Hlavní obsah

Žena v kleci aneb Jak se bojovnice MMA vrací po porodu k zápasení

Foto: Archiv Oktagon MMA

Foto: Archiv Oktagon MMA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucia Szabová alias Silent Killer je jedna z nejlepších bojovnic MMA na území bývalého Československa. A právě teď je na cestě za svým největším životním snem a také před svou zatím největší výzvou: Dokáže se maminka ani ne ročního chlapečka po těhotenství a porodu vrátit do klece a postavit se soupeřce?

Článek

Maminka, partnerka, velká sportovkyně, bojovnice, která si jde za svým snem, i když je to náročné. To je Lucia Szabová alias Silent Killer (Tichý zabiják), rodačka z Bratislavy, jedna z nejlepších bojovnic MMA v rámci České a Slovenské republiky. Sport jí nebyl nikdy cizí, hrála tenis nebo basketbal, ale především se věnovala judu, ke kterému ji přivedl tatínek.

Bojové sporty a hlavně bojovnice ji od první chvíle naprosto fascinovaly – jejich vášeň, bojovnost, urputnost, odvaha… To ji zkrátka pohltilo! Od juda se přesunula k thajskému boxu, kde začala slavit obrovské úspěchy, stala se mistryní Slovenské republiky. A nakonec se rozhodla zkusit další bojový sport – MMA, tedy duely ve smíšených bojových uměních, které se odehrávají v kleci.

Těhotenská stopka

Lucii se dařilo nejen v kleci, ale i v soukromém životě. V rámci MMA se dostala na vrchol a platí za jednu z nejlepších bojovnic v rámci České a Slovenské republiky, byla v hledáčku nejslavnější organizace UFC a ze šesti zápasů všechny vyhrála. V soukromí si užívá spokojeného partnerského života po boku thajboxera Andreje Šimkuliče.

Když se v únoru loňského roku na Oktagonu 31, prestižním turnaji největší česko-slovenské organizace Oktagon MMA, objevila jen jako divák, řadu fanoušků to zaskočilo. Ale když pak veřejně oznámila, že je těhotná a čeká s přítelem miminko, diváci jí tleskali možná víc, než kdyby bojovala.

Trénink i mateřství jsou velmi vyčerpávající. A to jak na energii, tak na trpělivost…

Jenže tahle stopka v trénincích a zápasení znamenala i zastavení příjmů, a tak během těhotenství Lucia sháněla nejrůznější brigády. Ještě pár týdnů před porodem například uklízela v jedné firmě, do toho s partnerem budovala nový byt a chystala vše potřebné pro miminko. A v hlavě už se jí rodil plán, jak se co nejdřív vrátit ke svému milovanému sportu.

Foto: Archiv Oktagon MMA

Lucii Szabové se v kleci mimořádně dařilo a v současnosti dělá vše proto, aby se vrátila zpět v plné formě jako Silent Killer Foto: Archiv Oktagon MMA

Na trénink pár týdnů po porodu

V září loňského roku Lucia porodila a několik týdnů poté se vrátila k trénování a snaží se získat zpátky předešlou formu. S miminkem to ale není vůbec snadné. Sportovci její úrovně potřebují trénovat v podstatě denně, v rámci přípravy na zápasy i dvoufázově, tedy dopoledne a odpoledne.

Lucia se v současné době snaží připravovat co nejefektivněji, jelikož času pochopitelně není mnoho: „Nejtěžší je obě činnosti skloubit dohromady. Trénink i mateřství jsou velmi vyčerpávající. A to jak na energii, tak na trpělivost. Ale kdyby malý začal o trochu lépe spát, hned by té energie bylo víc…“

Rodina fandí a pomáhá

Při tom všem má ovšem Lucia obrovskou podporu svých nejbližších – partnerem počínaje a rodiči konče. Všichni malého Dragana hlídají, jak jen mohou, aby se pětadvacetiletá bojovnice dostala zpátky do formy a mohla se vrátit do klece. Koneckonců první zápas, byť ne v MMA, ale v thajském boxu, má už za sebou – soupeřce se postavila půl roku po porodu. Sice prohrála, ale jen velmi těsně a její výkon byl úctyhodný.

Cesta zpátky do klece

Nyní tedy Lucia urputně pracuje na tom, aby splnila to, co si v době těhotenství předsevzala: Do roka a do dne se vrátit do klece. „Kdyby se to povedlo v říjnu v Bratislavě, tedy před domácím publikem, byla bych velmi ráda a dělám vše pro to, aby se to povedlo,“ zamýšlí se Lucia Szabová. Na zmiňovaném turnaji by měl být například i Karlos Vémola v titulovém zápase, byla by to tedy opravdu velká událost.

Vytrvalost, se kterou jde Lucia za svým snem, je dechberoucí. Veškeré tréninky a přípravu si financuje z vlastních zdrojů, případně s pomocí sponzorů, peníze totiž bojovníci berou pouze za zápasy. A přitom pečuje o miminko. V podstatě se dá říct, že ať už se do klece vrátí v říjnu, nebo třeba o něco později a ať už vyhraje, či utrží porážku, zásadní vítězství si na své konto připíše: jeden velký splněný sen a důkaz, že když člověk něco doopravdy chce a jde si za tím, zvládne to!

Seriál o cestě vzhůru

„Chci se do klece vrátit co nejdřív, protože čím delší pauza, tím je to těžší. Zároveň nechci nic uspěchat ani podcenit, protože by se mi to mohlo následně vymstít a já rozhodně nechci zažívat zklamání z prohry,“ vysvětluje pětadvacetiletá zápasnice. Jestli vás její životní cesta a příběh zajímají, můžete ho sledovat v youtubovém seriálu Lucie Szabová: Cesta za snom.

Načítám