Hlavní obsah

Zuzana Čaputová v slzách. Umělci jí ukázali, že za ní stojí, a omluvili se

Foto: NurPhoto / Contributor, Gettyimages.com

Foto: NurPhoto / Contributor, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 26. 4. večer udělovala Slovenská filmová a televizní akademie (SFTA) národní ceny nejlepším filmům. Ale nešlo jen o slavnostní udílení cen. Bylo to o hlubokých emocích a lidské solidaritě. Kdo rozplakal prezidentku Zuzanu Čaputovou?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předsedkyně akademie Katarína Krnáčová promluvila k odcházející prezidentce Zuzaně Čaputové, zatímco sál mlčky naslouchal. Její slova byla silná a emotivní. „Promiňte, že jsme se za vás dostatečně hlasitě nepostavili, když na vás daleko hlasitěji útočili na náměstích a do mikrofonů. Promiňte, že jste musela zažívat útoky na vaše nejbližší, na vaši rodinu – a my jsme vás dostatečně nepodpořili.

Pak následovala chvíle vděčnosti a uznání: „Paní prezidentko, děkujeme za vaši politiku. Ukázala jste, že ji je možné dělat slušně, a přitom rázně. Nastavila jste tak zrcadlo mnohým, kteří právě tuto schopnost nemají,“ pokračovala předsedkyně. „Děkujeme, že jste navzdory všem útokům zůstávala pevná ve svých přesvědčeních a podporovala i nadále ty, kteří vaši podporu potřebovali a potřebují. Děkujeme, že jste byla naší prezidentkou, jsme a budeme hrdí, že vás máme a že jsme vás posledních pět let měli,“ dodala předsedkyně. Byla to chvíle uznání odvahy a morální síly, kterou Zuzana Čaputová reprezentovala v obtížných časech.

Kamery zachycovaly Čaputovou v publiku, která se s úsměvem a slzami v očích dívala na scénu. Její partner seděl po jejím boku, spolu prožívali ten okamžik. Projev byl gestem, které nebylo jen slovní, ale mělo hluboký význam pro společenství umělců a obyvatel země.

Tento okamžik přinesl do srdcí mnoha diváků emocionální vlnu a potvrzení. Nešlo jen o udílení cen, ale o sdílení lidských prožitků a hodnot. Každé slovo bylo nabité city a úctou k člověku, který reprezentoval hodnoty, jež zůstávají důležité v každém prostředí, včetně filmového a televizního průmyslu.

Držitelé Národní ceny Slnko v sieti za rok 2023

Nejlepší hraný film

Invalid

  • REŽISÉR Jonáš Karásek
  • PRODUCENTI Maroš Hečko, Peter Veverka

Nejlepší dokumentární film

Emília

  • REŽISÉR Martin Šulík
  • PRODUCENT Dávid Čorba, Mario Homolka

Nejlepší animovaný film

Tonko, Slávka a kúzelné svetlo

  • REŽISÉR Filip Pošivač
  • PRODUCENTI Jakub Viktorín, Pavla Janoušková Kubečková

Nejlepší filmová režie

FILM Invalid

  • Jonáš Karásek

Nejlepší filmový scénář

FILM Úsvit

  • Miro Šifra

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli

FILM Slúžka

  • Dana Droppová

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

FILM Invalid

  • Gregor Hološka

Načítám