Hlavní obsah

Vynechte pastu a ústní vodu a místo času hlídejte kartáček: Jak si čistit zuby

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistit si zuby ráno a večer? Samozřejmost, která ovšem nemusí stačit, pokud to děláte špatně. A opravdu správně se o své zuby stará podle statistik sotva čtvrtina lidí! Patříte mezi ně, nebo máte co dohánět?

Článek

Každé ráno a večer stojíte v koupelně, automatickými pohyby si čistíte zuby a moc u toho nepřemýšlíte? Chyba! Zkuste se na tuto běžnou činnost zaměřit a dávejte pozor, zda to děláte podle doporučení odborníků. Jedině tak dáte chrupu dostatek péče a ochráníte se před zubním kazem i zánětem dásní.

Jak si správně čistit zuby

Čistit chrup byste si měli dvakrát denně a důležitá je přitom správná technika. „Dělejte to jemnými, krouživými pohyby a kartáček přitom přikládejte částečně i na dáseň. Nejvíc plaku se usazuje právě v dásňovém žlábku, na přechodu zubu a dásně a v mezizubním prostoru,“ radí dentální hygienistka Monika Kratochvílová z mezinárodní sítě klinik Mediestetik.

Jak dlouho čistit? Na dvě minuty nesázejte

Zuby byste měli vyčistit ze všech stran a nezapomenout na dásně ani mezizubní prostory. Většina lidí má zažité, že by tato procedura měla trvat dvě minuty, ale není to pravda. Čistěte tak dlouho, až budou zuby úplně hladké, a když je přejedete jazykem, nikde na nich neucítíte žádnou drsnou část.

Čím si čistit zuby, aby byly čisté

Kromě techniky čištění je zásadní také správný výběr pomocníků. Co všechno vám při odstraňování plaku může pomoci?

1. Klasický zubní kartáček

Výběr je důležitý! Kartáček by měl mít menší hlavu, aby se s ním dobře manipulovalo a vešel se i do zadních partií ústní dutiny. „Vlákna by měla být spíše měkká, aby byla jemná k zubům i dásním. Štětiny mají být rovně střižené,“ doporučuje konzultantka lékáren Benu Ivana Lánová. Jak často by se měl měnit zubní kartáček? Minimálně jednou za tři měsíce a ihned v případě, že se mu ohnou štětiny, a také po infekčním onemocnění nebo zánětu v ústech.

Foto: Archiv firem

Zleva: Extra měkký kartáček pro citlivé zuby a dásně Biorepair Gums má patentované zakřivení k co nejefektivnějšímu odstranění plaku v celých ústech, 69 Kč, prodává Kupkosmetiku. Měkký kartáček Curanatura Bamboo má rukojeť i štětinky z přírodního bambusu, 86 Kč, prodává Puravia. Soft kartáček Kumpan Microfiber je jemný a dostane se i do těžko dostupných míst, 103 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firem

2. Jednosvazkový kartáček

Tyto kartáčky se hodí jak pro vyčištění špatně dostupných míst, tak i pro zuby s rovnátky nebo na péči o zubní náhrady. Měňte je stejně často jako klasické.

3. Elektrický kartáček 

Jsou účinné pro odstranění plaku a existují tři druhy těchto přístrojů. Sonické kartáčky mají tvar podobný klasickému kartáčku, jsou dražší, rychle vibrují a hodí se i pro hodně citlivé dásně a zuby. Rotační kartáčky bývají levnější, mají hlavu kulatou a malou, dostanou se i do špatně přístupných míst a kvůli krouživým pohybům jsou o něco méně ohleduplné k dásním. Třetí typ představují magnetické kartáčky, které spojují oba typy, a jejich cena je vyšší. Náhradní hlavice měňte podle stejných zásad jako u klasických kartáčků.

4. Mezizubní kartáček

Jakou velikost mezizubního kartáčku zvolit? Závisí na rozměru mezer mezi zuby: neměly by jimi procházet zlehka, ale ani byste je tam neměli tlačit násilím. Vhodný průměr pomůže vybrat zubař nebo dentální hygienistka. Mění se zhruba po týdnu, jejich variantou může být jednorázové speciální zubní párátko.

5. Ústní sprcha

Dalším pomocníkem v péči o zuby je ústní sprcha. Pracuje s proudem vody (lze použít i roztok léčivé ústní vody) a čistí prostory mezi zuby i na přechodu zubů a dásní a užijete ji také k masáži dásní. Hodí se i pro citlivé a krvácející dásně, parodontózu, rovnátka nebo implantáty.

6. Zubní (dentální) nit

Doplňuje mezizubní kartáček, ale rozhodně ho nenahrazuje – je méně efektivní. Na jedno použití spotřebujete asi 45 až 50 cm nitě. Je šikovná zvlášť pro křivé zuby: právě u nich bývá velký problém dostat se mezi zuby kartáčkem.

  • Voskovaná zubní nit se snadno používá a je vhodná pro začátečníky.
  • Nevoskovaná zubní nit hůř klouže, zato odstraní víc plaku.
  • Fluoridovaná zubní nit posiluje sklovinu, mentolová osvěžuje dech.
  • Speciální zubní nitě mají zpevněné konce a jsou určeny pro čištění implantátů, korunek, můstků i rovnátek.
  • Zubní nitě s držátkem jsou speciální plastová párátka s napnutou nití.

Do míst, kam se nevejde ani zubní nit, se hodí dentální páska. Používá se stejně, ale je tenčí a lépe se s ní manipuluje.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Se zubní nití zacházejte opatrně, ať se neřízneteFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Je nutné používat pastu a ústní vodu?

Při odstraňování plaku je zásadní mechanická práce. Zubní pasta je přitom jen doplněk a nemusíte ji použít vůbec – anebo jen trochu. Jaká je její funkce? „Urychluje čištění, napomáhá mechanickému odstraňování plaku, leští zuby a osvěžuje dech. Stačí množství velké asi jako kulička hrachu – větší dávka účinnost nezvyšuje,“ radí Ivana Lánová.

Podobně zdrženlivě se odborníci stavějí k ústní vodě: nadměrné vyplachování ústní dutiny může vést k poškození mikroflóry v ústech. Raději volte produkt bez alkoholu (nepříjemně vysušuje sliznice), a pokud má být ústní voda pomocníkem při zánětu dásní anebo po zákroku v ústech, vždy se poraďte se stomatologem.

Čištění zubů a dásní kartáčkem je nenahraditelné. Jsou ovšem chvíle, kdy to může chrup poškodit. Proč si nečistit zuby hned po jídle a kdy je lepší místo kartáčku jen čistá voda?

Reklama

Načítám