Hlavní obsah

Kristýna zažívala šikanu kvůli velkému nosu, po operaci konečně našla ztracené sebevědomí

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Reklama

Větší nos byl důvodem, proč Kristýna na škole musela čelit šikaně a posměškům. Velmi ji to trápilo a nízké sebevědomí jí zůstalo až do dospělosti. Nerada se fotila a snažila se nestavět se k lidem z profilu. Zkrátka se kvůli nosu necítila hezká.

Článek

Kristýnu trápil velký nos tolik, že začala uvažovat o plastické operaci. Když díky kamarádce narazila na webové stránky Medicom Clinic a našla tam fotky klientů, kteří řešili stejný problém, byla ohromená a řekla si, že to chce také.

Strach z bolesti

Objednala se na kliniku a přiznává, že se návštěvy i operace zprvu docela bála. Trápilo ji, jak bude probíhat operace, ale také, že to bude bolestivé. Již první konzultace s operatérem ji však uklidnila. „Pan doktor Ondrejka byl milý a profesionální. Na konzultaci mi vše trpělivě vysvětlil a uklidnil mě, že se bolesti bát nemusím,“ vzpomíná Kristýna. „Klientka se dostavila ke konzultaci s přáním upravit tvar a velikost nosu, který byl k obličeji nepřiměřeně velký i široký. Protože nos je dominantou obličeje a je na něj nejvíc vidět, jde o delikátní zákrok, který jsme s klientkou společně probrali krok po kroku, včetně operačního postupu i očekávaného výsledku,“ vysvětluje MUDr. Peter Ondrejka, plastický chirurg Medicom Clinic.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Kristýna se i přes obavy z bolesti rozhodla pro operaci nosu. Plastický chirurg MUDr. Peter Ondrejka jí vysvětlil celý proces a ujistil ji, že se nemá čeho bát.Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Operace nosu

Kristýna není sama, koho tvar nebo velikost nosu trápí a chce ho vyřešit s pomocí plastického chirurga. „Operace nosu bývá často indikována u mladších klientek nebo klientů, kterým jejich tvar nosu od mládí nevyhovuje, ve druhém případě to bývá v důsledku poúrazové deformace, kdy zpravidla dochází i k obtížnému dýchání. Operace se provádí buď pouze v měkkých částech, tzn. na špičce, případně kompletně, přičemž je korigován i kostěný skelet. Výsledkem by měl být přirozený tvar a dobrá dýchací funkce,“ komentuje prof. MUDr. Pavel Brychta, CSc. plastický chirurg a přednosta Kliniky popálenin a plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici Brno.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

S operatérem se Kristýna dohodla na tom, jak by měl nový nos vypadat.Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Zákrok proběhl v pohodě

I přes lehkou obavu dopadl zákrok nad očekávání dobře a Kristýna po něm vnímala jen mírnou bolest – nic, co by se nedalo vydržet, dokonce se mohla za čtrnáct dní vrátit do pracovního procesu. „Operace i následná léčba proběhly zcela bez komplikací a na kontrole se klientka ze změny velmi radovala,“ komentuje výsledek operatér Peter Ondrejka.

V prvním momentě byla Kristýna překvapená, nový nos změnil její vzhled zásadně a přiznává, že si musela sama na sebe zvyknout. Jakmile ale změnu přijala, už se dle svých slov dívala do zrcadla neustále a s nadšením: „Nos je krásný a cítím se konečně skvěle. Přátelé a okolí se shodli, že vypadá velmi přirozeně a sedí ke mně. Přijdu si skoro jako nový člověk,“ popisuje své dojmy.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Nový nos změnil zásadně celý vzhled obličeje a Kristýna říká, že se cítí jako nový člověk.Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Díky této proměně z Kristýny opadl nejen strach, ale i ošklivé vzpomínky, které si nesla z minulosti. Začala se líbit sama sobě a získala sebejistotu, kterou nikdy dříve nezažila.

Těm, kteří přemýšlejí nad stejnou změnou, ale stále nemohou najít odvahu, by Kristýna poradila, že není na co čekat. Život se může zásadně změnit k lepšímu. Všichni si zaslouží cítit se ve svém těle dobře a je zbytečné se roky trápit.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Nos po operaci působí velmi přirozeně. Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Reklama

Načítám