Hlavní obsah

Jak poznat mrtvici, co se děje před ní a jaká je první pomoc

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mozková mrtvice vyžaduje okamžitý zásah zdravotníka. Pro laika to znamená, že je nutné ihned volat sanitku. Záleží na každé minutě. Jak ale poznat, že se jedná o mrtvici a co dělat v prvních minutách?

Článek

Když dojde ke krvácení nebo špatné cirkulaci krve do mozku, nastane jev známý jako mozková mrtvice. Mozkovým buňkám se nedostává základních živin a výsledkem je, že mozek začne selhávat. Čím dříve se postižený dostane k lékaři, tím vyšší má šanci nejen na samotné přežití, ale i na další život bez trvalých následků, jako je například ochrnutí končetin či ztráta řeči.

„Pokud se podaří překážku v cévním řečišti mozku odstranit skutečně včas, je velká naděje na výrazné zlepšení stavu. Pokud se drahocenné minuty či dokonce hodiny promarní, dojde k nenávratnému poškození mozkové tkáně se všemi následky, které známe,“ potvrzuje docentka Iva Holmerová, ředitelka Gerontologického centra v Praze. Jediným správným řešením je tak okamžitě přivolat lékařskou pomoc. A proto je klíčové mrtvici včas rozpoznat. Co by vás mělo varovat?

Příznaky mrtvice: Pomůže rychlý test

Pokud máte podezření, že jste vy nebo někdo ve vašem okolí utrpěli mrtvici, můžete použít rychlý test základních varovných příznaků. Ty se objevují na různých částech těla.

  • Obličej - Člověk při mrtvici neovládá svaly v obličeji. „Padá“ jedna strana při úsměvu jakoby na stranu? A co vypláznutý jazyk, není stočen na stranu? Nemá pokleslé oční víčko?
  • Paže - Padá jedna paže níže než druhá, když se postižený snaží obě zvednout zároveň?
  • Řeč - Zvládne po vás dotyčný zopakovat jednoduchou větu? Nebo drmolí, komolí slova a není mu rozumět?

Kdy volat sanitku

Hraje se o čas. Pokud  někoho zpozorujete některý z uvedených symptomů, na nic nečekejte a okamžitě volejte záchranku. Postižení mozkové tkáně lze zvrátit a její funkčnost obnovit jen do několika hodin od propuknutí příhody.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pravidelný pohyb a zdravá životospráva fungují jako nejúčinnější prevence mrtviceFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Předzvěst problémů: Jak to vypadá, když se mrtvice blíží

Někdy o sobě dá vědět už nástup mrtvice. V takovém případě mrtvice ještě neproběhla a existuje šance, že když zavoláte sanitku, dostane se nemocný do péče zdravotníků skutečně včas. Čeho si všímat?

  • Slabost nebo necitlivost jedné části těla
  • Rozmazané vidění nebo ztráta zraku v jednom oku
  • Nečekaná silná až ochromující bolest hlavy
  • Závratě, nestabilita, mdloby
Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Riziko smrti i trvalých následků snižuje včasné přivolání lékařské pomociFoto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Jak postupovat při první pomoci

ejprve tedy vytočte číslo 155 a zavolejte záchranku. Dispečer vás pravděpodobně navede a poradí, jak byste měli postupovat.

Rozhodně byste se neměli snažit jakkoliv mírnit rozpoznané příznaky, tím byste jen ztratili drahocenný čas. Postiženému nepodávejte žádné jídlo, pití ani léky, hrozí nebezpečí vdechnutí. Než přijedou zdravotníci, udržujte postiženého v klidu. Je-li v bezvědomí, zkontrolujte, zda dýchá a pokud ne, zahajte resuscitaci. „Zástava srdce ale není u cévní mozkové příhody typická,“ říká Iva Holmerová.

Rizikové faktory

Klíčová je jako vždy prevence. Rizikový je vysoký krevní tlak, kouření, cukrovka, onemocnění srdce, přejídání a nadužívání alkoholu. Důležité je udržovat si zdravou váhu a hýbat se, pravidelně si kontrolovat krevní tlak a hladinu glukózy a cholesterolu v krvi. Nezapomínejte ani na preventivní prohlídky u lékaře. „V prevenci je také podstatné snížit riziko chronického zánětu a inzulínové rezistence, což je snížená schopnost těla využít svůj vlastní inzulin,“ vysvětluje David Frej, lékař z pražského Centra funkční a holistické medicíny a autor knih o zánětech.

Prevence mrtvice

V praxi to podle lékaře znamená upravit jídelníček tak, aby se v něm zvýšeně nevyskytovaly jednoduché sacharidy, které zvyšují hladinu cukru v krvi a tím i riziko zmíněné rezistence a nástupu cukrovky. Také je dobré omezit solení maximálně na 5 gramů soli denně (zarovnaná kávová lžička): vyšší množství může vést ke zvyšování krevního tlaku. Vyplácí se zařadit pravidelný pohyb a pracovat s chronickým stresem – nejlépe činnostmi, u nichž se dokážete odreagovat a nepoškozují přitom zdraví.

Cévní mozková příhoda

  • Popis: Cévní mozková příhoda neboli lidově mrtvice nastává, když v mozku propukne krvácení nebo je tam z důvodu vzniku krevní sraženiny odříznut přítok krve.
  • Příznaky: Potíže s řečí, problémy s pohyby končetiny na jedné straně těla, pokleslý koutek úst či oka, při úsměvu se zasažená část nehýbe, postižený není schopen vycenit zuby. Potíže s rovnováhou, závratě, ztráta a poruchy zraku, silná bolest hlavy, zmatenost.
  • Léčba: Ihned volejte 155. Lékaři kombinují léky na rozpuštění krevní sraženiny a odstranění sraženiny pomocí katétru.
  • Prevence: správná strava, léčba vysokého tlaku, obezity a cukrovky, vyhýbat se stresu, pohyb, nekouřit a nepít alkohol.

Reklama

Načítám