Hlavní obsah

Vše, co jste chtěli vědět o faceliftu: Dělá se jen jednou za život, ale jsou i jiné možnosti

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoha ženám (ale samozřejmě i mužům) s věkem viditelně klesají kontury a obličej je najednou povadlý a působí unaveně. Pokud vás to opravdu trápí, pak se nabízí omlazující zákrok, jehož název určitě znáte. Facelift. Jak probíhá a kdo je pro něj ideálním kandidátem?

Článek

Když už séra ani face yoga nestačí… Ač se snažíte sebevíc, čas ani gravitaci neošálíte. Hodně také záleží na tom, jakým stylem stárnete. Některým ženám se věk vrývá do obličeje v podobě vrásek, jiným klesají kontury, a to především v dolní třetině obličeje. Výsledkem je unavený vzhled, i když jste se vyspaly dorůžova. A v takové chvíli možná začnete přemýšlet, co by se s tím dalo dělat. Estetická medicína nabízí odpověď: facelift. Co všechno umí, jak dlouhá je rekonvalescence a jaká jsou rizika?

Co je to facelift a kde jsou jizvy

Facelift je považován za chirurgický zákrok středního rozsahu a probíhá v celkové anestezii. „Klasický facelift zahrnuje operaci obličeje, která zasahuje vertikálně od dolních víček až po dolní čelist a horizontálně začíná před boltcem a dosahuje až k nosoretní rýze. Pojme tedy celý obličej,“ vysvětluje plastická a estetická chiruržka Věra Šatánková z Kliniky Yes Visage.

A Ivan Justan, plastický chirurg z kliniky Mediestetik, doplňuje: „Během zákroku je prováděno ošetření různých oblastí obličeje, včetně vytažení kůže, utažení svalů, a pokud je potřeba, tak i odstranění přebytečné tkáně.“ Řez se umisťuje do přirozených záhybů kůže, aby byl co nejméně znatelný, a zůstane po něm nepatrná jizva u spánků nebo za ušními boltci.

Proč na facelift až po 50

Pro koho je facelift vhodný? „Pro muže i ženy různého věku, kteří mají viditelné známky stárnutí v obličeji, jako jsou vrásky, povislá kůže, ztráta elasticity či objemu. Zkrátka pro ty, kdo chtějí dosáhnout mladšího vzhledu,“ říká Ivan Justan. Zákrok se obecně doporučuje až po padesátce, kdy už začíná být věk na pokožce vidět a výsledek je pak opravdu znatelný a déle vydrží. Cena je od 50 tisíc Kč výš – závisí na rozsahu a pracovišti. 

Foto: Rustle, Shutterstock.com

Omlazujících metod existuje velké množství a facelift znatelně omlazuje celý obličejFoto: Rustle, Shutterstock.com

Facelift 2023: když je méně více

Klasický facelift dnes doplňují jeho moderní varianty. Najdete je pod nejrůznějšími názvy a liší se tím, na jakou část obličeje se zaměřují a jak moc jsou invazivní. Jejich efekt by měl být přirozenější – zajišťuje méně důrazné vylepšení, výsledkem je pak především odpočatější a svěžejší výraz. Výhodou je, že se hodí pro ženy i muže od 40. roku věku.

Pokud potřebujete třeba jen menší „povytažení“, lze zvolit ponytail facelift, kdy se zvedá oblast očí a čela, nebo fastlift, který řeší spodní část obličeje kolem čelistí a na krku. Aktuálním trendem je také deep plane facelift. „Tato metoda respektuje jedinečnou a přirozenou anatomii obličeje a zachovává jeho autentický výraz, což eliminuje nežádoucí přetáhnutý či umělý výsledek,“ popisuje plastický chirurg Roman Kufa z kliniky Perfect Clinic.

  • Nicméně faceliftem to často nekončí, pro celkový efekt se přidává třeba vylepšení povislých víček či vrásčitého obočí. „Pro maximální výsledek se často kombinují různé zákroky v obličeji. Je možné využít výplně vlastním tukem, lift obočí, zvětšení rtů nebo aplikaci botoxu a výplní,“ vysvětluje Věra Šatánková. Záleží na klientovi, co všechno od omlazujících procedur očekává.
Foto: AXL, Shutterstock.com

Můžete vybírat i ze zákroků, které se zaměřují jen na spodní oblast obličejeFoto: AXL, Shutterstock.com

Rekonvalescence: Co čekat po faceliftu?

Rekonvalescence trvá několik týdnů, ale omezení čekejte spíš v řádu měsíců. Ihned po zákroku je třeba počítat s modřinami, podlitinami a otoky. Také je možné, že budete muset nosit chvíli kompresní ohlávku, případně i pár dní zůstat na klinice. Záleží, jak náročnou proceduru si vyberete a co vám bude doporučeno. Každé tělo reaguje jinak, a proto počítejte s dostatečným časem na hojení.

„Doporučujeme zůstat dva týdny doma, vyhnout se prudkým pohybům hlavy, jejímu nadměrnému otáčení a hlubokým předklonům. Je velmi důležité alespoň po dobu dvou měsíců spát na zádech a nesportovat!“ vyjmenovává Věra Šatánková. Po operaci je také potřeba pečovat o jizvy a nevystavovat je sluníčku kvůli pigmentaci. Pokud s nimi nebudete v budoucnu spokojené, je možné jejich viditelnost zmírnit pomocí laseru.

Jaká jsou rizika operace

Jako u každé operace, i zde existují určitá rizika: komplikace narkózy nebo možnost poškození nervů v hlubší vrstvě pokožky, což zasáhne mimiku v obličeji. Proto zákrok dobře konzultujte, informujte se a vyberte si zkušeného operatéra na kvalitním pracovišti.

  • Kdy není facelift vhodný? „Nedoporučujeme operovat, pokud je kůže napadena kožními chorobami, v zánětu nebo je organismus celkově oslaben přidruženou chorobou, jako jsou autoimunní choroby, diabetes a podobně,“ doporučuje Věra Šatánková.

Jak dlouho vydrží efekt faceliftu

Plusem je dlouhotrvající efekt. Klasická celoobličejová operace se provádí jednou za život a efekt je opravdu znatelný. Když se rozhodnete pro částečný zákrok, je možné, že jej budete za pár let opakovat. Nicméně musíte mít na paměti, že přirozený proces stárnutí zastavit nelze. Lze ho zpomalit vkusnými estetickými úpravami, používáním kvalitní pleťové kosmetiky, krému s SPF a - nelze to nepřipomenout - zdravým životním stylem.

Pro mladistvý vzhled i při péči o jizvy je nutné vyhýbat se UV záření. Jak vrstvit SPF s líčením?

Načítám