alopecie (vzniká právě kvůli častému utahování vlasů), projevuje se vypadáváním vlasů v oblasti hranice čela a spánků, kde jsou vlasy tenčí a křehčí a tím také náchylnější k poškození.

Foto: Profimedia.cz

Supermodelka Naomi Campbell je stále velmi žádaná například v kampaních Marca Jacobse. Na druhé fotografii z roku 2008 odhaluje prořídlou kšticiFoto: Profimedia.cz

Jordan Haj

Jít s kůží na trh nebylo jednoduché ani pro hudebníka Jordana Haje, který se o ní rozpovídal v několika rozhovorech v loňském roce. Trpí alopecií areata, což je autoimunitní porucha, při které dochází k napadení vlasových folikul vlastním imunitním systémem a na hlavě se objevují lysiny. Umělec přiznal z nemoci úzkosti a stres, které musel řešit antidepresivy. Lysiny často maskoval černým barvicím sprejem, nedávno se ale rozhodl před cestou na Bali vlasy shodit.

Foto: Profimedia.cz

Hudebník Jordan Haj s přítelkyní Emmou Smetanou v roce 2015 na otevření luxusní pražské restaurace Aromi. Nyní tráví zimu na Bali a Jordan si před cestou oholil hlavuFoto: Profimedia.cz

Tomáš Drahoňovský

Další známou tváří, jenž se svěřuje veřejně se svou alopecií, je bývalý moderátor České televize Tomáš Drahoňovský. Stejně jako Jordan Haj se léčí u přední české dermatoložky Moniky Arenbergerové. Na rozdíl od hudebníka však trpí alopecií universalis, kdy tělo kompletně ztrácí veškeré ochlupení, tedy i řasy či chlupy v nose. Nedávno se však vyjádřil na svém Twitteru o nové nadějné léčbě, kterou nyní testuje.

Foto: Profimedia.cz

Moderátorovi prý nejvíce chybí chloupky v nose a řasy, například při sportu mu po z čela stéká přímo do očíFoto: Profimedia.cz

Markéta Konvičková

Se ztrátou vlasů se potýkala i populární zpěvačka, která se proslavila díky pěvecké soutěži Česko Slovenská SuperStar, Markéta Konvičková. O vlasy přišla v důsledku léčby nádorového onemocnění vaječníku a bylo to pro ni jako veřejně známou osobu dost stresující. V jednu dobu nosila i paruku, kterou jí daroval nadační fond Daruj vlasy. Proto se následně rozhodla podpořit dobrou věc a stala se patronkou projektu Silná a krásná, který pomáhá s výrobou paruk pro onkologicky nemocné pacienty.

Foto: Pavel Machan / CNC / Profimedia, Profimedia.cz, Profimedia.cz

Pro zpěvačku je vzhled důležitý především proto, že vystupuje před lidmi. Občas tak řídké vlasy doháněla příčeskyFoto: Pavel Machan / CNC / Profimedia, Profimedia.cz, Profimedia.cz

Reklama

Načítám