Hlavní obsah

Udělat obří prsa jsem odmítl, nerealistická přání neplním, říká plastický chirurg

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plastický chirurg Svatopluk Svoboda se svému oboru věnuje už přes 40 let. Kromě estetické chirurgie dělá i mikrochirurgické operace, při kterých přišívá uťaté části končetin zpátky k tělu.

Článek

Co obnáší práce plastického chirurga a co je při ní klíčové? Jak se v průběhu let mění trendy v estetické chirurgii a její klientela? A co všechno dokáže napravit taková desetihodinová mikrochirurgická operace? Dozvíte se v aktuálním dílu MUDr.ování.

Estetická chirurgie podle chirurga Svatopluka Svobody dnes dokáže ledacos. Lidé od ní ale občas mívají nerealistická očekávání, která je třeba zmírnit, nebo se s daným pacientem či pacientkou rozloučit. „Ze šedesátileté dámy dvacetiletou rozhodně neudělá. A jestliže si třeba starší dáma představuje, že její manžel, který odešel za mladou milenkou, se k ní po zákroku estetické chirurgie na ní provedené s velkou radostí vrátí, tak to je představa velmi mylná,“ říká lékař v podcastu MUDr.ování.

Plastická chirurgie

Předoperační konzultace je podle jeho slov klíčová pro obě strany a lékař by měl být i jakýsi psycholog. Zajímají ho pohnutky, které danou pacientku - nejčastěji jde totiž právě o ženy - přivádí, a sám jí vysvětluje, jaké zlepšení daný zákrok může a nemůže přinést.

„Vybavuji si pacientku, která se na mě hrozně zlobila proto, že jsem jí nechtěl udělat obrovská prsa velikosti, kterou si ani neumím představit, ale v podstatě víc než 1 kg implantátů do každého prsu. Tu jsem tedy opravdu odmítl. Domnívám se, že by to bylo skutečně poškození té pacientky,“ dodává Svatopluk Svoboda.

Trendy v estetické chirurgii se podle něj příliš nemění. Lidé se ale přestávají stydět za to, že nějaký zákrok podstoupili. Stále vedou plastiky očních víček, nosu, plastika stárnoucího obličeje nebo modelace a zvětšování prsou.

V posledních letech k těmto stálicím přibývá podle lékaře i poptávka po modelaci ženského genitálu. „Je to ne příliš dlouho prováděná operace a v poslední době aspoň na mém pracovišti estetické chirurgie velmi často vyžadovaná,“ vyjmenovává.

S kým jsme si povídali?

Doktor Svatopluk Svoboda se plastické chirurgii věnuje od roku 1972. Působí na Klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde byl od roku 1985 až do loňska vedoucím lékařem jednotky intenzivní péče. Je jedním z lékařů, kteří stáli na počátku mikrochirurgie v České republice. Kromě operací se věnuje i výuce. V privátní praxi se potom zaměřuje na kosmetickou a estetickou chirurgii.

Foto: Proženy.cz

Hostem MUDr.ování byl Svatopluk SvobodaFoto: Proženy.cz

Mikrochirurgie

Estetické zlepšování zevnějšku je ale jen jednou z podob plastické chirurgie. Té se Svatopluk Svoboda věnuje už od roku 1972. Sám si k nosům či očním víčkám podle svých slov chodí spíše odpočinout. Jeho kmenovým pracovištěm je už desítky let Klinika plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Právě tam mu při mikrochirurgických operacích prošla rukama už celá řada pacientů a pacientek s vážnými poraněními - nejčastěji na klinice operují například přeseknuté prsty nebo ruce zraněné na cirkulárce. Při mnohahodinových replantacích, jak se operace nazývá, chirurgové přišívají i zcela amputované části těla.

„Je to velikánská piplačka. Operuje se pod mikroskopem, protože cévy a nervy jsou třeba na prstech ruky velmi drobné a pouhým okem těžko viditelné. Navíc se šije speciálními mikrochirurgickými nástroji a šicím materiálem, ta vlákna jsou tenčí než vlas,“ přibližuje odborník. Trpělivá práce ale podle něj přináší velkou radost.

Načítám