Hlavní obsah

Paní správcová z pivovaru i vyšetřovatel vražd: herci, kteří se vydali do vysoké politiky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Začínali před filmovou kamerou a skončili ve vysoké politice. Dokazují, že nikdy nevíte, kam vás život zavane a co vám nachystá, a že i komici či akční hrdinové toho mohou v politice hodně dokázat. Tohle jsou původně herci, dnes ale státníci, politici a diplomaté.

Článek

Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš. Slavná hláška z legendárního filmu Forrest Gump (1994) je obecně platná, ale na někoho sedí až neuvěřitelně. Když před lety stáli před kamerou, nejspíš je ani ve snu nenapadlo, že filmovou kariéru vymění za politickou. Přesto se stalo.

Volodymyr Zelenskyj (44)

Nikdy nemůžete vědět, z koho se stane hrdina. Výstižněji asi osobu ukrajinského prezidenta nelze popsat. Volodymyr Zelenskyj začínal jako komik, moderátor a herec a získal velkou popularitu. V roce 2006 se zúčastnil ukrajinské verze show Tanec s hvězdami (u nás StarDance) a v letech 2015–19 zářil v oblíbeném komediálním seriálu Služebník lidu, kde ztvárnil středoškolského učitele, který se stal ukrajinským prezidentem a bojuje mimo jiné proti korupci.

A jako by tenhle fiktivní příběh začal žít doopravdy! Herec (a úspěšný producent) založil politickou stranu Služebník lidu (ano, pojmenoval ji po úspěšném seriálu) a v roce 2018 oznámil kandidaturu na prezidentský úřad. A vyhrál!

Po vpádu Ruska na Ukrajinu se z komika stal rázem hrdina. Odvaha, s jakou čelí ruské agresi, bojuje za svobodu lidí, kteří si ho zvolili, urputnost, s níž odmítá opustit svou zem, byť je ruským cílem číslo jedna, překvapila celý svět. Tak se chová lídr!

Foto: Profimedia.cz

Během předvolebního boje čelil Volodymyr Zelenskyj kritice a posměškům oponentů, že není politik, ale komik. Komik je vynikající a jako prezident ukazuje, že nejlepší kvalifikace pro politika je inteligence, pevná povaha a dobré vychováníFoto: Profimedia.cz

Ronald Reagan (1911–2004)

Býval to obrovský fešák. Jeho ostře řezaná tvář, atletická postava a příjemný hlas ho předurčovaly k úspěšné herecké kariéře. Začínal jako oblíbený baseballový komentátor, ztvárnil desítky filmových rolí (často se objevoval ve westernech), byl slavný i jako televizní herec, stal se producentem a má i svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Pocházel z chudých poměrů a jako mladý vstoupil do Demokratické strany, ale po zvolení Johna F. Kennedyho (†46) prezidentem se stal republikánem. V roce 1967 byl zvolen kalifornským guvernérem, léta budoval své politické postavení a nakonec se v lednu 1981 stal 40. americkým prezidentem.

Krátce po zvolení přežil atentát, když kulka jen těsně minula jeho srdce, ustál skandál, když se zjistilo, že jeho administrativa prodávala ilegálně zbraně do Íránu, a nakonec se stal jednou z ústředních postav pádu Berlínské zdi v roce 1989. Už 2,5 roku předtím v Berlíně pronesl tato slova: „Jestli hledáte mír, jestli hledáte prosperitu pro Sovětský svaz a východní Evropu, jestli hledáte liberalizaci: Pojďte k této bráně! Pane Gorbačove, otevřete tuto bránu! Pane Gorbačove, strhněte tuto zeď!“

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

I Amerika měla prezidenta, který byl původně herec. Herectví je přitom skvělá průprava: člověk se naučí zřetelně mluvit, dobře vystupovat, dokáže zahrát roli politika a získat si publikumFoto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Arnold Schwarzenegger (74)

Barbar Conan (1982), Terminátor (1984), Predátor (1987), Total Recall (1990). Legendární akční trháky, v nichž byl hlavní hvězdou svalovec a dodnes ikona všech kulturistů. I tento akční hrdina se ale rozhodl věnovat politice, oženil se s neteří prezidenta Kennedyho, stal se republikánem a v letech 2003 až 2011 byl guvernérem Kalifornie, byť se souběžně věnoval i herectví. A inspirací mu byl právě Ronald Reagan.

Dnes už je v politickém (nikoli však v hereckém) důchodu, ale o veřejné dění se zajímá dál. Nedávno sklidil velký ohlas za své video ruským vojákům, v němž Rusy označil za své přátele, varoval před kremelskou propagandou a vysvětloval, že agresorem je tentokrát Rusko. Připomněl také svého otce, který bojoval za druhé světové války na straně hitlerovského Německa a poznamenalo ho to na celý život.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z nejslavnějších akčních hrdinů a také světoznámý sportovec se dal na politiku a nepočínal si vůbec špatněFoto: Profimedia.cz

Marjan Šarec (44)

Není to zas tak dávno, co se tento sympatický muž živil jako herec, komik a imitátor. Věnoval se politické satiře, ale nakonec se vrhl na opravdovou politiku. Dvakrát byl zvolen starostou města Kamnik, v roce 2017 kandidoval i na slovinského prezidenta. Postoupil do druhého kola a byl jen těsně poražen. Neúspěch ho ale neodradil a v letech 2018 až 2020 zastával funkci premiéra Slovinska.

Foto: Profimedia.cz

Z komika a imitátora se stal významný slovinský politikFoto: Profimedia.cz

Martin Stropnický (65)

Major Ivan Tomeček ze seriálu Kriminálka Anděl (2008–14), rybář Janek z pohádky Ať přiletí čáp, královno! (1988) a také držitel Ceny Thálie (2002) za titulní roli Howarda Katze v inscenaci slavné hry Patricka Marbera (57) v Divadle na Vinohradech... To je jen malý výčet toho, co dokázal tenhle oblíbený herec a také autor a režisér.

A jako politik? Je to letitý člen hnutí ANO, ministr kultury (1998), ministr obrany (2014–17), ministr zahraničních věcí (2017–18). A také diplomat, který působil v Itálii, Portugalsku a ve Vatikánu. Od roku 2018 je velvyslancem České republiky v Izraeli.

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia'

Stejně jako Arnold Schwarzenegger dokázal Martin Stropnický skloubit herectví i politikuFoto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia'

Magda Vášáryová (73)

Také si při vyslovení jejího jména vybavíte krásnou paní správcovou z Postřižin (1980)? Proslavila se už titulní rolí ve velkolepém dramatu Marketa Lazarová (1967) a zářila v umělecké romanci Radúz a Mahulena (1970), v pohádce Princ Bajaja (1971) či ve filmovém zpracování opery Rusalka (1977).

Po sametové revoluci ji zlákala politika: v letech 1990–93 byla československou velvyslankyní v Rakousku a v roce 1999 neúspěšně kandidovala na prezidentskou funkci. Pět let pracovala jako velvyslankyně Slovenska v Polsku a deset let (2006–16) byla poslankyní slovenského parlamentu. Politikou žije a má silné názory: nedávno zkritizovala cestu tři premiérů do Kyjeva.

Foto: TASR / Profimedia

V mládí jedna z nejkrásnějších slovenských hereček, nyní aktivní političkaFoto: TASR / Profimedia

Umění a politika k sobě měly vždy celkem blízko, hodně umělců k politice inklinovalo. Důkaz? Umělci v politice. Jak to českým hvězdám (ne)jde s politikou?

Reklama

Načítám