Hlavní obsah

Bělení zubů: Jaké jsou možnosti a pro koho se nehodí?

Foto: Shyvoronkova Kateryna, Shutterstock.com

Foto: Shyvoronkova Kateryna, Shutterstock.com

Reklama

Bělit, či nebělit? Doma, nebo v ordinaci? Stačí pasta, nebo musím platit tisíce, pokud chci získat „pravý americký úsměv“? Bělení zubů je opředeno spoustou otázek, začneme od začátku.

Článek

Zářivý úsměv dokáže ubrat léta a přidat na kráse. Barva chrupu je dána geneticky, ale může za ní i ústní hygiena a váš životní styl. Bělení je nejvhodnější pro osoby s vlastními a zdravými zuby i dásněmi.

„Bohužel je nutné si uvědomit, že ne všichni si mohou bělit zuby. Proto je lepší poradit se s odborníkem,“ upozorňnuje zubní lékař Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa značky Splat. Ano, na domácí experimenty rovnou raději zapomeňte, nechcete-li skončit s poškozenou sklovinou. Pro koho je tedy bělení vhodné a na co zapomeňte?

Citlivé zuby a výplně

Máte citlivější zuby? Počítejte, že bělení může tento problém ještě zvýšit. Proto není vhodné ani u těhotných a kojících žen, které mohou už tak trpět zvýšenou citlivostí zubů.

Pozor si dejte v případě, máte-li výplně kazů nebo korunky v některém z předních zubů. „Po bělení tyto starší výplně většinou vyniknou, protože výplňový materiál se nevybělí. Pro dokonalý estetický vzhled je pak vhodná jejich rekonstrukce,“ radí Tomáš Machač.

Zapomeňte na babské rady

V povědomí možná máte „zaručené“ tipy, jak si poradit ze zašlými zuby, a to pomocí kyseliny citronové, jedlé sody nebo citronu. „Zuby nejsou rychlovarná konvice, abychom je čistili kyselinou citronovou nebo octovou, protože si poleptáme sklovinu, a následně tím pak nevratně poničíme chrup,“ říká zubní lékař Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská.

Zmiňované způsoby sice nějaký efekt mají, ale společně s pigmenty začnou ze zubu dřít i sklovinu. Výsledkem pak budou citlivější zuby. Co tedy pro zářivý úsměv můžete udělat sami?

Foto: Cherries, Shutterstock.com

Co se týče bělení zubů, neriskujte domácí experimenty. Můžete si při nich nevratně poškodit zubní sklovinuFoto: Cherries, Shutterstock.com

Jak si uchovat bílé zuby

V první řadě je nutné dodržovat pravidelnou ústní hygienu a čistit si zuby dvakrát denně po dobu dvou až tří minut. Používejte kartáček s měkkými a rovně střiženými štětinami, který je šetrný i k dásním.

A jak jsou na tom bělicí pasty? Efekt mají, ale ne tak výrazný, jakého lze dosáhnout profesionálními metodami. Slouží spíš k udržení odstínu než k jeho výrazné změně. Vybírejte pasty šetrné k citlivým zubům a zároveň pečující, které posilují sklovinu.

Metody bělení zubů

  • Dentální hygiena - Je ideální proti pigmentaci například od kouření, červeného vína nebo kávy. Zuby se čistí ultrazvukem a pomocí pískování. Celý proces trvá půl hodiny až hodinu. Měli byste chodit pravidelně jednou za půl roku.
  • Bělení zubů v ordinaci - Můžete podstoupit při jednom sezení za cca hodinu a půl, nebo si odnést domů speciální nosiče. V ordinaci probíhá bělení tak, že na zuby se nanese speciální bělicí gel, jehož působení se urychluje použitím laseru nebo UV záření. Po bělení je také nutné dodržovat několik dní nebo až dva týdny bílou dietu a vyhýbat se potravinám, které by mohly efekt pokazit, jako je káva nebo červené víno.
  • Domácí profesionální bělení - V případě profesionálního bělení na doma se jedná o proces na 10 nebo 15 dní, kdy si do nosičů nanášíte na noc bělicí gel.

Kolik stojí bělení zubů

Už máte vybranou metodu? Pak vás jistě zajímá cena. Dentální hygiena se pohybuje obvykle v rozmezí 1000 až 2000 korun. „Co se týká ordinačního bělení zubů, tam je cena od cca 4000 do 9500 korun. Záleží, v jakém stavu vaše zuby jsou, jak moc vybělit je požadujete, kolik se použije materiálu a kolik je třeba cyklů,“ vysvětluje zubní lékař Tomáš Machač. 

Existuje také metoda bělicích pásků, která vychází okolo 1000 korun. Zde může být problém nepřesného nanesení gelu, takže může docházet i k podráždění dásní. „Rozhodně se vyhněte nákupu pásků přes internet, protože se můžete dostat k nebezpečným koncentracím, a to i přesto, že procentuální složení obsahu peroxidu je dáno na evropském trhu legislativou,“ varuje Tomáš Machač. V každém případě, o bělicích metodách se vždy nejdřív poraďte se svým zubařem, sklovinu máte jen jednu.

Tipy na bělicí zubní pasty

Foto: Archiv firem

Zleva: Zubní pasta Signal Bio, Natural Whitening, 120 Kč; Zubní pasta Special Gold, Splat, 259 Kč, prodává e-shop pasta-splatFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Denní a noční bělicí pasta My White Secret, 299 Kč, prodává Biooo; Bělicí pasta Be You, Curaprox, 277 Kč, prodává Top DentFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Jemná bělicí pasta Swissdent, 490 Kč; Bělicí pasta pro citlivé zuby Elmex, 108 Kč, prodává ProfimedFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Černá bělicí pasta Expert Black Whitening, Ecodenta, 105 Kč; Přírodní bělicí pasta Urtekram, 110 Kč, obojí prodává NotinoFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám