Hlavní obsah

Máte revma spojené zejména se staršími lidmi? Omyl. Hrozí už po třicítce a ohrožené jsou více ženy

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco artróza souvisí především s věkem a opotřebením kloubů, artritidu způsobuje zánět a s věkem souvislost nemá: může trápit i děti. Dobrou zprávou je, že nemocní dostávají stále lepší léky, které dokážou výrazně snížit jejich největší problémy: bolest a ztrátu pohyblivosti.

Článek

Artritida je obecně zánět kloubu. Nejčastěji jde o revmatoidní artritidu, kterou má v Česku více než 85 tisíc lidí, a ročně jich přibývá kolem 3500, častěji žen. Poprvé se objevuje obvykle mezi 40. a 60. rokem života a nelze ji vyléčit. Zásadní proto je, aby terapie dokázala zmírnit projevy a hlavně co nejvíce bránila poškození kloubů a oddálila případnou invaliditu.

Příčiny revmatu: proč bolí klouby

Klasickým mýtem, který o artritidě neboli revmatu panuje, je, že potíže souvisejí s chladem: člověk onemocněl, protože neudržoval svoje klouby v teple. To je veliký omyl. Příčinou revmatu je chronický zánět způsobený poruchou imunitního systému. A stejně jako u většiny autoimunitních onemocnění není známé, jak se nemoci předem bránit.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Při revmatu je obvyklé, že bolí klouby na obou stranách těla: obě zápěstí, obě kolena a podobněFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak se revmatoidní artritida projevuje

V první fázi kloub oteče a bolí, nemocný obvykle pociťuje výraznou ranní ztuhlost, může se přidat teplota a únava. Postupně dojde k nevratnému kloubnímu poškození. Jak? Následkem zánětu se v kloubu vytvoří nenormální revmatická tkáň, která roste a poškodí chrupavku a případně i okolní kosti. Nakonec tak v podstatě zničí celou kloubní štěrbinu. To vede k silným bolestem kloubu, otokům i zánětům šlach. Dochází k těžkým deformitám kloubů, které ztěžují, nebo dokonce znemožňují normální pohyb.

Ranní ztuhlost je zásadní příznak

Problémy s artritidou většinou začínají ranní ztuhlostí a bolestí, která ustoupí, když se nemocný rozcvičí (Jak se po ránu rozcvičit?). To je také jeden ze signálů, že jde o artritidu a ne o artrózu, protože u ní cvičení stav spíše zhoršuje. Pro revma je typická také klidová bolest a symetrické postižení kloubů na obou stranách těla. Nemoc se vyvíjí postupně, občas ale dojde k prudkému zhoršení, pak se zase vrátí do „normálu“, ale těžší stav se může kdykoliv objevit znovu.

Léčba revmatoidní artritidy

K terapii revmatoidní artritidy se používají léky, cvičení a fyzioterapie a chirurgická léčba. Pacienti často užívají nesteroidní antirevmatika (například diklofenak nebo ibuprofen). Tiší sice bolest, ale víc nepomáhají a při dlouhodobém užívání poškozují zažívání. Základní formou terapie revmatoidní artritidy jsou tzv. léky modifikující nemoc, což jsou různorodé látky, které dokážou ovlivnit přímo revmatický zánět. Léčba se obvykle zahajuje metotrexátem. K rychlé úlevě se také užívají kortikoidy.

Moderní je biologická léčba, která blokuje bílkoviny, jež se podílejí na přehnané imunitní reakci organismu, a nejnovější pomoc představují takzvané inhibitory Janusových kináz. Tyto lékové skupiny se obvykle používají po selhání léčby metotrexátem. Nemocným výrazně zlepšují kvalitu života.

Setkat se ale můžete také s pojmem biosimilární lék, což je biologicky podobná alternativa originálního léku. To znamená, že je to biologický lék velmi podobný jinému biologickému přípravku. Biosimilární lék je pak s původním (originálním) biologickým lékem identický v účinnosti i kvalitě. Jeho benefit je ale v tom, že díky nižší ceně je pro pacienty dostupnější.

V praxi se pacient může setkat také s pojmem „switch“, tedy převedení z původního biologického léku na biosimilární lék. Efekt léčby to nemění.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Revmatoidní artritidu diagnostikují a léčí revmatologovéFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Pomáhá cvičení, teplo i operace

Zcela zásadní je cvičení a fyzioterapie, které pomáhají zmírnit postižení kloubů a posilují svalstvo. Používá se také léčba teplem, kryoterapie, koupele, elektroterapie, masáže a léčba světlem. K chirurgické léčbě se přistupuje, pokud léky nepomohly zabránit těžkému poškození kloubů nebo mají závažné vedlejší účinky. Nefunkční kloub může být nahrazen umělým.

Vyšetření a komplikace

Není úplně snadné nemoc diagnostikovat, obvykle se pozná podle zmíněných příznaků. Napovědí také rentgenové snímky nebo vyšetření ultrazvukem a rozbor krve a tekutiny z postiženého kloubu.

Deformovanými klouby to ale nekončí. Zánět v organismu někdy poškodí cévy a srdce, oči, plíce i ledviny. Revmatoidní artritida způsobuje také Raynaudův syndrom, který se projevuje běláním prstů a může vést k těžkému porušení tkání na rukou. V některých případech dochází ke kožní reakci, jež se projeví narudlými ložisky (granuloma annulare).

Revmatoidní artritida

  • Jiný název - Revma, revmatismus, bolesti kloubů
  • Popis - Revmatoidní artritida je autoimunitní zánětlivá nemoc, která způsobuje onemocnění kloubů, ale může postihnout i ledviny, oči, srdce a další orgány.
  • Příznaky - Silná bolest, otoky, zatuhnutí a deformace kloubů, teplota, snížená pohyblivost, poškození šlach, celková únava
  • Léčba - Léčiva modifikující nemoc (metotrexát), kortikoidy, nesteroidní antirevmatika pro krátkodobou úlevu, biologická léčba, JAK inhibitory
  • Statistika - Ročně se v ČR objeví 3 500 nových případů.
  • Prevence - Neexistuje. Riziko vzplanutí zvyšuje kouření.

Odborná spolupráce: prof. MUDr. Petr Němec, Ph.D., vedoucí lékař II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Načítám