Hlavní obsah

Senát neschválil Istanbulskou úmluvu. Ostuda! Ubohost! Jděte do háje! Vyjádřily se na sítích známé ženy

Foto: Instagram Veroniky Arichtevy, Proženy.cz, Instagram Jitky Čvančarové

Foto: Instagram Veroniky Arichtevy, Proženy.cz, Instagram Jitky Čvančarové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát neschválil Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, která je známá jako Istanbulská úmluva. Znamená to, že domácí a sexuální násilí naše politiky nezajímá? Rozhodnutí senátorů vyvolalo ostré reakce celebrit i politiků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po bouřlivé sedmihodinové debatě mezi zastánci a odpůrci úmluvy začalo hlasování o ratifikaci Istanbulské úmluvy. Neprošla! „Mrzí mě to neskutečně. Rozhodně musíme pracovat na redefinici znásilnění, zákonu o domácím násilí, dětském certifikátu, pomoci obětem nebo edukaci policistů a soudců. Prostě to nenecháme plavat,“ uvedl mimo jiné ministr vnitra Vít Rakušan pro Seznam Zprávy.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš zveřejnil na sociálních sítích, že se po tomto výsledku musel jít podívat do kalendáře, abys se ujistil, že nežijeme ve středověku. Prohlásil také, že to vypadá, jako by téma domácího a sexuálního násilí některé politiky nezajímalo, a vyzval, aby lidé v podzimních volbách ukázali, že opak je pravdou. Zvlášť po bouřlivé reakci na nedávný rozsudek, který dal muži za mnohaleté sexuální zneužívání dcery podmínku!

Co je Istanbulská úmluva?

Proč někteří politici považují schválení této úmluvy za tak zásadní a jiní se tomu za každou cenu brání? Co vlastně obsahuje a jakou hrozbu v ní někteří vidí? Istanbulská úmluva má vytvořit podmínky zamezující násilí páchané na ženách a domácí násilí. Ratifikace úmluvy je závazkem k přijetí takových opatření, aby mohli být pachatelé spravedlivě stíhání. I když to tak možná vypadá, nejde v úmluvě jen o násilí na ženách.

Jen pro pořádek - úmluva byla poprvé podepsána v roce 2011 a dodnes ji ratifikovaly všechny země - kromě nás, Bulharska, Maďarska, Lotyšska, Litvy a Slovenska.

Prosazuje genderovou ideologii?

Odpůrci úmluvy argumentují tím, že prosazuje tzv. genderovou ideologii, tedy snahu smazat rozdíly mezi muži a ženami. Úmluva ale nepopírá biologické rozdíly mezi nimi, jen chce odstranit společenské nerovnosti na základě pohlaví, protože hlavně ty způsobují, že jsou ženy častější obětí domácího násilí – a to z víc než 90 %.

Primárně se tato listina vztahuje na ochranu před formami násilí, které se týkají pouze žen – jde o nucené potraty, mrzačení genitálií, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené uzavírání manželství, nucená sterilizace… Nezapomíná ale ani na muže, seniory nebo děti, které patří do dalších skupin obětí násilí.

Co napsaly na sítě naštvané slavné ženy?

Budou brát úřady děti z rodin?

Mezi odpůrci se objevuje obava, že úmluva dá sociální službě možnost odebrat z rodiny děti, pokud bude podezření na domácí násilí. Takové právo ale dokument nikomu nedává a nezasahuje do rodinného života ani soužití. Tato pravomoc zůstává nadále jen soudu a zákonům naší republiky.

Co falešná obvinění z domácího násilí?

Ti, kteří úmluvu odmítají, argumentují i tím, že dá velkou sílu ženám, které budou chtít někoho křivě obvinit. Obviněný se pak nebude moci bránit. Listina ale způsob dokazování domácího násilí u soudu nemění. Stále platí presumpce neviny. Jejím cílem jsou taková opatření, aby chránila oběti násilí, zaručila jim adekvátní pomoc a aby soudní řízení probíhala bez zbytečného odkladu a obětem byla poskytnuta psychosociální pomoc.

To snad není možné, volají celebrity!

Hned poté, co se v médiích objevila informace, že senát Istanbulskou úmluvu neschválil, začaly se na sociálních sítích objevovat reakce známých osobností. Kromě již zmíněných politiků vyjádřily pobouření hlavně slavné ženy - a nebraly si servítky. Jejich reakce vidíte ve fotogalerii, ale za všechny to asi shrnula zuzeta, tedy Zuzana Fryaufová na svém instagramu. Zveřejnila seznam senátorů, kteří hlasovali proti, a napsala: „Jestli se vám letos nechce k volbám, tak tohle by mohla být motivace. Při pohledu na ten seznam se slovo gender nabízí obzvlášť palčivě.“ Pro vysvětlení - mezi 16 jmény byla jen jedna žena. A na závěr dodala: „ČR: Země, kde tradiční rodinu tmelí znásilňování, ale může ji zničit slovo gender.“

Načítám