Hlavní obsah

VIP feministé. Za práva žen celý život bojuje Alan Alda, ale i Jason Momoa či Antonio Banderas

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antonio Banderas, Jason Momoa, Ryan Gosling a další slavní muži. Víte, co je spojuje, kromě toho, že jsou slavní, úspěšní a o fanynky nemají nouzi? Jsou to hrdí feministé a bojují za ženská práva. Protože ano, světe, div se, feminismus není jen záležitostí žen, ale i mužů!

Článek

Ach, ty feministky. Ošklivé, zahořklé, bez chlapa. Nebo také urputné kariéristky, babochlapi, co nesnáší muže. To je jen pár nadávek, kterými občas zapřisáhlí zastánci starých pořádků častují moderní ženy. Jenže u feminismu nejde o souboj pohlaví, ale o snahu, aby měli muži a ženy rovné šance, práva a možnosti (ekonomické, politické i sociální). Aby mohli všichni, bez ohledu na pohlaví, rozhodovat o svém životě svobodně. Kdyby nebylo ženského hnutí, byly by ženy stále jen majetkem mužů. Neměly by právo volit, studovat a podobně. Feminismus ale není dávno jen záležitostí žen, za rovné šance a ženská práva bojují i muži. Pro své manželky, partnerky, sestry či dcery. Seznamte se s nimi.

Alan Alda

Málokdo ví, že hvězda ikonického seriálu M.A.S.H., herec Alan Alda je letitým hrdým feministou. K feminismu se hlásí od 70. let minulého století, kdy začal podporovat řadu organizací, která se zasazují o práva žen. Vzhledem k jeho věku (88) a k tomu, jak dlouho se tímto tématem zabývá, ho asi nikdo nemůže ovlivnit z mladické nevědomosti či z toho, že se nechal strhnout módní vlnou.

Otec tří dcer má jednoduše v otázce rovnosti pohlaví už roky jasno. „Myslím, že misogynie (nenávist, pohrdání či předsudky vůči ženám, pozn. red.) je nemoc, kterou je třeba léčit. A když dokážeme vymýtit obrnu, nechápu, proč bychom neměli dokázat vymýtit i ji,“ řekl v minulosti.

Ryan Gosling

Tenhle charismatický herec se o feminismus začal výrazněji zajímat poté, co se mu narodily dcery, které má s Evou Mendes. Ne že by ho předtím práva žen nezajímala, ale nestydí se přiznat, že až touha po tom, aby jeho holčičky mohly vyrůstat ve světě, kde budou mít stejná práva a možnosti jako muži, pro něj byla silnou motivací. Ryan Gosling navíc vyrůstal jen s matkou a dvěma sestrami a sám říká, že jeho život je plný silných žen a jejich příběhů.

Antonio Banderas

Jeden z nejžádanějších herců 90. let a přelomu tisíciletí hrál například v akčňácích Desperado a Zorro: Tajemná tvář a oblíbil si ho i španělský režisér Pedro Almodóvar (Kůže, kterou nosím nebo Bolest a sláva). A světe, div se, i on je letitý feminista. Od roku 2010 je Antonio Banderas také vyslancem dobré vůle OSN.

V roce 2016 na Mezinárodní den žen varoval před tím, že až 60 procent žen se za svůj život setká s nějakou formou sexuálního násilí, a vyzval, že je potřeba s tím skoncovat. V minulosti také kritizoval Hollywood a svět filmu za sexismus založený na věku a upozorňoval na důležitost a nenahraditelnost zkušených hereček. Mimochodem jeho exmanželka Melanie Griffith, s kterou byl skoro 20 let, byla o tři roky starší než tenhle světový sexsymbol.

John Legend

Hudebník, zpěvák a pianista John Legend má v téhle otázce také jednoznačný názor. Partner modelky Chrissy Teigen, s níž má dceru, je hlasitým podporovatelem feminismu. Na koncertě globální kampaně Chime For Change, která se snaží o rovnost pohlaví, Legend vystoupil v roce 2013 a jeho projev lidi nadchl. „Všichni muži by měli být feministé. Pokud se budou starat o práva žen, svět bude lepší. Když se postavení žen zlepší a posílí, povede to k lepší společnosti a všichni na tom budeme lépe,“ řekl tehdy.

Bono

Frontman kapely U2 se charitě a boji za nejrůznější práva menšin věnuje celý život. Proslavil se podporou Afriky, bojem proti světové chudobě, podporou lidí nemocných AIDS a podobně. A je i feminista.

Koneckonců magazín Glamour ho v roce 2016 ocenil jako prvního muže titulem Žena roku, protože svou kampaní o tom, že chudoba je sexistická, a dalšími akcemi na podporu žen (především z chudých afrických zemí), jasně dokázal, že práva žen mu rozhodně nejsou lhostejná. „Chudoba je pro ženy horší než pro muže. Odepírá jim nejen základní lidská práva, ale i možnost vymanit se, třeba prostřednictvím vzdělání a jiných příležitostí, z područí mužů. Tak například mohou obdělávat půdu, ale nemohou ji vlastnit. Mohou vydělat peníze, ale nemohou si je uložit do banky,“ řekl tehdy.

Jason Momoa

Bývá označován za jednoho z nepřitažlivějších mužů současnosti. Je svalnatý, mužný, a proto moc dobře ví, jaké to je být uvězněn v určitém sexistickém stereotypu. Pro všechny je prostě krasavec. Ví tedy své o tom, jak bolestivé může být, když vás lidé vnímají jen na základě vzhledu a nikoli názorů či myšlenek. Jason Momoa vyrůstal jen s matkou. „Nevychoval mě muž, ale svobodná matka. Bylo by směšné, kdybych říkal, že nevěřím ve feminismus. Ženy jsou nejsilnější bytosti na světě,“ řekl v rozhovoru pro New York Post.

Kiefer Sutherland

Slavný herec a hvězda seriálu 24 hodin, za nějž mimochodem získal v roce 2002 i Zlatý glóbus, o nutnosti rovnosti pohlaví také nepochybuje. Při spouštění projektu #HeForShe, který spadá pod OSN, uvedl, že boj za rovnost pohlaví je neutuchající bitva, která je pro svět fenomenální příležitostí. „Už dávno to není o ženách nebo mužích. Je to o mužích a ženách, kteří spolupracují na vytvoření společné vize lidského pokroku pro všechny,“ řekl.

Načítám