Hlavní obsah

Krevní sraženina ohrožuje život. Poznáte trombózu a embolii?

Foto: KAY4YK, Shutterstock.com

Foto: KAY4YK, Shutterstock.com

Když krev volně proudí, je riziko, že se srazí, u zdravého člověka celkem malé. Pokud ale její průtok něco omezí, vzniknou podmínky pro vytvoření krevní sraženiny. A ta může žílu nebo tepnu úplně ucpat a způsobit třeba infarkt nebo mrtvici. Komu to hrozí a dá se s tím něco dělat?

Článek

Vše, co omezuje volný průtok krve, může vést ke vzniku krevní sraženiny (= trombus) a ucpání cévy (= trombóza). Co zvyšuje riziko vytvoření krevní sraženiny a jaké jsou příčiny trombózy?

Dlouhodobé znehybnění celého těla nebo jeho části (upoutání na lůžko po operaci, sezení při cestování, noha v sádře), kouření, nedostatek pravidelného pohybu, obezita, vysoký krevní tlak, křečové žíly, těhotenství, dehydratace. Pravděpodobnost zvyšuje i stav po operaci či úraz, cukrovka či rakovina a užívání některých léků (hormonální antikoncepce), velkou roli hraje i dědičnost.

Jak poznáte, že trpíte nebezpečnou dědičnou poruchou srážlivosti krve?

Typy krevních sraženin

Sraženina se může objevit v podstatě kdekoliv a od toho se odvíjejí příznaky a následky. Pro lékaře je důležité vědět, zda se trombus vytvořil v tepně, nebo v žíle. „Nejčastěji jde o žíly dolních končetin a o žilní pleteně v pánvi,“ říká Ludmila Mazylkinová, vedoucí lékařka společnosti Moje ambulance. „Sraženina se ale může objevit i v žilách v oblasti mozku, střev, jater nebo ledvin,“ vysvětluje Boris Kožnar, vedoucí lékař sálu intervenční angiologie FNKV.

1. Tepenná (arteriální) krevní sraženina

Když se sraženina vytvoří v tepně a buď ji zcela ucpe, nebo tvoří významnou překážku, mohou nastat tyto závažné komplikace – u všech hrozí smrt či invalidita:

Srdeční infarkt: Projevuje se dušností a bolestí na hrudi vystřelující do levé horní končetiny a do oblasti žaludku a krku.

Mozková mrtvice: Nastává porucha hybnosti a mluvení, silná bolest hlavy, brnění končetin, většinou na jedné polovině těla.

Akutní ischemie končetiny: Místo pod ucpáním není zásobeno tepennou krví, chybí mu kyslík a tkáně rychle odumírají. Projevuje se to silnou bolestí, chybějícím pulsem, zblednutím. Postižená končetina je ve srovnání se zdravou chladnější.

Když měla Sharon Stone (62) mrtvici, setkala se s mrtvými kamarády.

Foto: SeventyFour, Shutterstock.com

Jedním z rizikových faktorů je i obezita. V tomto případě je nejlepší prevencí zhubnoutFoto: SeventyFour, Shutterstock.com

2. Žilní (venózní) krevní sraženina

Když trombus ucpe žílu, není to o moc lepší, mohou nastat tyto život ohrožující problémy:

Hluboká žilní trombóza: Pokud sraženina ucpe žílu v dolní končetině, často vznikne otok a silné bolesti, noha hřeje a změní barvu, podkožní žíly se zvětší.

Plicní embolie: Vznikne, když se sraženina z končetiny či pánve uvolní a dojde až do plic – může tu způsobit zástavu srdce a smrt. Projevuje se dušností, rychlým mělkým dýcháním, bušením srdce, bolestmi v hrudi či zádech, kašlem, vykašláváním krve.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Když se sraženina dostane do plic, způsobí embolii. Mezi projevy patří i kašel, mnohdy s krvíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Příznaky trombózy: kdy volat lékaře?

Zrádné je, že se symptomy často vyvíjejí zvolna a připomínají jiné nemoci. Ucpání cévy předchází pomalu se vyvíjející bolest v jednom místě vyvolaná námahou, dušnost při zátěži nebo zvýšená únava. Pokud na sobě podobné změny pozorujete, raději se poraďte s lékařem.

Pomoc volejte ihned, pokud se objeví náhlé problémy s dýcháním, tlak na hrudníku, silná bolest hlavy či hrudníku, potíže s pohybem, viděním nebo mluvením. Zrovna tak s návštěvou lékaře neotálejte, jestliže se zničehonic ohlásí bolest, otok a změna teploty či barvy na končetině (často to bývá lýtko).

Léčba: hrozí vážné komplikace

„Pokud jste zdraví a organismus funguje, jak má, umí některé menší a čerstvé sraženiny rozpustit,“ vysvětluje Boris Kožnar. Když se tak nestane, léčí se klidem na lůžku a podáváním léků, jako je heparin a warfarin, které zastavují růst sraženiny a usnadňují její rozpouštění. Vážné případy se řeší operativně, a pokud nejsou odhaleny včas, mohou skončit smrtí či invaliditou.

Prevence krevní sraženiny

Je důležité vyhýbat se rizikovým faktorům, tedy si udržovat zdravou hmotnost, pravidelně se hýbat, hlídat si krevní tlak, nekouřit a dodržovat pitný režim. Při dlouhém cestování je dobré se alespoň každé dvě hodiny protáhnout a nosit kompresní podkolenky, které zlepšují cirkulaci krve. Trpíte-li na křečové žíly, je dobré tyto podkolenky nosit i na sport.

Proč si denně měřit tlak? Abyste nedostali infarkt či mrtvici!

Trombóza 

  • Popis - Stav, kdy se v žíle (venózní trombóza) nebo tepně (arteriální trombóza) vytvoří krevní sraženina (= trombus), která brání volnému průtoku krve. Může způsobit infarkt myokardu, mozkovou mrtvici nebo plicní embolii.
  • Příznaky - Záleží na tom, kde k trombóze došlo a jaká céva je postižená. Mezi nejvážnější příznaky patří dušnost, bolest na hrudi, silná bolest hlavy, potíže s mluvením a zmatenost; na končetinách se objevuje otok, bolest a změna barvy i teploty.
  • Léčba - Klid na lůžku a antikoagulační léky, které pomáhají trombus rozpustit, v těžkých případech operace.
  • Statistika - Na následky krevní sraženiny zemře v Evropě půl milionu lidí ročně.
  • Prevence - Pravidelný pohyb, přiměřená tělesná hmotnost, nekouření, pitný režim

Reklama