Hlavní obsah

Po čtyřicítce bolí klouby každého. A kdo říká, že ne, tak je vážně nemocný

Foto: AstroStar, Shutterstock.com

Foto: AstroStar, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná to také znáte. Dřepnete si na bobek, abyste si pohráli s dětmi nebo zametli střepy z rozbité skleničky, a pak se jen těžko zvedáte. V kolenu to lehce zavrže, nebo dokonce lupne… Aha, už je to tady, řeknete si. Ale není na revma ještě brzy? Není. Revma není nemoc stáří. Revma totiž není vůbec nemoc.

Článek

To, čemu se laicky říká revma, není konkrétní diagnóza. Ale spíš odkaz směřující k zánětlivému revmatickému onemocnění, které je spjato nejen s bolestí, ale i otokem. „Pojem revma nebo revmatismus vytvořil řecký lékař Galén. Vychází z řeckého pojmu pro proudění, otok, natékání,“ vysvětluje v nové epizodě podcastu MUDr.ování původ široce používaného výrazu profesor Petr Němec z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. A aby to bylo ještě trochu víc zamotané, revmatoidní artritida není nemoc postihující pouze pohybový aparát. „Uhnízdit“ se vám může v očích stejně jako na plicích či v krvi:

Mohou klouby nastydnout?

Teploty klesají, brzy začne chlad zalézat pod kabáty i sukně… Je tohle období, kdy začnou lidem víc vrzat klouby? Respektive může zima způsobit nějaké kloubní onemocnění, jak nás strašily naše babičky?

„Stát se to může, ale abych pravdu řekl, nikdy nebyla prokázána kauzální souvislost mezi působením chladu a rozvojem rizika nemocí. Záleží na celkovém stavu člověka. Pro někoho, kdo se otužuje, to dokonce může být blahodárné. Ale lidem, kteří nejsou na chlad zvyklí, může přinést zvýšené riziko nachlazení a infekce, což ve svém důsledku může vést k rozvoji kloubní infekce, respektive potížím s klouby,“ vysvětluje profesor Petr Němec souvislost počasí a stavu pohybového aparátu. Jinak ale podle odborníka nějaké to drobné lupnutí v koleni nic neznamená.

Foto: Proženy.cz

Profesor MUDr. Petr Němec, Ph.D., je vedoucí lékař Revmatologické ambulance Fakultní nemocnice u sv. Anny v BrněFoto: Proženy.cz

Která kloubní výživa je ta správná?

Nejčastější otázky, které padají na téma kloubů, jsou ty na podpůrnou výživu. Doplňky stravy bohužel nejsou spásné, a to dokonce ani jako prevence proti osteoartróze, nemoci, která by se dala laicky popsat jako opotřebení kloubů věkem. „Musím vás zklamat. Západní medicína je založená na důkazech. K tomu, aby byl nějaký medicínský postup vhodný k použití, musí být patřičný medicínský důkaz. Pro účinnost preparátů na kloubní zdraví moc přesvědčivých dat nemáme,“ vysvětluje Petr Němec.

podcastu MUDr.ování také prozradil, kolik želatinových medvídků by člověk musel sníst, aby se to pozitivně projevilo na jeho kloubech. Dále se dozvíte, jaký režim je vhodný pro zdraví kloubů, kde se skrývá naděje pro nemocné s revmatoidní artritidou a proč některé lidi klouby nebolí a pravděpodobně nikdy bolet nebudou.

S kým jsme si povídali

Profesor MUDr. Petr Němec, Ph.D., je vedoucí lékař Revmatologické ambulance Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Kromě vědecké činnosti se věnuje pedagogické a publikační praxi.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám