Hlavní obsah

Zamlklé těhotenství poznáte velice špatně, většinou ho odhalí až gynekolog. Příčin může být více

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamlklé těhotenství neboli zamlklý potrat patří do skupiny samovolných potratů. Na rozdíl od „klasického“ potratu ale probíhá tiše a bez typických příznaků. Zamlklé těhotenství může potkat každou ženu a předejít se mu nijak dopředu nedá.

Článek

Jde o stav, kdy se plod v děloze přestane vyvíjet a odumírá. Proč k tomu dochází, se přesně neví, i když existují určité rizikové faktory, které pravděpodobnost zvyšují.

Příznaky zamlklého těhotenství

Na rozdíl od samovolného potratu, kdy žena začne krvácet, zamlklý potrat probíhá často bez větších příznaků. Žena může jen jemně špinit, mít výtok nebo ji může občas bolet v podbřišku. Zamlklé těhotenství pak většinou odhalí až gynekolog při ultrazvukovém vyšetření, kde chybí srdeční akce plodu.

Přestává fungovat placenta, což se projevuje poklesem či stagnací těhotenského hormonu hCG. S poklesem hladiny těhotenského hormonu se sníží i případná těhotenská nevolnost, kterou spousta žen krátce po oplodnění prožívá. Často je to tak první příznak těhotenské ztráty.

Příčiny zamlklého těhotenství

  • Špatně se vyvíjející nebo nesprávně zahnízděné plodové vejce v děloze. V 70 % všech potratů jde o genetické příčiny, tedy nějakou vývojovou vadu.
  • Vnější negativní vlivy na plod, jako je rentgenové záření, toxické látky, léky, které žena užívá.
  • Hormonální poruchy, například problémy se štítnou žlázou
  • Poruchy srážlivosti krve
  • Vrozené nebo získané anomálie dělohy
  • Různé chronické nemoci na straně ženy, konzumace alkoholu a kouření
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Přemíra alkoholu může způsobit potrat, stejně tak kouření a další vnější negativní vlivyFoto: fizkes, Shutterstock.com

Kdy dochází k zamlklému potratu

Většina zamlklých těhotenství se odehrává v prvním trimestru, mezi 6. a 11. týdnem těhotenství. Někdy k němu dojde i později, ale riziko klesá s narůstajícími týdny gravidity.

Co se děje po zamlklém potratu

Když lékař zjistí, že se plod nevyvíjí, existuje několik možností, jak zamlklé těhotenství ukončit.

  • Revize dělohy – je menší chirurgický zákrok, kdy se odstraní částečně děložní sliznice s pomocí kyrety a děložní dutina se vyčistí. Jde o rutinní gynekologický zákrok, který je šetrný a miniinvazivní. Provádí se v nemocnici pod narkózou.
  • Čekání na samovolný potrat – žena se na doporučení lékaře rozhodne počkat na samovolný potrat. Někdy se čeká i několik týdnů. Je nutné si ale uvědomit, že mrtvolná tkáň uvnitř dělohy dříve nebo později představuje nebezpečí v podobě bakteriálního zánětu dělohy. Přestože některé ženy preferují vyčkávací postup, jsou v tomto případě nutné pravidelné kontroly a v určité chvíli se musí přistoupit k revizi dělohy. Důležité je i stáří gravidity, počínající těhotenství obvykle odkrvácí samovolně, pokročilé už méně často.
  • Léky - k vypuzení odumřelého plodu lze použít i takzvané prostaglandiny, které spustí samovolný potrat. V České republice se ale jedná o postup v takzvaném „off label režimu“, neboli jde o způsob, který není schválen v rámci registračního procesu. Takový postup musí být odůvodněný a pacientka s ním být seznámená.

Je možné znovu otěhotnět

Nic nebrání tomu, aby žena po zamlklém těhotenství znovu otěhotněla a donosila zdravé dítě. Dříve lékaři doporučovali počkat minimálně tři menstruační cykly, aby bylo tělo dostatečně připravené, ale velké studie prokázaly, že neexistuje statistický rozdíl mezi tím, kdy žena znovu otěhotněla a kdy došlo k potratu. U starších žen se tři měsíce nedoporučují vůbec, škoda každého cyklu, který se nevyužije.

Foto: comzeal images, Shutterstock.com

Nic nebrání tomu, aby žena po zamlklém těhotenství opět otěhotněla a dítě donosilaFoto: comzeal images, Shutterstock.com

Může se zamlklé těhotenství opakovat

Zamlklé těhotenství se může opakovat, ale podle lékařů jedno až dvě nemusí nic znamenat. Vyšetření je na místě v případě, že má žena za sebou minimálně tři samovolné potraty.

Ovšem u starších párů se doporučuje aktivně pátrat po příčině už od druhého potratu. Pak se obvykle provádí genetické a hematologické vyšetření, aby se vyloučily genetické příčiny či problémy s krevní srážlivostí.

Zamlklé těhotenství

  • Příčiny: Příčin je celá řada, patří mezi ně hormonální poruchy, nesprávně uhnízděné nebo špatně se vyvíjející vajíčko v děloze, poruchy srážlivosti krve či chronické nemoci ženy.
  • Projevy: Zamlklé těhotenství na rozdíl od samovolného potratu často žena ani nepozná, někdy jen mírně špiní nebo ji bolí v podbřišku.
  • Léčba: Ve chvíli, kdy lékař při ultrazvukovém vyšetření zjistí, že chybí srdeční akce plodu, existují tři možnosti. Revize dělohy, čekání na samovolný potrat nebo léky, které samovolný potrat spustí.

Odborná konzultace: MUDr. Radek Müller, zástupce primáře Gynekologicko-porodnického oddělení, Nemocnice Jilemnice

Načítám