Hlavní obsah

Zápach z úst: Jak s ním bojovat a předcházet mu? Nepodceňujte ho, může signalizovat nemoc!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při mluvení si neustále ústa zakrýváte rukou nebo cucáte mentolové bonbony. Zápach z úst není nic příjemného pro vás ani vaše okolí. Co ho způsobuje? Špatná zubní hygiena, kouření, nevhodná volba jídla, ale i zdravotní problémy.

Článek

I zápach z úst má své lékařské označení. V medicínské terminologii se označuje jako halitóza. Snad nikdo není v tomto ohledu „vyvolený šťastlivec,“ aby se ho tato problematika netýkala. Zápach z úst se objevuje ráno po probuzení, po konzumaci česneku, cibule nebo většího množství kávy. A samozřejmě se vás týká, patříte-li mezi kuřáky. To všechno jsou problémy, které se dají vyřešit vyčistěním zubů nebo mentolkou. Pokud ale ani potom zápach nevymizí, jedná se o chronickou halitózu, která je jasným znamením, že s vaším tělem není všechno v pořádku. Tento problém se týká až 32 % naší populace! Jak se o ústní dutinu starat, abyste zápachu předešli, a kdy je nejvyšší čas navštívit lékaře?

Na zubní hygieně záleží

Než se objednáte k lékaři, je nutné si uvědomit, že až 90 % těchto nepříjemných obtíží vzniká skutečně „jen“ špatnou ústní hygienou. To ale lze snadno a hlavně rychle vyřešit. Jak by měla vaše každodenní rutina vypadat, abyste se vyvarovali nutnosti nosit s sebou stále žvýkačku?

  1. Zuby si čistěte dvakrát denně, pokaždé alespoň dvě minuty. Používejte buď elektrický sonický kartáček nebo manuální s měkkými štětinami. Kartáček obměňujte každé tři měsíce.
  2. Jednou denně použijte zubní nit a mezizubní kartáček. S výběrem velikosti vám pomůže dentální hygienistka nebo pracovnice ve specializovaném obchodě.
  3. Používejte antibakteriální ústní vodu bez alkoholu. I kdybyste se na hlavu stavěli, zuby a mezizubní prostory nikdy nevyčistíte tak dobře, abyste odstranili veškeré bakterie. Je proto dobré používat ústní vodu po každém čistění.
  4. Docházejte pravidelně na zubní hygienu. Po zažehnání akutního stavu většinou stačí návštěva jednou za půl roku. Při placení si nezapomeňte vzít účtenku, protože na zubní hygienu přispívá jednou ročně zdravotní pojišťovna.

Čistit je třeba i jazyk!

Čistění zubů a mezizubních prostor je pro nás již naprostý standard. Na co ale mnoho lidí zapomíná, je jazyk. I ten může stát za zápachem z úst. Má velmi členitý povrch a stává se tak sídlem pro velké množství mikroorganismů. Hromadí se na něm totiž zbytky jídla, bakterií a mrtvých buněk. Tento problém vyřeší škrabka na jazyk, která je k tomu přímo určená – zakoupíte ji ve specializovaných obchodech, lékárnách i větších drogeriích. Škrabka by se měla používat denně při večerním čistění, ale postačí, když si na tento krok vzpomenete alespoň obden.

Co když za to dutina ústní nemůže?

Možná i vám babičky říkaly, že zápach z úst souvisí s tím, že jste ještě nic nejedli nebo že se o vás pokouší nějaká viróza. Něco pravdy na to přece jen bylo. Halitóza může totiž souviset se zánětlivým onemocněním žaludku či refluxem. Příčinou může být ale i zánět dýchacích cest nebo určitá metabolická onemocnění. Důležité je rozlišovat zápach dechu – když je cítit po acetonu, tedy jako kdybyste vypili galon alkoholu, může to být způsobeno počínající cukrovkou prvního typu. Je váš dech cítit po rybině? Ano, i to může být varovný signál! Je to totiž jeden z příznaků ledvinového selhání!

Zkrátka a dobře, pokud se vám bude zdát, že zápach z úst není zcela běžný, navštivte praktického lékaře a sdělte mu své obavy. Pošle vás na patřičné vyšetření. Lepší je jít několikrát k doktorovi zbytečně než jednou pozdě! Zápach z úst není něco, za co byste se měli stydět, tělo vám tím jen dává najevo, že s ním není vše v pořádku.

Žvýkačky nejsou dobré jen pro svěží dech. K čemu ještě slouží?

Načítám