Hlavní obsah

Úchylky milionářů: Krev syna pro věčné mládí, tryskáč jako hračka i týrání personálu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohou mít, na co si vzpomenou, a stejně své jmění nikdy neutratí. Někteří se nakonec rozhodnout dát většinu svých peněz na charitu, jiní si ale plní i hodně nezvyklá přání a touhy. A jsou i tací, pro které jsou zákony jen k tomu, aby se obcházely, či rovnou nerespektovaly.

Článek

Dovedete si představit, že byste měli tolik peněz, že je ani při největší snaze nemáte šanci do konce života utratit? Podobné „starosti“ má na světě jen hrstka vyvolených. O mnohých se svět nikdy nedozví, co se svým obrovským majetkem podnikají a kolik ostrovů, vil či jachet si pořizují. Libůstky některých ale čas od času vyplavou na povrch a to se pak svět nestačí divit, co všechno je možné…

Zastavit čas a být věčně mlád

Excentrický americký milionář Bryan Johnson se zřejmě nejvíc ze všeho bojí stárnutí, a proto se rozhodl investovat nemalé částky do čehokoli, co by zastavilo přirozený běh života. V minulosti na sobě otestoval již řadu experimentů, včetně velmi přísného dietního režimu, kterým chce dosáhnout toho, že jeho tělo bude biologicky na úrovni 18letého chlapce.

Do neprobádaných a mnoha vědci odsuzovaných pochybných metod investuje v přepočtu zhruba 50 milionů korun ročně a zapojil do nich už i svého syna a otce. Jak napsal letos v květnu deník The Times, trojice navštívila společně jistou texaskou kliniku, kde si téměř padesátiletý podnikatel nechal do těla vpíchnout plazmu získanou z krve svého syna Talmageho. A svou plazmu zase daroval svému otci Richardovi.

Myšlenka je založena na pokusech na myších, které naznačují omládnutí buněk u starých jedinců, kterým byla vpravena plazma z krve mladých myší či provedena transplantace orgánů. Zda to ale funguje u lidí, není zdaleka jisté ani prokázané a mnozí vědci jsou přesvědčeni, že metoda může mít zatím nespecifikované neblahé vedlejší účinky.

Zneužívání nezletilých

Přátelil se s mnoha slavnými osobnostmi včetně britského prince Andrewa, Donalda Trumpa či Billa Clintona. Nakonec ale finanční magnát Jeffrey Epstein spáchal sebevraždu v newyorské vazební věznici. Hrozilo mu až 45leté vězení za zneužívání nezletilých dívek, které si vozil vlastním tryskáčem na svůj soukromý ostrov nebo do svých dalších četných rezidencí na Floridě a v New Yorku.

Podle obvinění si je sem zval například kvůli placeným masážím a poté je ale zneužíval. Podle BBC dokonce platil i svým zaměstnancům, aby mu dívky obstarávali, přičemž nejmladší nemělo být ještě ani 14 let. Aféra značně zamávala i životem prince Andrewa, který se za kontakty s miliardářem později omlouval a distancoval se od něj.

Lodě, letadla a nejluxusnější jachta

Hodnota majetku majitele softwarové firmy Oracle Larryho Ellisona se podle magazínu Forbes odhaduje na 107 miliard dolarů. A někdy se o něm říká, že se rád chová jako malý kluk. Proč? Miluje hračky. Je známý tím, že se s chutí prohání ve své italské stíhačce Marchetti či tryskovém letadle Gulfstream. V minulosti si dokonce koupil ruskou stíhačku Mig-29, ale americké úřady mu ji nedovolily dovézt do USA.

Vlastní také 88metrovou jachtu v hodnotě 160 milionů dolarů. Ta patří k nejluxusnějším na světě a její součástí je nejen bazén na horní palubě či salon zařízený jako kinosál, ale i prosklený panoramatický výtah.

Neskutečné skrblení

Miliardář Howard Hughes, podle jehož životního příběhu byl natočen známý film Letec s Leonardem DiCapriem v hlavní roli, byl nejen neskutečně bohatý, ale také pěkný držgrešle a měl velké zdravotní problémy – trpěl závažnými příznaky obsedantně kompulzivní poruchy a po těžké letecké nehodě, kdy přežil jen zázrakem, ho sužovaly chronické bolesti.

Ačkoli jeho firmy vybavovaly americké letectvo nejmodernějšími zbraněmi, on sám se snažil vyhnout daním za každou cenu a své podřízené týral nesmyslnými příkazy, které jim psal na malé lístečky, a pedantsky trval na splnění i těch nejabsurdnějších pokynů. Nakonec se psychicky zhroutil a dožil v naprosté izolaci.

Dárky za miliardu

Slušnou aféru rozpoutala před 13 lety kauza kolem jedné z nejbohatších žen světa – tehdy sedmaosmdesátileté dědičky koncernu L’Oréal Liliane Bettencourt. Její dcera tehdy zažalovala fotografa Françoise-Mariu Baniera, že si ponechal dárky od její matky za více než miliardu eur. Chtěla, aby je vrátil nebo daroval na dobročinné účely, protože její matka už v době, kdy mu je darovala, nebyla zcela při smyslech. Fotograf byl nakonec odsouzen za to, že zneužil slabosti staré paní, proces nabobtnal a soud uznal vinnými dalších sedm lidí, některé poslal do vězení, jiným rozdal pokuty.

Související témata:

Načítám