Hlavní obsah

Volodymyr Zelenskyj slaví 45! Bez dárku, který by si přál, ale s fanoušky, kteří ho podporují

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho hvězda stoupá stále výš, hold mu vzdávají největší osobnosti politického světa i hollywoodské star. Takhle si ale svou politickou kariéru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj asi nepředstavoval. Nejspíš by si pro svou zemi ke svým dnešním 45. narozeninám přál jediné – mír.

Článek

Je to už téměř rok, co Rusko vojensky napadlo Ukrajinu a rozpoutalo válku. Z běžného a pro většinu lidí za hranicemi Ukrajiny ne příliš známého politika se stal hrdina a hvězda první třídy. Volodymyr Zelenskyj se ocitl v čele napadené země a útočníkovi se postavil s neuvěřitelnou odvahou. A právě jeho statečnost a odhodlání oceňují i známé osobnosti. Kdo patří k jeho obdivovatelům?

Jako jeden z prvních

Foto: Profimedia.cz

Premiér Petr Fiala se vydal do Kyjeva jako jeden z prvních politikůFoto: Profimedia.cz

Když 24. února loňského roku vpadli ruští vojáci na Ukrajinu, téměř celý svět okamžitě vyjadřoval podporu napadené zemi. Světoví politici se trumfovali v plamenných projevech, ale jen tři sebrali odvahu a už v březnu se do bombardované a ostřelované země vydali. Byl to český premiér Petr Fiala s premiéry Polska a Slovinska. Jeli vlakem, plán cesty byl přísně tajný a jejich povinnou výbavou byly helmy a neprůstřelné vesty. Cesta to ale byla více než důležitá, šlo o jasně vyslaný signál, že stojí za Ukrajinou. Tyto tři politiky začali brzy následovat další.

Zelenského první zahraničí cesta

Foto: Profimedia.cz

Na konci loňského roku přijal Zelenského v Bílém domě americký prezident Joe BidenFoto: Profimedia.cz

Od vypuknutí války neopustil Zelenskyj svou zem, a to i když ho mnohokrát tajné služby varovali, že on a jeho rodina jsou na seznamu ruských cílů na prvním místě. Nejenže o odchodu do zahraničí nikdy ani na chvilku neuvažoval, nepodnikal ani zahraniční cesty.

To se ale změnilo loni v prosinci, kdy se vydal do USA a v Bílém domě se setkal s prezidentem USA Joe Bidenem a jeho manželkou. Ukrajinský prezident tam veřejně poděkoval nejen americkým politikům, ale především obyčejným Američanům za podporu a pomoc, Bidenovi pak předal vyznamenání, které mu poslal jeden z vyznamenaných vojáků přímo z bojiště v Bachmutu.

S oscarovým hercem

Foto: Profimedia.cz

Na Ukrajinu vyrazil i herec Sean PennFoto: Profimedia.cz

Osud napadené Ukrajiny není lhostejný ani dvakrát Oscarem oceněnému americkému herci Seanu Pennovi. Už od listopadu 2021 totiž na Ukrajině natáčel dokument o rusko-ukrajinském konfliktu a zemi neopustil ani poté, co se rozpoutala skutečná válka. Odjel na začátku března, a to poté, co se s kolegy pěšky dostal k polským hranicím. Na Ukrajinu pak vyrazil podruhé, a to loni v červnu. Setkal se Zelenským, který mimo jiné ocenil jeho práci na stále ještě chystaném dokumentu.

Ještě v době relativního míru

Foto: Profimedia.cz

V roce 2020 se setkal se Zuzanou ČaputovouFoto: Profimedia.cz

V září 2020 již sice byly vztahy Ukrajiny a Ruska řadu let hodně napjaté (anexe Krymu se uskutečnila už v roce 2014), ale pořád se dalo říct, že v zemi panuje mír. Prezident Zelenskyj vyrazil na oficiální cestu na Slovensko, kde se setkal s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, aby mimo jiné podepsali dohody o spolupráci obou zemí. Není proto divu, že Čaputová byla jednou z prvních, kterým Zelenskyj po únorovém napadení Ruskem volal. Jeho první slova prý byla „Zuzano, bombardují nás, zahynulo mnoho vojáků i civilistů.“

Když ani komikovi není do smíchu

Foto: Profimedia.cz

Ben Stiller podpořil Ukrajinu jako velvyslanec dobré vůle při OSNFoto: Profimedia.cz

Obvykle, když se na obrazovce objeví Ben Stiller, se smějeme. Slavný komik má ale i vážnější polohu. Je dlouholetým velvyslancem dobré vůle Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, a tak pokládal za správné osobně Ukrajinu podpořit. Vyrazil tam v červnu loňského roku a Zelenskému řekl „jste můj hrdina“. A komentoval i to, co na Ukrajině viděl – totální zkázu a destrukci, která trhá srdce.

Z červeného koberce do zničené země

Foto: Profimedia.cz

Jessica Chastain navštívila nemocnici a samozřejmě i prezidentaFoto: Profimedia.cz

V březnu si po červeném koberci došla pro Oscara za roli v životopisném dramatu Očima Tammy Faye, v srpnu ale vyměnila slavnostní róbu a lodičky za tenisky a vyrazila na Ukrajinu. Tam Jessica Chastain navštívila dětskou nemocnici a setkala se s prezidentem Zelenskym. Ukrajinský lid prohlásila za neuvěřitelně statečný a silný a prohlásila, že to nejmenší, co pro ně může udělat, je šířit informace a povědomí o tom, co se tam děje.

Načítám