Hlavní obsah

„Potrat mě mrzí doteď, je to hluboká ztráta.“ Slavné ženy promluvily o bolesti, která jen tak nepřejde…

Foto: Theo Wargo - GettyImages.com, Profimedia.cz

Foto: Theo Wargo - GettyImages.com, Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí jít na potrat není pro většinu žen vůbec snadné. Často to bolí celý život a málokdo má chuť o svém tajemství mluvit. Samozřejmě i slavné ženy podstupují interrupci nebo mají bolestnou zkušenost se samovolným potratem. A některé zastávají názor, že je to téma, o kterém by se mělo mluvit.

Článek

Téma potratů, ať už samovolných a nechtěných, nebo naopak plánovaných, je ve společnosti stále trochu tabu. Většinou se o nich spíše cudně mlčí a těch, které se odváží o nich mluvit nahlas, je opravdu pomálu. Díky za každou odvážnou ženu, jež je ochotná jít s kůží na trh a téma veřejně otevřít. Pro jiné může být úlevné slyšet, že v tom nejsou samy. Které ze známých tváří sebraly odvahu a veřejně přiznaly, že i ony přišly o plod nebo se rozhodly pro umělé ukončení těhotenství?

Uma Thurman

V eseji pro The Washington Post se oblíbená herečka svěřila se svou bolestnou zkušeností, kdy jako velmi mladá otěhotněla při pobytu v Evropě se starším, nejmenovaným mužem. „Byla to tehdy pro mě učiněná muka a mrzí mě to doteď, ale také to byla cesta k pozdějšímu životu plnému radosti a lásky,“ napsala Uma Thurman, která má nyní tři děti. „Rozhodnutí nemít dítě tak mladá mi umožnilo vyrůst a stát se matkou a ženou, kterou jsem chtěla a potřebovala být,“ dodala.

Sharon Stone

Americká pětašedesátiletá filmová star se nikdy netajila tím, že zažila bolest ze samovolného potratu. Ovšem, že to bylo dokonce devětkrát, s tím se svěřila až v roce 2022. Do komentářů pod instagramovým příspěvkem magazínu People, v němž hvězda jedné taneční soutěže sdílela svou bolest nad tím, že s manželem přišli o dítě, Sharon Stone napsala, že i ona to důvěrně zná. „Nebyla to žádná maličkost, fyzicky ani emocionálně,“ napsala. Příčinou jejích opakovaných nezdarů mít dítě je údajně onemocnění lupus, s kterým se celoživotně potýká.

„My ženy nemáme v podstatě žádnou možnost, jak a kde se o takovou hlubokou ztrátu podělit, promluvit si o ní. Máme pocit, že se s ní musíme vypořádat samy, v tajnosti,“ přidala svůj názor Sharon Stone. A setkala se tehdy s obrovskou vlnou porozumění i vděčnosti, že téma otevřela. „Možnost zveřejnit prožité zkušenosti, je prvním krokem k vytvoření nezbytné změny,“ napsala jedna z žen v komentáři k příspěvku.

Chrissy Teigen

Není úplně běžné, aby si modelka přála čtyři děti, ale Chrissy Teigen to tak prý měla vždycky. Když ale čekala své třetí dítě, musela ve dvacátém týdnu podstoupit potrat, který jí zachránil život. „Jednalo se o odtržení placenty a lékaři mi řekli, že dítě to nepřežije a ohrožený je i můj život,“ vysvětlovala v pořadu Entertainment Tonight. S bolestnou zkušeností se velmi otevřeně svěřila i na sociálních sítích, a ačkoli s tím její manžel, zpěvák John Legend, nesouhlasil, zveřejnila i fotografie přímo z nemocnice, kde se s nenarozeným chlapečkem loučí. Byl to pro ni prý způsob, jak se se vším vyrovnat.

Britney Spears

Ve své autobiografické knize The Woman in Me, která vyšla loni v říjnu (pouze v angličtině), popová hvězda vzpomíná na chvíle před více jak dvaceti lety, kdy otěhotněla se svým tehdejším partnerem Justinem Timberlakem. Těhotenství ji prý tenkrát zaskočilo, ale byla rozhodnutá si dítě ponechat. „Justina jsem opravdu milovala. Vždycky jsem plánovala, že jednou budeme mít společně rodinu,“ píše Britney v knize. Jemu ale prý přišlo, že jsou na dítě moc mladí, a v podstatě ji donutil jít na potrat. „Stále dokola opakoval, že na to nejsme připravení a on ještě nechce být otcem. Byla to jedna z mých emocionálně nejbolestivějších životních zkušeností, jakou jsem kdy prožila,“ dodává zpěvačka.

Paris Hilton

Podobnou zkušeností si prošla i Paris Hilton. V reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, který zrušil ústavní právo žen na potrat, se svěřila, že i ona ve dvaceti letech ukončení těhotenství podstoupila. Jak uvedla pro magazín Glamour, cítila se příliš mladá na to mít dítě a přála by každé ženě, aby si o tak závažném kroku mohla rozhodnou sama. „Proč by na to měl být zákon? Je to vaše tělo a vaše volba,“ uvedla Paris.

Načítám