Hlavní obsah

Zpěvačku Barbaru zabila mrtvice. Nevyhýbá se ani mladým ženám! Měla ji Sharon Stone i Emilia Clarke

Foto: Gettyimages.com, Profimedia.cz

Foto: Gettyimages.com, Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Barbara Haščáková, možná hned vědět nebudete, ale jako zpěvačku dua MC Erik & Barbara si ji určitě vybavíte. Jejich hity hrají rádia pravidelně a v následujících dnech je možná uslyšíte častěji: Bohužel jako vzpomínku na Barbaru, která ve 43 letech zemřela na mozkovou mrtvici.

Článek

Duo MC Erik & Barbara, tedy Barbara Haščáková a Erik Aresta, bylo populární v letech 1995 až 1997 a jejich asi nejznámější skladbou je hit Keď príde láska. Duo se rozpadlo a v roce 2000 se Barbara odstěhovala na Floridu, kde také před nedávnem zemřela. Stalo se to 22. listopadu, a to náhle. A fanoušci smutní a jsou šokováni.

Barbara Haščáková

Duo MC Erik & Barbara se rozpadlo kolem roku 2000, o deset let později se ještě vrátilo novým albem. Nebyl to ale dlouhý návrat a teď už žádný další ani přijít nemůže… Barbara byla v poslední době nemocná – měla potíže se slinivkou a léčila se. Všechny však překvapilo, když náhle zemřela ve věku 43 let na něco zcela jiného: Lékaři jako příčinu její smrti určili cévní mozkovou příhodu.

Veřejnost se o této události dozvěděla až nyní, ve chvíli, kdy už proběhlo poslední rozloučení za přítomnosti rodiny a přátel. Zpěvačka však nebude pohřbena v USA, kde našla druhý domov, ale v rodných Košicích, kam brzy převezou její urnu, jak to médiím sdělil její bratr Andrej Haščák. Ke smrti své sestry řekl, že zemřela bez bolesti.

Mrtvice hrozí i mladým

Ačkoliv se riziko mrtvice zvyšuje s věkem, mozkové příhody se nevyhýbají ani mladším lidem. A mezi celebritami je hned několik žen, které touto zkušeností také prošly, ale na rozdíl od Barbary měly štěstí a přežily.

Hailey Bieber

Seděla u snídaně, když jí začalo být tak nevolno, až skončila v nemocnici a lékaři po vyšetření odhalili krevní sraženinu v mozku. To se slavné modelce přihodilo v březnu 2022, tedy ve věku 26 let. Naštěstí nebezpečnou situaci zvládla a už po pár hodinách se zotavila. Svou zkušenost ale popsala jako jeden z nejděsivějších zážitků v životě.

Demi Lovato

Dokonce tři mrtvice a navíc jeden infarkt překonala známá americká zpěvačka – svěřila se s tím před dvěma lety v životopisném dokumentu. Lékaři jí tehdy nedávali velkou šanci na přežití, ale Demi Lovato to zvládla. Nicméně má trvale poškozený mozek, a nemůže proto například řídit auto. Své zdraví si ale poškodila sama kvůli předávkování v roce 2018 – a je si toho plně vědoma.

Sharon Stone

Jen malou šanci na přežití dávali lékaři Sharon Stone, když ji v roce 2001, ve věku 43 let, postihla mozková mrtvice. Sice to zvládla, ale kvůli poškození mozkové tkáně částečně ochrnula, neviděla na levé oko a neslyšela na levé ucho. Musela se proto učit znovu mluvit, psát, číst i chodit. Podepsat se dokázala poprvé až po třech letech od mrtvice a roky trvalo, než začala normálně chodit. Na dlouhou cestu k běžnému životu vzpomíná jako na cennou zkušenost, která ji naučila vážit si toho, že je nakonec v pořádku.

Emilia Clarke

Herečka, kterou asi znáte jako Daenerys Targaryen ze seriálu Hra o trůny, mozkovou příhodou prošla dokonce dvakrát! Poprvé to bylo v roce 2011, těsně po ukončení první série, kdy jí bylo 24 let. Druhá mrtvice přišla o dva roky později. Tuto mimořádně nepříjemnou zkušenost hodnotí zpětně jako přínosnou: Naučila se mít díky ní nadhled a cítí se odolnější. Dokonce ji proměnila i v pomoc bližním – založila charitativní organizaci SameYou pro lidi s poškozením mozku.

Načítám