Hlavní obsah

Mezinárodní den AIDS: Kteří slavní bojují či bojovali s HIV?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete s ním roky žít, ale lék na něj neexistuje. Dřív nebo později vás AIDS neboli syndrom získaného selhání imunity zabije. Přesto nebezpečnost nemoci leckdo podceňuje. Na dnešek připadá Mezinárodní den AIDS a tyhle slavné osobnosti jsou důkazem toho, že skutečně ničí lidské životy.

Článek

Poprvé byl AIDS zaznamenán v roce 1981, ale je jasné, že zabíjel mnohem dříve. Nemoc se nejčastěji přenáší sexuálním stykem (spermatem či vaginálním sekretem) nebo méně často krví (například při transfuzi). Způsobuje ji vir HIV. Choroba napadá imunitní systém a ve chvíli, kdy vypukne naplno, umírají nakažení buď na běžné nemoci, jimž se oslabený systém nedokáže ubránit, nebo pomalu na selhání organismu.

Dnešní medicína disponuje léky, které umí postup nemoci zásadně zpomalit a tlumit, ale vyléčit se stále nedá. Přitom většinou stačí se chovat v milostném životě zodpovědně, a když už se chcete oddávat nevázanému sexu, tak jedině tomu chráněnému. Věřte, že těmhle se jejich divočejší životní styl řádně vymstil.

Charlie Sheen (56)

Čtyři roky herec nemoc tajil, ale nakonec o ní v roce 2015 veřejně promluvil. Vyděračům, kteří o jeho nemoci věděli a nehodlali mlčet zadarmo, prý zaplatil víc než deset milionů dolarů, a nakonec toho měl dost.

Smutné je, že do té doby úspěšný a oblíbený herec, hvězda seriálu Dva a půl chlapa (2003–2015) či Žhavé výstřely (1991), se rozhodně nemůže vymlouvat na nevědomost. Nakazil se v době, kdy již AIDS nebylo tabu a i děti na základních školách věděly, jak se přenáší. Roky platil za hollywoodského bouřliváka, užíval si alkoholu, drog a sexuální partnerky střídal častěji než ponožky. Za tyhle radovánky zaplatil vysokou cenu.

Foto: Profimedia.cz

Charlie Sheen o tom, že je HIV pozitivní, promluvil před šesti letyFoto: Profimedia.cz

Freddie Mercury (†45)

Geniální muzikant, charismatický zpěvák s hlasem, který snad nemá na hudební scéně obdoby, hudební legenda. To vše se dá říct o frontmanovi kapely Queen, která v 70. a 80. letech minulého století trhala žebříčky hitparád a jejíž hity si lidé zpívají dodnes.

Jenže Mercury byl také psychicky rozpolcený muž, který si dlouho nechtěl přiznat, že je homosexuál. Svou frustraci v určitém období upouštěl na bujarých večírcích nevázaným sexem a střídáním sexuálních partnerů. Šuškat se o tom, že je Mercury HIV pozitivní, začalo kolem roku 1986, ale on vše popíral, věděli to o něm jen ti nejbližší. Ke konci byl upoutaný na lůžko a ztrácel zrak, veřejně o nemoci promluvil až 23. 11. 1991, den před svou smrtí. Příčinou úmrtí byl zápal plic, se kterým si nemocí zruinovaný imunitní systém nedokázal poradit.

Foto: Profimedia.cz

Mercury se nakazil v době, kdy se toho o nemoci ještě tolik nevěděloFoto: Profimedia.cz

Amanda Blake (†60)

Oblíbená americká herečka, z níž se hvězda stala především po uvedení westernu Gunsmoke: Návrat do Dodge (1987), to neměla v životě lehké. Nejdřív ji v roce 1977 o život málem připravila rakovina dutiny ústní, ale nad touhle nemocí zvítězila. AIDS ale porazit nedokázala, zemřela na selhání jater způsobené nemocí v roce 1989. Její přátelé a blízcí se shodovali, že nebyla narkomanka ani sexuálně promiskuitní. AIDS nejspíš chytla od svého posledního manžela Marka Spaetha. Ten zemřel v roce 1985 ve věku 41 let na pneumonii, což je právě pro AIDS typické.

