Hlavní obsah

Lucie (33): Zahnutý nos po úraze je pryč! Pohledu do zrcadla už se nevyhýbám

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O plastice nosu přemýšlela paní Lucie od svých dvaceti let, kdy ho úraz proměnil na nevzhlednou skobu. Třebaže se kvůli tomu hodně trápila a vyhýbala se zrcadlům, léta jí chyběla odvaha jít na operaci. Ale nakonec to zkusila. A jak to dopadlo?

Článek

Na tvaru nosu se u Lucie (33) podepsalo hned několik úrazů, a když jí bylo devatenáct, zranění jí ho změnilo na velkou skobu. Kvůli výraznému křivému nosu se pak vyhýbala zrcadlům a k lidem se snažila nestavět bokem. Nebyla se sebou spokojená a neustále řešila svůj vzhled. Přesto trvalo třináct let, než se odhodlala svěřit do péče plastického chirurga.

Zásadní bylo překonat strach

Po letech váhání Lucie jednou sebrala odvahu a vyrazila na konzultaci na kliniku Medicom Clinic, kde se jí ujal MUDr. Peter Ondrejka. Vysvětlil jí, jak bude případná operace probíhat, které části nosu se bude týkat i jaká péče bývá po zákroku nutná.

„Operace nosu bývá často indikována u mladších lidí, kterým tvar nosu nevyhovuje nebo ho řeší v důsledku poúrazové deformace, kdy zpravidla dochází i k obtížnému dýchání. Provádí se buď pouze v měkkých částech, tedy na špičce nosu, případně kompletně, přičemž je korigován i kostěný skelet. Výsledkem by měl být přirozený tvar a dobrá dýchací funkce,“ vysvětluje profesor Pavel Brychta, plastický chirurg a přednosta Kliniky popálenin a plastické chirurgie ve FN Brno.

Lucie se po rozhovoru s lékařem uklidnila, rozhodla se pro zákrok, a dokonce se na něj začala těšit. A spíš se nakonec bála o to, aby se při předoperačním vyšetření nepřišlo na něco, co by znamenalo, že nebude moci operaci podstoupit. „A také maličko toho, aby se všechno povedlo, ale uklidňovala jsem se tím, že můj nos už hůř vypadat nemůže,“ vzpomíná.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Léta trvalo, než se Lucie odhodlala jít na operace nosu. Od prvotního strachu jí pomohla konzultace s plastickým chirurgem Peterem OndrejkouFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Opravdu to nebolelo

„Klientka podstoupila kompletní rhinoplastiku – plastickou operaci nosu. Nos byl velký s patrným hrbolem. Zákrok proběhl v celkové anestezii, po něm následovala jednodenní hospitalizace. Poté jsme vyjmuli z nosu tamponádu a propustili jsme Lucii do domácí péče. Po deseti dnech jsme odstranili sádrovou dlahu a poté se mohla klientka začít zapojovat do běžného života. S výsledkem operace jsme oba spokojeni,“ komentuje zákrok operatér.

Jestli se Lucie něčeho bála, tak to byla bolest – a překvapilo ji, že se vůbec nedostavila. „Pořád jsem čekala, že takový zákrok prostě bolet musí... A vidíte, nemusí!“ konstatuje Lucie. Dobrý pocit posílilo i prostředí kliniky, kde byla po operaci přes noc. „Líbilo se mi, jaké to tam je čisté, útulné a personál vstřícný. Ani se mi nechtělo odjíždět,“ směje se.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Během dětství a dospívání utrpěla Lucie několik úrazů, které vzhled jejího nosu hodně poznamenalyFoto: Archiv MEDICOM Clinic

První pohled do zrcadla

Na první pohled do zrcadla se Lucie opravdu těšila. Došlo na něj, poté co jí po deseti dnech lékař odstranil sádru. Právě tento krok byl podle jejích slov nejbolestivější z celého procesu: nos byl citlivý a na dotek bolel.

„Při pohledu do zrcadla vypadal nos kostrbatě. Doktor mi ale vysvětlil, že ještě nějakou dobu potrvá, než se zahojí, a že během hojení bude stále měnit tvar. Poradil mi, jaké tlakové masáže nosu mám pro lepší hojení aplikovat,“ vzpomíná Lucie.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Před a po: Rozdíl je velký a jak Lucie říká, operace jí změnila životFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Skoba zmizela!

I když před ní byla ještě nějaká doba hojení, už cestou z kliniky se Lucie prohlížela v každé prosklené výloze, kolem které procházela, a zvykala si na nový profil: byl úplně jiný, než na jaký byla zvyklá. „Svůj nový nos jsem si zamilovala a musela jsem se pořád usmívat radostí,“ vypráví. Skoba byla pryč a nos působil jemným dojmem.

S novým nosem se toho u Lucie změnilo ale mnohem víc – nebojí se pohledu do zrcadla ani se seznamovat s novými lidmi a nepřemýšlí přitom, zda si všimli jejího nosu. „Jsem se sebou spokojená. Cítím se lépe a zákrok mi určitě zvedl sebevědomí,“ říká mladá žena.

Zajímavé je, že někteří lidé z Luciina okolí si ani neuvědomili, že byla na operaci. Ti, kteří si všimli nebo o ní věděli, výsledek chválí. „Prý mě to změnilo k lepšímu. Jsem prý jiná,“ říká Lucie. A všem, kdo s podobným zákrokem váhají, radí, aby zkusili jít na konzultaci, pomůže jim to s rozhodováním.

Článek vznikl ve spolupráci s Medicom Clinic.

Reklama

Související témata:

Načítám