Hlavní obsah

Teror otce, blízkost smrti i zneužívání. Dokumenty, které přinesly intimní zpovědi slavných

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální sítě umožnily celebritám otevřít se svým fanouškům více než kdy jindy. Přesto představují jen útržkovitý obraz jejich života předváděný z jedné perspektivy. Komplexněji by měly pracovat dokumenty a ty mnohé celebrity předvádějí v trošku odlišném světle, než na které byla veřejnost zvyklá.

Článek

Opatrovnictví a nesvéprávnost zpěvačky Britney Spears (40) či nová zjištění v kauze obvinění Woodyho Allena (86) ze zneužívání sedmileté adoptivní dcery. Jaké dokumenty překvapily?

Osvoboďte Britney Spears (2021)

Když se v roce 2007 popová princezna psychicky zhroutila, oholila si hlavu a následně byla zbavena svéprávnosti, většina veřejnosti byla přesvědčena o tom, že prostě neunesla svou slávu a roky, které strávila v prostředí šoubyznysu. The New York Times v dokumentu její kariéru zmapoval od samotného počátku. Zohlednil zhoubný vliv, který na zpěvačku měla bulvární média a dotěrní paparazzi. Tvůrci se zabývají také opatrovnictvím, které měl později nad Britney její otec, a mohl tak dlouhá léta rozhodovat o jejím životě a spravovat její finance. Mimo jiné jí zakazoval i otěhotnět. O tom, jak moc je zpěvačkou manipulováno, neměli ponětí ani mnozí její skalní fanoušci. Opatrovnictví zbavil jejího otce soud teprve v loňském roce. Zpěvačka nedávno oznámila, že čeká třetí dítě.

Foto: Profimedia.cz

Mise za osvobození Britney Spears skončila úspěšněFoto: Profimedia.cz

Allen vs. Farrow (2021)

Pozdvižení vyvolal také další dokument z dílny HBO, tentokrát dokonce čtyřdílný. Skupina investigativních novinářů se v něm zabývá starší kauzou, v rámci které byl režisér Woody Allen (86) obviněn ze zneužití tehdy sedmileté adoptivní dcery Dylan (36), jejíž matkou byla herečka Mia Farrow (77). Režisér celou dobu vše popírá, několikrát prohlásil, že jeho dcera byla zmanipulována a v dokumentu se odmítl vyjádřit, a tak je příběh vyprávěn spíše z perspektivy jeho protistrany. Nechybí práce se soudními záznamy, svědeckými výpověďmi apod.

Ze snímku přinejmenším vyplývá, že po celou dobu kauzy měla v případu navrch populárnější strana s nejlepšími právníky a PR týmem, tedy ta Allenova. Filmoví fanoušci, kteří před zhlédnutím dokumentu věřili spíše režisérovi, budou zřejmě na rozpacích a pochybách. Natočený materiál mimo jiné ukazuje, že měl režisér k Dylan zvláštní vztah a tendence si ji přivlastňovat. Ona sama vypovídá o tom, jak si ji bral do postele, intimně ji k sobě tiskl a následně ji měl i zneužít.

Foto: Profimedia.cz

Woody Allen považuje obvinění za absurdníFoto: Profimedia.cz

Amy (2015)

Komplexnější pohled na život zpěvačky Amy Winehouse (✝27), která v roce 2011 zemřela na otravu alkoholem v kombinaci s bulimií, přináší dokument britského režiséra Asifa Kapadii (50) oceněný Oscarem. Zpěvačka je v něm mimo jiné zachycena i na řadě domácích videí či rozhovorů a snímek velmi precizně zachycuje nejen cestu obyčejné dívky z chudším poměrů na vrchol slávy, ale hlavně to, jak se za celou dobu (ne)změnila. Dokument nešokuje ani tak obsahem – o zpěvaččiných problémech s návykovými látkami se dlouhodobě vědělo, ale překvapuje spíše intimitou archivních materiálů a silou nebulvární výpovědi.

Foto: Profimedia.cz

Dokument přináší intimní pohled do života slavné zpěvačkyFoto: Profimedia.cz

Demi Lovato: Dancing with the Devil (2021)

Plný syrových a velmi emotivních výpovědí Demi Lovato je dokument z loňského roku rozdělený na čtyři díly. Otevřeně hovoří o svých psychických problémech, o bulimii, o znásilnění, které prožili, i o tom, jak byli kvůli předávkování a třem mrtvicím a prodělaném infarktu mrazivě blízko smrti. Vydání dokumentu mělo být novým a lepším začátkem v jejich životě a startem nové kapitoly.

Foto: Profimedia.cz

Demi Lovato o sobě prohlašuje, že je nebinárníFoto: Profimedia.cz

Karel (2020)

Snímek o posledních letech mnohonásobného Českého slavíka nejspíš nezmění názor na Mistra samotného. Přináší nekonfliktní pohled na Gotta jako na neskutečného profesionála a nechává poměrně zblízka nahlédnout i do jeho rodinného života v období jeho nemoci. Producentkou dokumentu je sama Ivana Gottová (45), takže rozhodně nejde o zcela nezaujatý materiál. Kdo by chtěl na Gottův příběh nahlédnout z trochu kritičtějšího úhlu, může otevřít knihu Pavla Klusáka (52) Gott: Československý příběh, která před pár dny získala cenu Magnesia Litera.

Foto: Profimedia.cz

Manželé Gottovi působili vždy spokojeně, přesto se našly pochybovačné hlasyFoto: Profimedia.cz

Neslýchané: Caitlyn Jenner (2021)

Pokud stále tápete v tom, jak je možné, že Caitlyn Jenner (72) je tatáž osoba jako olympijský vítěz Bruce Jenner, možná vám pomůže situaci lépe pochopit dokument, v němž Caitlyn popisuje, co prožívala, když se rozhodla pro změnu pohlaví. Divák se dozví, jaké to je být tři čtvrtiny svého života uvězněný v těle, o kterém se dotyčný domnívá, že se do něj neměl narodit.

Foto: Profimedia.cz

Nějaké ty plastické operace, hormonální léčba a z Bruce je CaitlynFoto: Profimedia.cz

Načítám