Foto: Profimedia.cz

Herečka se nemocí nakazila nejspíš od svého čtvrtého manželaFoto: Profimedia.cz

Rock Hudson (†59)

Měřil přes 190 cm, byl to chlap jako hora. Ve filmu hrával nejčastěji svůdníky a nad jeho dokonale řezanými rysy vzdychaly miliony žen. Jenže on miloval muže a právě kvůli strachu z odsouzení a hlavně ze ztráty kariéry svou homosexualitu tajil.

Hudson měl několik stálejších partnerů po sobě, ale prošel si údajně i velmi promiskuitním obdobím v 70. letech, kdy se prý účastnil i gay orgií. Kdy přesně a kde se nakazil, se neví, každopádně byl první velkou hvězdou, která s nemocí vyšla na veřejnost. Oznámil to v roce 1985 a v témže roce také zemřel. Díky jeho upřímnosti se o AIDS začalo konečně více mluvit.

Foto: Courtesy Everett Collection

V Hollywoodu platil za sen mnoha žen, on ale miloval mužeFoto: Courtesy Everett Collection

Magic Johnson (62)

Byl jeden z prvních slavných sportovců, kteří veřejně prohlásili, že jsou HIV pozitivní. Legendární basketbalista Magic Johnson k tomu sebral odvahu v roce 1991 a je důkazem toho, že i když lék neexistuje, doktoři umí pro nemocné udělat mnoho. Díky léčbě u něj nemoc nikdy plně nepropukla a on s ní již 30 let žije plnohodnotný život.

Jak se nakazil, nikdy neupřesnil, ale od té doby se velmi zasazuje o osvětu, napsal knihu o chráněném sexu, zapojuje se do pomoci lidem s AIDS, věnuje se charitě a založil i vlastní nadaci.

Foto: Profimedia.cz

S virem HIV žije Magic Johnson již 30 letFoto: Profimedia.cz

Michael Jeter (†50)

Nejspíš ho znáte ze skvělého snímku Zelená míle (1999), kde hrál vězně Dela, chudáka, co si ochočil malou myšku, která mu jako jediná dělala v cele společnost. Ale hrál třeba i v Jurském parku (1993) či ve Vodním světě (1995).

Jeter byl homosexuál a svou orientaci nikdy netajil. Že je HIV pozitivní se dozvěděl v roce 1996, o rok později to řekl veřejně. Paradoxní ale je, že za jeho brzké úmrtí v roce 2003 nakonec tahle nemoc nemohla. V jeho sídle v Los Angeles ho tehdy našel mrtvého jeho přítel, ale ukázalo se, že zemřel na následky epileptického záchvatu.

Foto: Profimedia.cz

Jeter byl HIV pozitivní, ale o život ho nakonec připravil epileptický záchvatFoto: Profimedia.cz

Anthony Perkins (†60)

Tenhle herec má na kontě mnoho rolí, ale kdybychom měli zmínit jednu jedinou, je to samozřejmě postava Normana Batese v Hitchcockově hororu Psycho (1960).

Nicméně i osobní život herce byl tak trochu horor. Traduje se, že neměl příliš zdravý vztah se svou matkou, ve společnosti žen se vůbec necítil dobře, a i když se oženil, tajně žil homosexuální život.

Že je nejspíš nemocný, prý tušil dlouho, ale ze strachu k lékaři nešel. Udělal to až v roce 1990, během natáčení snímku Psycho IV. A diagnóza byla krutá – Perkins byl HIV pozitivní a o dva roky později zemřel na zápal plic způsobený AIDS.

Kde přesně se nakazil nikdy neřekl, ale mezi jeho milence údajně patřil i baletní tanečník Rudolf Nurejev, který byl HIV pozitivní od roku 1984, ale úzkostlivě to tajil. Zemřel na zástavu srdce způsobenou nemocí AIDS v roce 1993 ve věku 54 let.

Foto: Profimedia.cz

I herec, který zazářil v hororu Psycho, tajil svou homosexualituFoto: Profimedia.cz

Teď aktuálně svět bojuje s pandemií koronaviru, ale není to jediná nemoc, která zabíjí. Tohle je 6 nejobávanějších nemocí světa: Na které umírají Češi? 

Reklama

Načítám