Hlavní obsah

Artróza: Co dělat, abyste neskončili s nehybným kloubem

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Každá nemoc má nějaký rizikový faktor, který zvyšuje pravděpodobnost, že ji dostanete. V případě artrózy je jednoznačným rizikem věk. Onemocnění kloubů prostě závisí na tom, jak je máte opotřebované.

Článek

Artróza nebo odborně také osteoartróza patří mezi nejčastější onemocnění kloubů, celkem ji má asi 12 procent lidí. Ve věku nad 70 let ale netrápí jen 30 procent populace. Jde o poškození kloubů vlivem opotřebení, proto jsou na tom hůře i ti, kdo mají nadváhu nebo klouby příliš zatěžovali například nevhodným sportem. Vliv na její vznik má i dědičnost. Nejvíce postihuje kyčle a kolena.

Jde vlastně o skupinu problémů, při nichž je porušena rovnováha výživy chrupavky v kloubech. Ta se vlivem různých změn stává měkčí a méně odolnou k zátěži. Postupně se poškozuje, až se zcela zničí a s ní se poškodí i kost pod chrupavkou, případně celý kloub.

Příznaky a projevy artrózy

Tím, že se chrupavka přestane obnovovat, měkne. Následkem toho ji snadněji poškodí jakákoli zátěž. Bolesti pak způsobuje to, že kosti se o sebe zjednodušeně řečeno třou, protože mezi nimi je málo chrupavky nebo tam není žádná. Zároveň nebo postupně se poškodí také kost pod chrupavkou, případně celý kloub, kosti a přilehlé měkké tkáně a to je pak zdrojem bolesti. Postižené klouby bolí v noci, bolest zhoršuje chlad a změny počasí. Klouby bývají nepohyblivé a ztuhlé zejména na začátku pohybu a bolí při fyzické aktivitě a větším zatížení.

Nemoc se rozvíjí celý život a zhoršuje se s věkem. První změny na kloubech se mohou objevit již kolem 20. roku věku.

Foto: Yurii_Yarema, Shutterstock.com

Klouby mohou začít stárnout už ve dvaceti, je to hodně dědičné.Foto: Yurii_Yarema, Shutterstock.com

Léčba artrózy

V první řadě lékaři doporučí změnu životního stylu, tedy zhubnout a případně se hýbat. Úlevu od akutní bolesti přinášejí léky tlumicí bolest a snižující zánět (paracetamol, ibuprofen). Kromě toho, že léky zatěžují tělo, mohou také zakrýt příčinu bolesti. To znamená, že nemocného nic nebolí, dál se hýbe, ale příčina se neodstranila a riziko poškození kloubu se zvyšuje. Při těžkém postižení kloubu je jediným řešením kloubní náhrada.

Vyšetření bolavých kloubů

Lékař nemoc pozná mnohdy už ze samotného popisu postiženého a také tím, že vyšetří pohmatem jeho klouby a zjistí omezení pohybu, nestabilitu vazů a případně otoky či bolestivost. Na rentgenovém snímku pak může vidět poškození kloubu. Kloubní štěrbina je zúžená, protože chrupavka již není v pořádku. Případně zcela vymizela. Vidět může i takzvané osteofyty, tedy kostní výrůstky na okrajích kloubů, případně jiné poškození kosti a chrupavky. To je možné odhalit také pomocí ultrazvuku, počítačové tomografie nebo magnetické rezonance.

Komplikace: znehybnění kloubu

Nejhorším stadiem artrózy je stav, kdy dojde k takovému poškození kloubů a pacient má tak velké bolesti, že je třeba kloubní implantát. Není-li situace řešitelná jakoukoliv výše zmíněnou léčbou, je možné provést operační znehybnění kloubu. To znamená, že kloub sice nebolí, ale není možné s ním hýbat, což je samozřejmě velmi nepříjemné.

Prevence artrózy

Velký vliv na poškození kloubů má vysoká váha, proto je třeba se snažit ji držet v rozumných mezích. Jako prevence pomáhá také pravidelné cvičení (podívejte se na video, jak cvičit při artróze), to je ale lepší vždy konzultovat s odborníky, zejména, pokud už potíže máte.

Co se týče doplňků, o tom, který je vhodný pro vás, se poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Výhodné je užívání kolagenu ve formě kolagenních peptidů, protože podporují tvorbu kostního kolagenu, na který se v kostech vážou minerální látky.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nejlepší prevencí je zdravý životní styl, hlavně pravidelný pohyb.Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Artróza

  • Jiný název - Osteoartróza, onemocnění kloubů
  • Popis - Jedná se o nejčastější onemocnění kloubů. Trpí jí zhruba 12 % lidí, ve věku na 70 let se číslo rapidně zvyšuje. Jde o poškození kloubů vlivem opotřebení, roli hraje však i nadváha nebo přílišná zátěž.
  • Příznaky - Nejčastěji lidi trápí bolest kloubů, jejich ztuhlost a špatná pohyblivost.
  • Inkubační doba - Není žádná. Příznaky se ale mohou objevit už u mladých pacientů nad 20 let.
  • Léčba - Nejprve je třeba upravit životní styl, tedy zhubnout (pokud je pacient obézní či s nadváhou) a začít se vhodným pohybem. Dále lze užívat léky na bolest, kloubní výživu. Při těžkém poškození lékař nařídí operaci kloubní náhrady.
  • Prevence - Správná váha, výživa a pohyb

MUDr. Dušan Zhoř, praktický lékař Kyjov, člen Společnosti všeobecného lékařství.

Reklama

Načítám