Hlavní obsah

Miliardáři, kteří nenechají dětem ani pětník. Uvědomělí nebo lakomci?

Foto: David M. Benett, Gettyimages.com

Foto: David M. Benett, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina rodičů bere téměř jako povinnost zanechat svým dětem alespoň nějaké dědictví. Představa, že za svého života utratí vše, co mají, nebo to darují na charitu, je přinejmenším neobvyklá. Pro mnohé známé osobnosti je to ale mnohdy jediná rozumná možnost. Ve vlastním zájmu svých potomků jim neodkážou vůbec nic.

Článek

Narodili se do zlaté kolébky. Jejich rodiče jsou slavní a bohatí, takže by se mohlo zdát, že mají na růžích ustláno a nemusí dělat vůbec nic. Opak je ale pravdou. Zdaleka ne všichni miliardáři chtějí mít ze svých dětí další Paris Hilton. Raději jim ze svého jmění neodkážou vůbec nebo skoro nic. Jen ať se potomci snaží hezky sami a svoji cestičku si v životě vyšlapou, jak jen umí. Kdo patří v tomto směru k těm nejuvědomělejším rodičům?

Daniel Craig

Proslavila ho role nejslavnějšího agenta všech dob. I v civilu je Daniel Craig nekompromisní tvrďák. Podle portálu BBC v jednom z rozhovorů prohlásil, že myšlenka zanechávání dědictví se mu zdá doslova „nechutná“. Že jeho dvě děti z jmění odhadovaného na zhruba 125 milionů dolarů neuvidí ani cent. „Mojí filozofií je zbavit se všeho, co mám, než odejdu z tohoto světa,“ řekl představitel Jamese Bonda v roce 2020. „Copak není už ve Starém zákoně napsáno, že když člověk zemře bohatý, tak selhal?“ svěřil se britskému časopisu Saga Magazine se svými názory na zaopatření dětí. S bývalou manželkou Fionou Loudon má už dospělou dceru Ellu. Se současnou ženou, herečkou Rachel Weisz, pětiletou Grace. 31letá Ella si už dokázala udělat jméno jako modelka a herečka. Tatínek na ni může být po právu hrdý, protože se začátkem roku objevila na obálce francouzského módního časopisu L'Officiel. Navíc už hrála v několika hrách s divadelním souborem Shakespeare & Company a menší role měla už i ve dvou filmech.

Laurene Powell Jobs

Zakladatel Applu Steve Jobs zanechal své rodině majetek přesahující 10 miliard dolarů. Dnes se hodnota jeho jmění pohybuje kolem 22 miliard. Jeho děti z toho uvidí jen zlomek. S nejstarší dcerou Lisou měl odmalička komplikovaný vztah a zpočátku dokonce popíral, že je jeho. Po jeho smrti dostala „jen“ milion dolarů a nic víc čekat nemůže. I jeho mladší dcera Eve, která patří mezi světovou jezdeckou elitu v parkuru a pracuje jako modelka, si na živobytí musí vydělávat sama. Z ohromného dědictví nedostane, stejně jako její starší sourozenci Reed a Erin, nic. Na druhou stranu dárek od matky v podobě špičkového závodního koně za 15 milionů dolarů neodmítla.

Její matka Laurene, která se správy celého bohatství ujala, plánuje veškerý majetek postupně věnovat na charitu. „Steva to nezajímalo. A pokud budu žít dostatečně dlouho, skončí to se mnou,“ uvedla v rozhovoru pro The New York Times. „Dělám to na počest jeho práce,“ zdůraznila jedna z největších současných filantropek s tím, že vše hodlá využít k vykonání „toho největšího možného dobra“.

Gordon Ramsay

Jeden z neslavnějších kuchařů světa má se svou manželkou Tanou pět dětí. A ačkoli se jeho majetek odhaduje na 220 milionů dolarů, děti drží zkrátka. S dědictvím prý nemohou počítat ani náhodou. Gordon Ramsay se pro deník Telegraph už kdysi vyjádřil, že své děti rozmazlovat rozhodně nehodlá. Maximálně jim přidá 25% na byt, zbylé peníze si ale musí obstarat samy. A zdá se, že jeho děti jsou s tím smířené a snaží se. Jeho nejstarší dcera, 24letá Megan, vystudovala psychologii. 23letý Jack vstoupil do služeb britského námořnictva. Nejmladší 21letá Matilda jde ve stopách svého otce. Uváděla už svou vlastní kuchařskou show pod názvem Matilda and The Ramsay Bunch na dětském televizním kanálu CBBC. Objevila se i v soutěži MasterChef Junior. Je také velmi aktivní na sociálních sítích. Na Instagramu má přes milion sledujících a dalších 10 milionů na TikToku, kde často sdílí videa svého otce.

Sting

Slavný britský zpěvák Sting, celým jménem Gordon Matthew Thomas Sumner, si za svůj život vyzpíval přes 400 milionů dolarů. Jeho šest dětí ale bude muset pracovat. Většinu svých milionů totiž hodlá věnovat na charitu. V následování své kariéry jim ale nebrání. Dcera Mickey Sumner je divadelní i filmová herečka. Její sourozenci Eliot a Joe se dali na hudební dráhu. Joe se dokonce zúčastnil jako předskokan otcova loňského turné My songs.

Warren Buffett

Čisté jmění tohoto amerického miliardáře odhadl magazín Forbes na těžko uvěřitelných 121,4 miliardy dolarů. Jeden z nejbohatších mužů světa se netají tím, že hodlá darovat více než 99 % svého majetku na charitu. Jeho dětem toho mnoho nezbude. V roce 2021 Warren Buffet napsal, že „po dlouhém pozorování super bohatých rodin jsem došel k názoru, že nejlepší je nechat děti, aby mohly dělat, co chtějí. Ale zase ne natolik, aby nedělaly nic“.

Všechny jeho tři dospělé děti se vydaly svou cestou a vybudovaly si vlastní úspěšné kariéry. Od filantropie, přes hudbu až po politiku a ochranu životního prostředí.

Načítám