Hlavní obsah

Bolavé klouby jako výmluva? Zkuste vodu nebo chůzi, takový pohyb jim naopak prospěje

Foto: ivan_kislitsin, Shutterstock.com

Foto: ivan_kislitsin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte nic proti doporučení, abyste se víc a pokud možno pravidelně hýbali, jenže ve skutečnosti to neděláte, protože vás všechno bolí? Hlavně klouby, které o sobě dávají vědět i normálně, natož když se rozhodnete být aktivnější. Nevzdávejte se, cvičit byste měli i tak. Nakonec to může přinést úlevu i těm kloubům.

Článek

Zkuste svůj pohled na cvičení a bolavé klouby či svaly otočit. Neberte to jako aktivitu, do které byste se měli pouštět bolesti navzdory, ale jako cestu k tomu, aby vás tělo bolelo méně. Každé kilo, které se vám i díky cvičení podaří shodit, znamená pro váš nosný aparát úlevu.

I když nezhubnete, nebo ne hned a tak rychle, dostanete se postupně do kondice, a i to může vést k tomu, že se budete cítit silnější a budete mít méně pohybových potíží. Pokud vás bolesti kloubů trápí, poraďte se nejprve o vhodném pohybu s odborníkem – lékařem či fyzioterapeutem.

Klouby ocení i pět kilo dole

Stav kloubů se sice zhoršuje s věkem, ale za problémy s nimi do velké míry stojí i nadváha či obezita, a proto má smysl hýbat se, abyste se jich alespoň částečně zbavili. Týká se to hlavně kolen a kyčlí, jež nesou většinu naší váhy, a kila navíc se projevují tím, že bolí, otékají a jsou ztuhlé. Děje se tak v důsledku toho, že se ničí ochranná chrupavka v kloubech, přičemž bez ní je tření částí kloubu obtížnější a bolavější.

Existují vědecké studie, které dokládají, že snížení váhy už o pět kilo snižuje progresi artrózy o polovinu – kolena se sice už nikdy nedostanou do někdejšího stavu, protože chrupavka se neobnoví, ale postup poškozování se výrazně zpomalí, a pokud budete vážit méně, kloubům se uleví i díky nižší zátěži.

Běh ne, chůze ano

Je ale samozřejmě pravda, že pokud máte problémy s klouby, je potřeba si mezi pohybovými aktivitami pečlivě vybírat. Například na populární běh rovnou zapomeňte, kvůli nadváze můžete mít poškozené klouby už po čtyřicítce a dopady při běhu by vám nemusely udělat dobře, zvláště pak ne, pokud byste běhali na tvrdém povrchu.

Zatímco běh se doporučit nedá, chůze ano – zvyšujte si denní počet kroků s ohledem na to, kolik jste chodili dosud, pro začátek může stačit kilometr dva denně, pokud nejste zvyklí chodit vůbec. Je dobré, abyste chodili alespoň půlhodiny denně, ideálně v kuse. Pokud to z nějakých důvodů nejde, dopřejte si tři desetiminutové procházky.

Foto: Brocreative, Shutterstock.com

Svižnější chůze alespoň půl hodiny v kuse, to je nejlepší cvičení.Foto: Brocreative, Shutterstock.com

Cvičení ve vodě rozhodně ano

Ne moc vhodné jsou aktivity s poskoky a tvrdými dopady obecně – řeč je třeba o tabatě, HIIT nebo dalších podobných formách cvičení, záleží ale na lektorovi, jakým způsobem lekci vede. Vhodná může být jóga nebo pilates. Konkrétně jóga se osvědčila jako cvičení zmírňující chronické bolesti pohybového aparátu.

Pokud se vám nechce chodit přímo na skupinové lekce, můžete využít i online cvičení. Dejte si ale pozor, aby bylo cvičení vedené opravdu odborníkem, což platí samozřejmě také u živých lekcí. Vyzkoušet můžete například cvičení od STOBu, které je vhodné i pro lidi s kily navíc. Cvičební videa zdarma najdete zde.

Skvělou variantou je pohyb ve vodě, ať už plavání, nebo například aquaerobik či prostě cvičení ve vodě, která vás nadnáší, a klouby proto musí unést daleko menší zátěž, svaly si přitom protáhnete nejméně tak, jako na suchu.

Jak správně plavat?

Pokud jde o plavání, snažte se plavat skutečně tak, jak se má, abyste pohybem ve vodě nečinili své páteři a kloubům medvědí službu. Poradit vám může buď plavecký instruktor, většinou si ho v bazénech lze zaplatit třeba jen na jednu hodinu, případně se podívejte na návodná videa na internetu. I když se vám do toho nebude chtít, má smysl naučit se plavat s vydechováním do vody a nikoli s hlavou za všech okolností nad hladinou.

Odborná spolupráce: www.stob.cz

Foto: STOB

STOB čili Stop obezitě.Foto: STOB

Jak často a co cvičit, abyste zhubli

Pohyb je při hubnutí vaším velkým spojencem! Zjistěte, jak často při hubnutí cvičit. Hubnout se dá nejen ve fitku, ale i během, chůzí či plaváním. Mrkněte na nejlepší videa pro cvičení nejen na hubnutí doma!

Související témata:

Načítám