Hlavní obsah

Těhotný muž na obálce magazínu. Šokovala ale i Demi Moore, Britney Spears a další VIP

Foto: glamourmagazine.co.uk

Foto: glamourmagazine.co.uk

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titulní stránce červnového britského magazínu Glamour kraluje muž John Brown. Není to žádná VIP osobnost ani politik, vědec, ale transsexuál, který právě čeká dítě. Fotka muže s již výrazným těhotenským břichem rozhodně šokovala, a to i v dnešní liberální době. Které další titulní stránky magazínu napříč posledními desetiletími vzbudily podobné pozdvižení?

Článek

Titulní stránky magazínů mají přitáhnout zájem čtenářů, je to v podstatě výkladní skříň daného periodika, má šokovat, upoutat, donutit lidi si magazín koupit. Britskému magazínu Glamour se tohle nyní nejspíš povedlo na výbornou, hodně lidí titulu díky obálce s těhotným mužem Johnem Brownem neodolalo. Ale podobný poprask v minulosti vzbudily i další titulky magazínů.

Těhotný muž v Glamour

Titulních stran s těhotnými ženami jste určitě viděli už nespočet, požehnaný stav dávno není tabu, těhotenská bříška není nutné schovávat a maskovat. Ale těhotný chlap? To je něco úplně jiného, a tak se červnová obálka magazínu Glamour s těhotným trans mužem Johnem Brownem rozhodně zapíše mezi ty, které šokovaly.

Příběh ženy, která se ale cítila jako muž, prošla si změnou pohlaví a nyní se svým nebinárním partnerem už jako muž čeká dítě, si určitě přečetlo hodně lidí. A i když pár samozřejmě čelí i velké kritice, je odhodlán stát se milujícími rodiči své zatím nenarozené dcerce. A John Brown je přesvědčen, že jeho holčička bude vyrůstat v láskyplném prostředí a s vědomím, že bude milována vždy a za všech okolností, ať se rozhodne žít jakýkoli život a být kýmkoli.

Těhotná Demi Moore ve Vanity Fair

Ve srovnání s těhotným mužem samozřejmě působí obálka magazínu Vanity Fair s těhotnou nahou Demi Moore celkem nudně. Ale nezapomeňte na to, že když spatřila světlo světa, psal se rok 1991 a bylo to snad vůbec poprvé, co se známá těhotná žena nechala takto nafotit a snímek zveřejnit na titulní straně.

Tohle byl opravdu velký převrat a snímek fotografky Annie Leibovitz s Demi Moore v sedmém měsíci těhotenství udal směr novému trendu. Mnoho osobností v požehnaném stavu se nechalo nafotit v podobném stylu a hlavně, pořizování sexy fotek těhotných žen se stalo módou a fenoménem, který frčí dodnes. Koneckonců dnes má podobné snímky ve svém rodinném albu kdejaká žena.

John Lennon a Yoko Ono v Rolling Stone

I tuhle možná nejslavnější titulku magazínu Rolling Stone má na svědomí Annie Leibovitz. Je až děsivé, že fotka nahého a bezbranného Lennona přituleného ke své ženě Yoko Ono vznikla jen pár hodin před tím, než byl hudebník zavražděn. To tehdy samozřejmě nikdo ze zúčastněných netušil, ale když pak po jeho smrti zaplavily novinové stánky titulní strany plné oslavných článků, Rolling Stone vzbudil poprask.

Tuto dnes již ikonickou fotku otiskl na své titulce, ovšem bez jakéhokoli textu. Tahle fotka prostě mluvila sama za sebe, nic víc nebylo třeba. V roce 2005 dokonce American Society of Magazine Editors (organizace sdružující vedoucí redaktory časopisů a webových magazínů v USA) vyhodnotil tuto obálku jako tu nejlepší za posledních 40 let!

Tess Holliday v Cosmopolitanu

Foto: Profimedia.cz

Tess Holliday v zelených plavkách šokovala svými plnými křivkami a tím, že se za ně nehodlá stydětFoto: Profimedia.cz

Opět, dnes už se nikdo příliš nepozastavuje nad tím, když nějakou obálku módního magazínu zdobí žena kyprých tvarů. Plus size modelky patří na přehlídková mola a titulní stránky magazínů podobně jako ty výrazně štíhlé.

Ale když se jedna z neslavnějších plus size modelek Tess Holliday objevila v plavkách na obálce Cosmopolitanu, byl rok 2018, módě stále kralovaly až extrémně štíhlé ženy, diktát krásy byl neúprosný a tohle bylo prostě pozdvižení. Tess Holliday nejenže odvážně vystavila své výrazné křivky na odiv, ale zároveň poslala pomyslný vzdušný polibek na rozloučenou dosavadním standardům krásy, kde je i deko tuku navíc hříchem největším.

Samozřejmě se tehdy strhla lavina, kritici křičeli, že jde o propagaci nadváhy, ale i tohle Tess Holliday s odvahou sobě vlastní trpělivě vysvětlovala. Tahle obálka nikomu neříkala, že je žádoucí mít kila navíc, ale že je důležité mít se rád, ať vypadáte jakkoli.

Kanye West jako Ježíš v Rolling Stone

Rok 2006 a na titulní straně magazínu Rolling Stone se objevil rapper Kanye West. Je jasné, že u hudebníka, který se vyžívá v kontroverzi a rád provokuje, by to s obyčejným snímkem byla opravdu nuda. Ale přesto, když se na obálce objevil s trnovou korunou na hlavě a pózoval jako Ježíš, bylo to pořádné pozdvižení.

Pro mnohé šlo o urážku křesťanské víry, další poukazovali na to, že rapperovo ego narostlo do strašidelných výšin, pro další to bylo nevkusné. Na druhou stranu a na obranu hudebníka, snímek byl tak trochu připomínkou jeho slavného songu Jesus Walks, za nějž West získal cenu Grammy.

Britney Spears v Rolling Stone

Přemýšlíte, co je na téhle titulní stránce tak šokujícího? Pravda, ve srovnání s tím, jak se poslední roky zpěvačka Britney Spears prezentuje a jak své sociální sítě zahlcuje nahými fotkami, je to nic. Ale zase, byl to rok 1999, nahota nebyla ani zdaleka tak běžná jako dnes, navíc tehdy bylo zpěvačce sedmnáct let. Obzvlášť v USA, kde plnoletosti dosahují mladí až s příchodem 21. narozenin, to bylo něco.

A tak Spears ležící v posteli ve spodním prádle a s plyšákem pod rukou byla hodně odvážný počin. Nemluvě o tom, že telefonní sluchátko u jejího ucha a výraz, kterým naznačuje, že si rozhodně nepovídá se spolužačkou, vzbudil dost pohoršení. Ozvaly se dokonce i hlasy, že tahle obálka se stane svatým grálem všech deviantů a voyeurů.

Gisele Bündchen a LeBron James ve Vogue

Tohle není tak dávno, tahle obálka zdobila magazín Vogue v roce 2008. Snímek krásné modelky Gisele Bündchen a profesionálního hráče basketbalu LeBrona Jamese ale vyvolal opravdu velký rozruch, silnou kritiku a u mnohých i odpor. Přemýšlíte proč? Podle mnohých je totiž rasistická, protože podporuje stereotypní klišé o agresivních zlých černých mužích a bezmocných slabých bílých ženách.

Dostat se na titulní stránku věhlasného magazínu je rozhodně velká pocta. A stejně takovou poctou je i mít svou panenku Barbie. Margot Robbie a Ryan Gosling se jako Barbie a Ken dočkali své panenky: Kdo další ze slavných ji má?

Reklama

Načítám