Hlavní obsah

Velká prsa trápila Anetu od puberty: Po kojení dvou dětí vyřešila její dlouhodobou frustraci plastika

Foto: Archiv Medicom clinic

Foto: Archiv Medicom clinic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsou prsa ženě na obtíž a brzdí ji v práci i při sportu, má jen dvě možnosti. Smířit se s tím, nebo jít na plastiku. A tu si zvolila i maminka dvou dětí Aneta, která své objemné vnady řešila už od puberty a měla kvůli nim i zdravotní problémy. Po zmenšení je konečně šťastná.

Článek

Anetin příběh začal už v pubertě, když se její tělo začalo měnit. S rostoucím poprsím se dostala do hledáčku méně vyvinutých spolužaček a vysmívajících se spolužáků. Její sebevědomí šlo rychle dolů a to, co jí jiné dívky třeba záviděly, začala Aneta nenávidět. Navíc snila o věcech, které jiným přijdou zcela normální - třeba nosit v létě tílka, koupit si hezké spodní prádlo a sportovat bez svazujících podprsenek.

Frustrace z poprsí

Když se vaše poprsí stane v pubertě předmětem posměšků, není to nic příjemného. Ovšem pokud je vám na obtíž i později během života při sportu i jiných činnostech, a navíc máte zdravotní obtíže, je to velký problém a komplikace. Aneta je aktivní člověk, který odjakživa neposedí na místě, a protože má ráda zaměstnanou i hlavu, k mateřské dovolené a výchově dvou dětí si našla rovnou dvě zaměstnání. Objemné poprsí ji však brzdilo. Toužila nosit slušivé košile, aniž by se jí rozepínaly knoflíky, běhat s pocitem lehkosti, nemít z tíhy dekoltu věčně bolavá záda nebo přitisknout k sobě děti, aniž by byla všude prsa.

Kvůli tvaru i velikosti se cítila nesmírně frustrovaně, což vedlo nakonec k rozhodnutí pro plastiku. A v něm ji podpořil a utvrdil i primář pražské pobočky Medicom Clinic Pavel Horyna, na něhož se obrátila s prosbou o řešení objemného a těžkého poprsí, které ji roky trápilo.

Foto: Archiv Medicom clinic

Po dětech už byla plastika prsou pro Anetu téměř nutnostíFoto: Archiv Medicom clinic

Po první konzultaci bylo jasno

Aneta byla pro plastiku pevně rozhodnuta a nebála se: „Až mě překvapilo, jak klidná jsem před zákrokem byla. Věděla jsem, že budu v rukou profesionálů.“ Také první konzultace s plastickým chirurgem Horynou jí přinesla pocit naprosté důvěry. Ihned si rozuměli a ona mu popsala své přání, načež jí ukázal možnosti a navrhl, jakým způsobem dosáhnout co nejlepších výsledků.

„Po dvou porodech a kojení došlo k výraznému poklesu prsou a tím k přetížení a bolestem páteře a nepříjemnému zařezávání ramínek podprsenky. Vzhledem ke zdravotním a chronickým potížím, aktivnímu věku a k přání klientky jsem doporučil redukční mammaplastiku. Při tomto zákroku prsy zároveň zmenšíme a modelujeme,“ upřesňuje postup lékař Pavel Horyna.

Foto: Archiv Medicom clinic

Jedna operace a sebevědomí je zpětFoto: Archiv Medicom clinic

Operace i následná rekonvalescence s hojením trvaly krátce a vše probíhalo v pořádku. Úleva Anety, jež se cítila podle svých slov už týden po zákroku výborně a hlavně o dost lehčí, byla obrovská. „Po zákroku dochází k výrazné úlevě, jak po zdravotní stránce, tak se to mnohdy pozitivně podepíše i na psychice klientky,“ potvrzuje Petros Christodoulou, emeritní primář Kliniky plastické chirurgie v Nemocnici na Bulovce.

Foto: Archiv Medicom clinic

Ze zmenšení poprsí byla Aneta nadšenáFoto: Archiv Medicom clinic

Okolí si myslelo, že zhubla

Okolí si Anetiny proměny samozřejmě všimlo a od té doby slýchá jen samou chválu. „Mnozí si mysleli, že jsem zhubla. To mi dodalo ještě větší sebevědomí a radost z výsledku. Pocit, že můžu jít do obchodu se spodním prádlem a koupit si to, co se mi opravdu líbí, je neskutečný,“ popsala s radostí. Dokonce se konečně zbavila svého zlozvyku neustále si upravovat podprsenku. Prsa nyní drží tam, kde mají, a tak si užívá svobodu a konečně žije naplno.

Načítám