Hlavní obsah

Měli jste nechráněný pohlavní styk? Využijte týden testování na HIV anonymně a zdarma

Foto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Foto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až tisíc Čechů o sobě neví, že jsou HIV pozitivní, říkají odborníci. Tento týden se můžete nechat bezplatně a anonymně všude po republice otestovat na pohlavní choroby. Akce probíhá v rámci Evropského týdne testování.

Článek

Nakazit se HIV nebo jinou pohlavní chorobou je snadné a může se to stát skoro každému. Stačí jediný nechráněný styk s nemocnou osobou. Jestli jste tedy někdy spali s člověkem, o jehož zdraví nic nevíte, využijte desátého ročníku bezplatného Evropského týdne testování na HIV, žloutenku nebo syfilis, ať máte jasno. Letos je tímto týdnem právě ten od 20. do 27. listopadu. Akce předchází Světovému dni světového boje proti AIDS, který připadá na 1. prosince.

Proč se nechat otestovat na HIV

Možná máte pocit, že se otestovat nepotřebujete, ale jste si jistí? „Ruku na srdce - víte jistě, že jste během života neměli ani jeden nechráněný sex? Víte jistě, že váš partner či partnerka měli čerstvý negativní test na pohlavně přenosné nemoci? Pokud ne, je lepší se ujistit. Ti, kteří by měli test pozitivní, nasměrujeme hned do specializované péče, protože čím dříve se začnete léčit, tím vyšší kvalitu života lze zachovat, a to na opravdu dlouhá léta,“ říká doktorka Anna Kubátová, manažerka Národního programu HIV/AIDS v ČR.

Odborníci usuzují, že je v ČR aktuálně až tisíc lidí, kteří nevědí, že jsou pozitivní na HIV. Týden bezplatného a anonymního testování chce poskytnout možnost všem, kteří mohou mít pochybnosti. Testu se není třeba obávat, jde jen o odběr krve a výsledky jsou rychle k dispozici.

Statistika: Česko a počet nakažených

Kolik lidí je v Česku oficiálně pozitivních na HIV nebo má AIDS? Statistika z roku 2022 říká, že patříme mezi země s relativně nízkým výskytem. V tomtéž roce u nás bylo provedeno milion sedm set osmdesát tisíc vyšetření a z toho jen 292 případů bylo pozitivních na infekci HIV - 126 Čechů a 166 cizinců s dlouhodobým či trvalým pobytem.

Situaci ovlivnila i migrace v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině. Dobrou zprávou ale je, že naprostá většina z infikovaných uprchlíků ví o své HIV pozitivitě, léčila se na Ukrajině a v léčbě pokračuje i tady. Infekčnost léčeného je minimální a přenos v tomto případě nepravděpodobný.

Foto: mikeforemniakowski, Shutterstock.com

Test je jednoduchý a rychlý, na výsledek nečekáte dlouhoFoto: mikeforemniakowski, Shutterstock.com

Evropský týden testování na HIV a žloutenku

Evropský týden testování na HIV a žloutenky typu B a C (případně syfilis) nabídne prodloužené ordinační hodiny v poradnách ve všech krajích České republiky. „Testování je dostupné pro všechny, zdarma a anonymně. V poradnách vás zaregistrují jen pod číselným kódem. Jsou vám tam k dispozici odborníci, se kterými můžete konzultovat svou konkrétní životní situaci a zjistit, zda můžete být některou pohlavní chorobou nakaženi, případně zda můžete vy někoho ohrozit,“ vysvětluje ředitelka Státního zdravotního ústavu doktorka Barbora Macková.

Kde se nechat otestovat

Testování je samozřejmě dostupné všem, bez ohledu na národnost, pohlaví a věk. Seznam poraden s prodlouženou pracovní dobou je na webu Tady a teď, každý si může najít místo, které má nejblíže svému bydlišti. Poradny budou mít v uvedených dnech prodlouženou otevírací dobu.

„V České republice zná svůj HIV status asi 83 % HIV pozitivních osob. Dále potřebujeme rozvíjet prevenci, poskytovat efektivní poradenství při testování a zajistit HIV pozitivním rychlý přístup ke kvalitní léčbě,“ říká vedoucí Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS doktor Vratislav Němeček. Zastřešující organizací je Státní zdravotní ústav pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR, pokud byste měli jakékoli dotazy, můžete získat odpovědi i na bezplatné Národní lince pomoci 800 144 444.

Související témata:
Evropský týden testování na HIV a žloutenky

Načítám