Hlavní obsah

Tygřice Schillerová, dojatá Pavlová a nezvykle komunikativní Babišová: Volba prezidenta pohledem žen

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den D je za námi, máme nově zvoleného prezidenta. Včera byl velký den nejen pro Petra Pavla, ale i pro několik žen, pro něž byly prezidentské volby také zásadní událostí. Která z dam se neubránila dojetí, která nevídanému gestu podpory, a koho doslova ovládly emoce a euforie?

Článek

Hlavní hvězdou včerejška byl bezesporu generál Petr Pavel. S obrovskou převahou zvítězil nad Andrejem Babišem a stal se nově zvoleným prezidentem.

Nebyl to ale jen den dvou mužů, dvou politických rivalů. Těchto pět žen bylo také v centru dění. Jak v rámci své pozice a svého postavení zvolení nového prezidenta ustály?

Zuzana Čaputová – nevídané gesto podpory

Je už zažitou tradicí, že první zahraniční cesta nově zvolených prezidentů Česka nebo Slovenska vždy míří právě do sousední země. Od rozdělení Československa tohle dodržely všechny hlavy států obou zemí.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ale tuhle tradici včera posunula ještě o level dál. Objevila se totiž ve volebním štábu Petra Pavla a osobně mu gratulovala k vítězství. To doposud žádný z prezidentů Česka ani Slovenska neudělal.

Čaputová tím Pavlovi jednoznačně vyjádřila svou podporu a hlavně svou osobní radost z výsledku prezidentských voleb. Možná tomu napomohl i fakt, že několik lidí z Pavlova týmu v roce 2019 pracovalo během předvolební kampaně právě pro Čaputovou, nicméně je to určitě gesto nevídaných rozměrů.

Podle některých to také proto bylo na hraně diplomacie, podle jiných je ale zase zcela v pořádku projevit ve chvíli, kdy už výsledek voleb nelze ovlivnit, své emoce. Ať patříte do jakéhokoli týmu, nejlépe situaci asi reflektuje post Mirka Topolánka na Twitteru“ „Ty vole, to je síla!“

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka přijela vítězi prezidentských voleb osobně pogratulovatFoto: Profimedia.cz

Eva Pavlová – jen těžko skrývané dojetí

Už v minulosti Eva Pavlová přiznala, že nejlépe je jí na zahrádce, mezi kytičkami, a ideálně s vnoučaty. Zájem médií a záře reflektorů je pro ni nová, a tak není divu, že včerejšek pro ni musel být emočně neuvěřitelně náročný! Koneckonců, když měl Petr Pavel svůj proslov po zvolení, byla tou, které poděkoval jako první. A sám uznal, že si jeho žena zaslouží obdiv, protože tohle byl největší hrdinský čin jejího života.

A Eva Pavlová, budoucí první dáma, včerejšek ustála s nevídanou ctí a důstojností. Sice jen těžko zastírala své dojetí, decentně si otírala oči, nesměle se usmívala a zjevně si nevěděla rady s ovacemi a davem, který skandoval nejen Pavlovo, ale i její jméno, ale slzy v tomto případě rozhodně nebyly slabost ani ostuda.

Foto: Profimedia.cz

Včerejší den byl pro Pavlovou emočně nesmírně vypjatýFoto: Profimedia.cz

Monika Babišová – to už stačí, drahý

Ve volebním štábu Andreje Babiše se včera vyloženě neslavilo, i když on sám svůj výsledek označil za úspěch. Na funkci prezidenta to ale nestačilo.

Nicméně tisková konference, na níž gratuloval Petru Pavlovi, se nesla v poněkud uvolněné náladě. A z Moniky Babišové jakoby spadl veškerý stres a najednou rozhodně nebyla tou tichou manželkou, která zdobí, příjemně se usmívá a většinou jen mlčí.

Jakýsi vtípek jí ujel hned na začátku, Když Andrej Babiš předával květiny ženám ve svém týmu a jednu měl samozřejmě i pro ni. Trochu nemotorně pugét držel a jakoby nevěděl, co s ním. „Tak mi ji asi dej, ne,“ smála se Monika Babišová a směrem k týmu vyslala pobavený úsměv.

A během Babišová projevu dokázala, že rozhodně není žádnou ženuškou v koutě, ale když má chuť něco říct, řekne to. Když se její muž začínal dostávat do varu a vypadalo to, že opět sklouzne k drsné kritice vládních představitelů, naklonila se k němu a jasně mu řekla, že „to už stačí“. A Babiš zareagoval vcelku pohotově. Zasmál se a poslechl svou ženu.

Foto: Profimedia.cz

Při proslovu svého muže se Monika neudržela a trochu ho mírnilaFoto: Profimedia.cz

Markéta Řeháková – mluvčí v návalu euforie

Pro někoho to bylo zcela neprofesionální, pro jiné úsměvné a lidské. Z mluvčí Petra Pavla Markétě Řehákové bylo včera nadšení, radost a euforie z výsledku voleb až příliš znát. Její vystoupení před samotným projevem Pavla tak bylo mnohdy hodně zmatené, až příliš uvolněné a podle některých dokonce nedůstojné a nekorespondující s vážností prezidentského úřadu.

Řeháková se hlasitě smála, její řeč narušovaly nezastavitelné záchvaty smíchu, několikrát se spletla a vyvolávala tak trochu zmatky.

Na druhou stranu, řada lidí pro ni má pochopení. Celý tým generála Pavla včetně jí se poslední měsíce nezastavil, byla to náročná cesta k cíli, který nebyl vůbec jistý. A radost z toho, že se jejich práce proměnila ve vítězství, byla prostě gigantická. I ona sama to posléze přiznala.

Navíc má Řeháková v plánu na Hrad a do komunikace prezidenta s veřejností vrátit lidskost a otevřenost, což není těžké jí po včerejšku věřit.

Foto: Hájek Ondřej, ČTK

Nadšení a radost z výsledků voleb nedokázala mladá mluvčí Petra Pavla téměř korigovatFoto: Hájek Ondřej, ČTK

Alena Schillerová – v bojovné náladě

Místopředsedkyně hnutí ANO patří k předním podporovatelům Andreje Babiše a jinak tomu samozřejmě nebylo ani během prezidentských voleb. Jejich výsledek včera razantně odmítla označit slovem prohra, naopak ho označila slovy Václava Klause jako nevýhru.

Za Andreje Babiše prostě bojuje jako tygřice a nehodlá na tom nic měnit. Objevují se spekulace, že neúspěch ve volbách by mohl znamenat Babišův konec v čele hnutí ANO, Alena Schillerová to odmítá. Babiš je pro ni stále číslo jedna a podpoří ho prý, jak jen bude moci. A naopak má v plánu došlápnut si na ty, kteří v ANO tak trochu rebelují – například na místopředsedu Ivo Vondráka, který veřejně podpořil právě Petra Pavla, nikoli Babiše. To Schillerová drsně označila za podraz a chce se prý bavit o tom, zda je v ANO pro Vondráka ještě místo! Alenu Schillerovou včerejšek rozhodně nezlomil, naopak to vypadá na mobilizaci sil.

Foto: Říhová Michaela, ČTK

Alena Schillerová stála Babišovi celou dobu po boku a hodlá v jeho podpoře pokračovatFoto: Říhová Michaela, ČTK

Kromě prezidnetských kandidátů, jejich manželek a dalších žen z jejich okolí, byly ve středu dění o novinářky. Ostrý jazyk, ostré lokty, profesionální výkony. Moderátorky voleb a jejich power dressing

Reklama

Načítám