Hlavní obsah

Nechte muže nosit nákupy! S odborníkem o močové inkontinenci u žen

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Větu „Já se snad smíchy počurám“ někdy v životě vysloví snad každá žena. Od mužů ji ale moc neuslyšíte. Ne, že by se nesmáli. Ale anatomie jejich močového ústrojí stresovou inkontinenci, kterou může smích způsobit, téměř vylučuje.

Článek

Při smíchu se aktivují břišní svaly a tím se zvyšuje nitrobřišní tlak. A právě ten je příčinou inkontinence, kterou lékaři označují jako stresovou. Podobné je to například při zvedání těžkých břemen. Proto je dobré přenechat nošení nákupů mužům. „Jejich močová trubice je delší, takže stresová inkontinence je u nich výjimečná,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování urogynekolog Jan Kestřánek. Navíc jsou muži k nošení těžkých břemen fyziologicky lépe uzpůsobeni, takže proč jim brát to, k čemu je příroda předurčila?

Po porodu i přechodu

Kromě zvedání těžkých břemen a těžké namáhavé práce je jeden z nejrizikovějších faktorů vzniku stresové inkontinence těhotenství a porod. „Jak hlavička dítěte prochází porodním kanálem, vytváří mikrotraumata kolem pochvy, kde jsou svaly podporující dno pánevní,“ vysvětluje primář Jan Kestřánek a dodává, že kromě žen po porodu jsou stresovou inkontinencí ohroženy rovněž ženy po přechodu: „Estrogeny podporují elasticitu tkání, takže s úbytkem ženských pohlavních hormonů se demaskují patologie, které žena nastřádala během života.“

Lékaři velmi pečlivě rozlišují, co únik moči u žen způsobuje, protože vedle stresové inkontinence existuje ještě urgentní, v širším pojmu označovaná jako hyperaktivní močový měchýř. „Je to odlišná patofyziologie, proto tolik dbáme na rozlišení. Při urgentní inkontinenci na ženu přijde náhlé a rychlé nucení na močení, kdy má pak třeba jen minutu na to, aby došla na toaletu. Tento takzvaný warning time se může zkracovat,“ říká odborník v podcastu MUDr.ování.

Foto: Proženy.cz

MUDr. Jan Kestřánek pracuje jako primář gynekologicko-porodnického oddělení v Oblastní nemocnici Trutnov, jeho specializace je urogynekologieFoto: Proženy.cz

Obejdou se bez operace

Ve čtyřiceti letech trápí podle primáře Jana Kestřánka inkontinence dvacet procent žen, v šedesáti už je to čtyřicet procent. Ohroženy jsou vzhledem k rizikovému faktoru porodu i mladší ženy, účinná terapie se naštěstí najde téměř pro každou z nich. A někdy je docela překvapivá. Napadlo by vás, že může dobře zafungovat pesar nebo menstruační tampon? Obě pomůcky totiž podepřou močovou trubici, čímž zmírní následky stresové inkontinence.

„Dále existují různé fyzioterapeutické pomůcky jako třeba závažíčka, která žena musí udržet v pochvě. Mám zkušenost, že ve dvaceti až třiceti procentech případů konzervativní metody léčby vylepší stav ženy natolik, že pak už nechce operaci,“ říká lékař. V rozhovoru se také dozvíte, co se při operaci, jež má úniku moči zabránit, děje, proč bychom kromě množství tekutin také měli řešit čas, kdy je vypijeme, proč muži chodí močit častěji než ženy a jak na močové ústrojí působí obezita.

S kým jsme se povídali?

MUDr. Jan Kestřánek pracuje v Oblastní nemocnici Trutnov jako primář gynekologicko-porodnického oddělení. Působí též na Porodnické a gynekologické klinice Lékařské fakulty v Hradci Králové. Jeho specializací je urogynekologie.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám