Hlavní obsah

Čisté zuby se nekazí! 10 největších chyb při čištění zubů

Foto: Dean Drobot, Profimedia.cz

Foto: Dean Drobot, Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři zastávají názor, že kdybyste měli zuby opravdu čisté, nikdy se vám nezkazí. Většina lidí si ale svůj chrup čistí špatně, byť s pocitem, že tomu dávají maximum. Na co tedy pozor?

Článek

Kazivost zubů není dědičná, ale závisí z velké části na správném čištění. „Kaz způsobují bakterie, které ulpí na povrchu zubu. Je to v zásadě infekční onemocnění přenositelné z člověka na člověka, ze zubu na zub. Důležitá je i kvalita a množství slin, složení stravy a kvalita ústního mikrobiomu, tedy bakterií v dutině ústní,“ říká Pavel Smažík, stomatolog a majitel firmy Herbadent. Abyste měli zuby a dásně co nejzdravější, přestaňte při čištění zubů dělat těchto 10 základních chyb.

1. Nedáváte si na čas

Čistit byste si měli každý zub a na něm každou plošku a to za minutu nestihnete. Minimum jsou dvě minuty dvakrát denně. Víc pozornosti věnujte večernímu čištění: ve spánku se tvoří méně slin a méně pohybujete jazykem a rty, nedochází tedy k přirozenému oplachování zubů a bakterie mají víc času poškozovat sklovinu.

2. Nečistíte pečlivě

Máte zuby po vyčištění opravdu čisté? Pouhým pohledem to nezjistíte, na to slouží indikační roztoky a tablety. Když je užijete na vyčištěné zuby, obarví (většinou modře) případný neodstraněný plak a vy máte hned jasno, jak to s vaší pečlivostí je a kde musíte přidat. Seženete je běžně v drogeriích a lékárnách.

Foto: Pressmastser, Profimedia.cz

Pečlivé čištění zubů je mimořádně důležité – stav zubů a dásní ovlivňuje zdraví celého tělaFoto: Pressmastser, Profimedia.cz

3. Máte špatný kartáček

Kartáček je základ: mechanicky odstraní plak a tím i živnou půdu pro bakterie, které mají na svědomí kazy, záněty dásní a parodontitidu. Tvrdé kartáčky mohou poškodit sklovinu i dásně a hodí se především pro čištění zubní protézy. Pro běžné užívání jsou vhodnější kartáčky středně tvrdé nebo měkké – čím měkčí, tím by měly být hustější štětiny a vy byste měli čistit pečlivěji. Kartáček má mít rovná vlákna a důležitá je i vhodná velikost: měl by se vejít pohodlně do úst a bez potíží se pohybovat okolo zubů.

4. Máte starý kartáček

Kartáček vyměňte za nový minimálně jednou za dva až tři měsíce nebo vždy, když jsou jeho vlákna opotřebená – rozevírají se a nedrží tvar. I v kartáčku se drží mikroorganismy, proto ho po použití důkladně opláchněte, třeba ústní vodou, a nechte pořádně vyschnout. Vyměňte ho i po chřipce – můžete se z něj totiž znovu nakazit.

Foto: Africa Studio, Profimedia.cz

Kdy vyměnit kartáček za nový? Nejen když je vidět opotřebení, ale třeba i po infekční nemociFoto: Africa Studio, Profimedia.cz

5. Moc tlačíte

Že se do čištění zubů řádně opřete, neznamená, že je čistíte lépe nebo důkladněji. Spíš docílíte toho, že se vlákna kartáčku ohnou a rozestoupí a zuby se kvůli tomu nevyčistí pořádně. Pokud tlačíte na tvrdší kartáček, pak to může vést ke ztenčování skloviny, krvácení dásní a odhalování zubních krčků.

6. Čistíte si zuby hned po jídle

Patříte mezi vzorné lidi, kteří jen odloží příbor a už si čistí zuby? Nedělejte to. Kyseliny z jídla mohou naleptat zubní sklovinu, a pokud nepočkáte zhruba půlhodinku, až se pH v ústech přirozeně ustálí, můžete čištěním zuby spíš poškodit.

7. Nečistíte místa mezi zuby

„Zubním kartáčkem vyčistíte asi 70 procent povrchu zubů. Na čištění prostoru mezi zuby je zapotřebí zubní nit a mezizubní kartáček. Bez nich nesnížíte riziko tvorby mezizubních kazů a zánětu dásní,“ vysvětluje prezidentka Asociace dentálních hygienistek ČR Lenka Velebilová.

8. Zabíjíte ústní mikroflóru

Ústní vody jsou vhodný doplněk pro likvidaci bakterií v mezizubí, ale záleží na tom, jakou používáte. Příliš silné s obsahem agresivních chemických látek mohou vybít ústní mikroflóru, která je užitečná pro trávení. Je tedy lepší volit ústní vody na přírodní bázi, které jsou k těmto bakteriím přívětivější, anebo je používat třeba jen po trhání zubu, při zánětech nebo během nachlazení.

Foto: Yuriy Maksymiv, Profimedia.cz

Abyste řádně vyčistili každou plošku zubu, neobejdete se bez zubní nitě nebo mezizubního kartáčkuFoto: Yuriy Maksymiv, Profimedia.cz

9. Sázíte hlavně na pastu

Pasta, byť sebelepší, je jen doplňkem kartáčku a ostatních pomůcek a nikdy nenahradí správnou techniku čištění. Někteří odborníci dokonce radí ji nepoužívat vůbec: některé druhy zubní pasty mohou ohrozit zdraví!

10. Nechodíte na dentální hygienu

Máte se zuby dlouhodobé problémy? Možná nebude stačit jen péče stomatologa, ale vyplatilo by se zajít i na dentální hygienu. „O tom, že ji potřebujete, svědčí povlak nebo tmavý pigment na zubech. Signálem k rychlému objednání je krvácení dásní, zápach z úst a obnažené krčky,“ radí zubní lékař Alexander Schill z pražské kliniky Schill Dental Clinic. Ovšem důvody, proč chodit na dentální hygienu, jsou mnohem závažnější: možná vás to uchrání před mrtvicí! Nemocné zuby a dásně totiž ohrožují celé tělo.

Reklama

Načítám