Hlavní obsah

Umírající Brenda z Beverly Hills mluví o touze žít, o pohřbu, ale i nadějné léčbě!

Foto: Jon Kopaloff, Gettyimages.com

Foto: Jon Kopaloff, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka Shannen Doherty (52), kterou většina lidí zná jako Brendu z Beverly Hills 90210, již řadu let bojuje s rakovinou. Nebojí se o ní veřejně mluvit a svěřovat se i s těmi nejniternějšími pocity.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Shannen Doherty je celebritou, která se se svou nemocí neskrývá a dává světu vědět, jaké pocity pacienty s rakovinou provázejí, jaké to je bojovat o život a vědět, že konec se blíží. Poslední měsíce to opravdu nevypadalo nejlépe a herečka dokonce naplánovala i svůj pohřeb, ale teď snad vysvitla jiskřička naděje.

Rakovina se vrátila

S rakovinou prsu se potýká Shannen už od roku 2015, kdy poprvé fanouškům poslala tento vzkaz: „Podstupuji léčbu. Snažím se správně jíst, cvičit a zůstat pozitivní. Jsem moc vděčná rodině, přátelům a lékařům za jejich podporu. A pochopitelně i svým fanouškům, kteří při mně stojí.“

Herečka přišla o prsa, podstoupila chemoterapii a nakonec ohlásila, že je nemoc pryč. Bohužel v roce 2019 se nemoc vrátila. Závěr lékařů byl jasný: metastázy v mozku a kostech, nemoc v posledním stadiu. „Ptám se, proč zrovna já, proč se rakovina vrátila a proč už je ve čtvrtém stadiu. Jaký smysl život má,“ uvedla tehdy Shannen. Ovšem jestli se má hledat nějaký smysl, pak je jím právě osvěta, kterou svým sdílením na sociálních sítích dělá.

Doherty totiž sdílí se světem i chvíle, kdy jí opravdu není dobře nebo má strach. Bylo to například v momentě, kdy ji připravovali na operaci mozku. „Snažím se to brát statečně, ale jsem k smrti vyděšená, bojím se špatných scénářů, bojím se, že tu nechám maminku, bojím se i toho, že až se probudím z narkózy, tak to už nebudu já,“ napsala k fotce v nemocniční košili.

Jsme nemocní, ale neodepisujte nás!

Jestli je třeba Shannen za něco opravdu ocenit, tak za její snahu přiblížit světu vše, co léčbu rakoviny provází. Otevřeně vypráví o tom, jak si, i smrti na dohled, váží každého dne s rodinou, s přáteli, ale i obyčejných chvilek, třeba se svým psem. Mluví o velké vůli žít, dokud to jde: „Vím, že to je šílené klišé, ale člověk si prostě všechno víc uvědomuje, a to je požehnání. Lidé vědí o rakovině stále málo, myslí si, že nemůžeme chodit, jíst ani pracovat, prakticky nás odepíšou, ale my odepsaní nejsme. Máme jiný pohled na svět, ale toužíme pracovat, užívat si života a každé chvíle, kterou nám život ještě dává,“ řekla v dojemném rozhovoru pro magazín People.

Mluví také o tom, jak důležité je mít se o koho opřít. „Mám skvělou podporu, nejsem opuštěná a vzorem je mi i moje máma, která také překonala aneurysma a sledovala jsem ji, jak dře, aby se dostala do normálu. Vzešla jsem z ženy, která dobře ví, jak důležité je se nevzdat.“

Foto: Profimedia.cz

Shannen se nevzdává a kromě toho, že se soustředí na svou léčbu, věnuje se i osvětě ohledně toho, co rakovina pro nemocné i jejich okolí znamenáFoto: Profimedia.cz

Svitla jí nová naděje?

Vyhlídky na vyléčení byly mizivé, takže není divu, že herečka ve svém podcastu Let’s Be Clear (Na rovinu) mluvila už i o plánech na vlastní pohřeb. „Začala jsem přemýšlet o tom, kdo se tam objeví. Je spousta lidí, o nichž si myslím, že by se na mém pohřbu ukázali, ale já je tam nechci.“

Teď ji snad myšlenky na loučení se světem opouštějí, protože jí svitla jiskřička naděje v podobě nové léčby, o které se mluví na sociálních sítích - jde o infuze proti rakovině, na které aktuálně chodí a které mají podle lékařů efekt v tom, že se cítí lépe. I díky tomu herečka nabírá nejen nové síly, ale i optimismus. „Mám tomu říkat zázrak? Ano, pro mě to zázrak je,“ nechala se slyšet.

Načítám