Hlavní obsah

Pohlavní choroby? Mnohdy neplánovaný suvenýr z dovolené!

Foto: etonastenka, Shutterstock.com

Foto: etonastenka, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dobrodružství může mít různé podoby, někdy mezi ně patří i náhodný sex. To ale může mít velmi nepříjemnou zdravotní dohru v podobě pohlavně přenosné choroby, kterých v posledních letech přibývá.

Článek

Dovolená je pro většinu lidí dobou, kdy se chtějí vymanit z každodenních povinností a užít si čas na maximum. Někdo mezi to počítá i sexuální dobrodružství. To ale může skončit pozitivním testem na některou z pohlavně přenosných chorob. V posledních letech totiž případů průběžně přibývá. „Lidé se sexuálně přenosných chorob přestali bát, včetně HIV. Dlouhodobě trendy je rovněž takzvaná sexuální turistika, která se týká i věkově zralých osob,“ vysvětluje tento nárůst vedoucí mikrobiologické laboratoře Agellab Mgr. Hana Bílková Fránková.

Pohlavní choroby jako suvenýr?

Velmi často se stává, že lidé podlehnou pokušení někde na dovolené, často v zahraničí. Výsledkem je některá z pohlavně přenášených infekcí. „Patří mezi ně HIV, ale i žloutenky typu B a C, syfilis, gonorrhea neboli kapavka, různé typy chlamydiových infekcí, herpetické čili oparové infekce. Hrozí i infekce lidskými papilomaviry, které způsobují mimo jiné rakovinu děložního čípku, ale také zhoubný nádor konečníku nebo hltanu,“ popisuje MUDr. David Jilich, infektolog a vedoucí Národního HIV/AIDS centra na Klinice infekčních nemocí FNB a 1., 2. a 3. LF UK.

Kdy jít k lékaři?

Většina lidí, kteří se pohlavně přenosnou chorobou nakazí, nemusí pociťovat žádné příznaky. To je ovšem problém, protože mohou infekci přenášet dál. Někdy se příznaky dostaví, ale až s velkým zpožděním. Může jít o pálení v močové trubici, různé výtoky, zánět sliznic pohlavních orgánů, krvácení mimo cyklus a podobně.

V případě jakéhokoli podezření se doporučuje zajít k praktickému lékaři, na dermatovenerologii, gynekologii nebo urologii. Lepší je tam jít i preventivně, nestydět se a nechat lékaře, aby posoudil, jak velké je riziko, a určil příslušné testy.

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Letní „úlet“ se vám může pěkně vymstítFoto: megaflopp, Shutterstock.com

Jaká vyšetření odhalí pohlavní nemoci?

Pohlavně přenosné choroby se testují z krve a některé vyžadují výtěr z močové trubice,  pochvy, dutiny ústní a podobně. A protože není výjimkou, že se lze nakazit více nemocemi najednou, je nejlepší provést komplexní vyšetření, takzvaný venerologický screening.

Které pohlavní choroby jsou nejnebezpečnější?

Pohlavně přenosné nemoci jsou různě závažné. „Z hlediska ohrožení života je nejnebezpečnější infekce HIV. Některé viry způsobující žloutenky neboli hepatitidy také dokážou zabít. Mohou vyvolat jaterní cirhózu, selhání jater nebo vznik zhoubného jaterního nádoru. Ale v případě hepatitid toto riziko nastává v řádu desítek let, u HIV může smrt nastat i dříve, samozřejmě u neléčených pacientů. Proto bych HIV označil za největší infekční hrozbu z řad pohlavně přenosných onemocnění,“ říká MUDr. David Jilich.

Oproti tomu chlamydiové infekce nebo kapavka život neohrožují, ale mohou způsobit závažné dlouhodobé komplikace, případně neplodnost nebo chronické záněty.

Pohlavní choroby se přenáší nejen sexem

Je dobré vědět, že pohlavně přenosné choroby se mohou přenášet i jinak než při sexu. „HIV a hepatitidy se přenášejí také krevní cestou. Také syfilis, kapavka nebo opičí neštovice v některých stadiích se dají přenést zejména úzkým kontaktem. Lze se nakazit v rámci domácnosti při nedodržování hygienických pravidel. Ale je to málo časté,“ konstatuje MUDr. David Jilich. Běžnému okolí riziko nákazy nehrozí.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Pohlavně přenosné choroby se nemusí šířit jen při samotném sexuFoto: Krasula, Shutterstock.com

Jak se pohlavně přenosné choroby léčí?

„U většiny bakteriálních onemocnění, například kapavky, chlamydií, případně syfilis, postačí antibiotická léčba, často i jednorázová. U virových infekcí, jako jsou například genitální bradavice, je nutné většinou provádět opakovaná ošetření,“ vysvětluje MUDr. Filip Rob, Ph.D., přednosta a primář Dermatovenerologické kliniky FNB a 2. LF UK. Hospitalizace není většinou potřeba. Výjimkou bývá syfilida, kde je zákonem nařízená léčba a izolace kvůli možnosti šíření infekce.

Léčba většinou rychle zajistí, že viry nebo parazitární organismy hynou a přestávají být infekční.

Návštěva gynekologie není nic příjemného, ale je důležitá. Víte, na co máte nárok zdarma?

Načítám