Hlavní obsah

Plastika prsou ano, či ne? 10 otázek a odpovědí, které vám pomohou: Hlavně nevynechte mamograf

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moc malá, moc velká, moc povislá. Jen málokterá žena je spokojená s velikostí či tvarem svých prsou. Je jejich vzhled opravdu tak důležitý a má smysl na něm něco měnit? Jaká jsou rizika a co všechno musíte vědět, než se rozhodnete?

Článek

Plastická operace prsou je dnes zdánlivě banální zákrok. Podstupuje ji kdekdo, včetně mnoha celebrit, které se s novým bezchybným dekoltem neváhají veřejně pochlubit, jak to jen jde. I jejich zásluhou má pak mnoho žen pocit, že jejich vlastní výstřih má k dokonalosti daleko a bylo by dobře s tím něco udělat. Plastická chirurgie v současné době nabízí širokou škálu možností úprav poprsí. Pořád jde ale o operaci, často nevratnou, rozvaha je tedy určitě namístě. Než se pro některou z nabízených možností rozhodnete, položte si nejdříve pár zásadních otázek. Bez odpovědí na ně máte reálnou šanci, že výsledek nebude takový, jaký čekáte.

Děláte to pro sebe?

Vaše prsa? Vaše rozhodnutí. Pokud vás k zásahu do vlastního těla nutí jen nevybíravé poznámky partnera či někoho dalšího z vašeho okolí, rozhodně nejde o správnou motivaci. Koho v takovém případě potěší výsledek: vás, nebo jeho? Jak připomíná rodinná a vztahová mediátorka Kateřina Sodomková: „Pokud se cítíme být do něčeho tlačeni, a je vlastně jedno, o co se jedná, ztrácíme autenticitu být sami sebou. To nikdy nevede k ničemu dobrému.“

Je lepší počkat až po těhotenství?

Zvětšení poprsí je před těhotenstvím samozřejmě možné. Ale vzhledem k tomu, že během něj prsa mění tvar i velikost, mnozí lékaři radí raději počkat, až se vám dítě narodí. Ovšem je to samozřejmě hodně individuální. Po těhotenství se doporučuje jít na zákrok s odstupem minimálně půl roku po ukončení kojení, respektive půl roku po porodu v případě, že žena nekojila.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Kojení s implantáty je možné, v mnoha případech ale lékaři radí s úpravou poprsí raději počkat až po narození dítěteFoto: fizkes, Shutterstock.com

Je možné s implantáty kojit?

Ano. Vzhledem k tomu, že se nyní ve většině případů vkládají pod prsní žlázu nebo pod velký prsní sval, kojení nijak neovlivňují. Jiná situace je ovšem v případě zmenšení prsou, kdy se obvykle redukuje i mléčná žláza, ale to je vždy nutné probrat před zákrokem s lékařem individuálně.

Jde zvětšit či upravit tvar prsou i bez implantátů?

Před pár lety bylo velkým trendem zvětšení prsou pouze vlastním tukem, které umožňovalo i řešení mírných asymetrií či zvětšení zhruba o jednu velikost. Dnes se moderní plastická chirurgie přiklání spíše ke kombinaci této metody s menším implantátem. Implantáty dodají prsu plnost a pevnost. Vlastní tuk pak silnější vrstvu kryjící implantát a tím pádem i přirozenější výsledek. Další možností je i takzvaná technika vnitřní podprsenky. Při modelaci nebo zmenšení prsou se zpevňuje prsní žláza a kotví se o hrudní stěnu tak, aby maximálně odolávala vlivům gravitace.

Je potřeba před zákrokem absolvovat mamografické či sono vyšetření prsou?

Rozhodně ano. Ačkoli mamografické vyšetření není pro zvětšení či modelaci prsou povinné předložit, měli by ho chtít nejen lékaři, ale především ženy samy. Plastický chirurg by měl mít vždy jistotu, že dává implantát do zdravého prsu. Před samotným operačním zásahem je tedy žádoucí zajít na preventivní komplexní prohlídku prsou, jejíž součástí je i sonografie. Ta kromě jiných změn v tkáni odhalí i případnou přítomnost karcinomu, který může být ještě v nehmatné fázi, či vyšší riziko jeho vzniku.

Kolik to stojí?

Menší úpravy začínají obvykle na hranici 30 000 korun. Klasické zvětšení za pomoci implantátů se pohybuje nejčastěji kolem 80 000 Kč. Složitější operace se ovšem může vyšplhat klidně až na 150 000 Kč. Pojišťovny žádné plastické úpravy prsou nehradí. Jedinou výjimkou může být zmenšení nebo modelace poprsí ze zdravotních důvodů či úprava prsou po léčbě, což musí vždy posoudit revizní lékař dané pojišťovny. Samozřejmě na základě požadavku odborného lékaře.

Foto: ronstik, Shutterstock.com

Jakékoli plastické úpravě prsou musí předcházet důkladná konzultace s lékařem, který vám vysvětlí možná rizika a probere s vámi všechny možnostiFoto: ronstik, Shutterstock.com

Je třeba implantáty po nějaké době vyměnit?

Neexistuje pravidlo, které by stanovovalo konkrétní dobu, jak dlouho můžete implantát mít. Měnit se nemusí, pokud nenastane problém s jeho prasknutím, únikem silikonu, rotací nebo s implantátem související problém s prsní tkání (kapsulární kontraktury, různé deformity dané povadnutím prsní tkáně). Zda je implantát v pořádku, se dá jednoduše zjistit ultrazvukovým vyšetřením. Pokud je pacientka spokojená s tvarem prsou a nepociťuje žádné obtíže, implantáty mohou zůstat v prsech i mnohem déle než deset let. Podle studií je průměrná doba trvanlivosti silikonových implantátů 16 let. Od těch nejnovějších si lékaři slibují, že vydrží i déle, ale to teprve prověří čas.

Bolí to a jak dlouho trvá hojení?

Bolestivost po operaci je individuální, ale určitě se nejedná o zákrok, který byste necítily. Nejvíce bolestivé bývá zvětšení prsou implantátem pod prsní sval. Při tomto zákroku se musí odpojit část svalu, aby se vytvořila dutina pro implantát. Klidový režim je po zákroku nutný obvykle dva až tři týdny. Sport a další náročnější aktivity jsou pak možné po 5-6 týdnech podle rozsahu operace.

Jste si jisté?

To není čistě akademická otázka. Opravdu byste si měly být před zákrokem zcela jisté, že ho chcete. „Ze své praxe znám ženy, které tento krok podpořil na cestě k lepšímu pocitu ze sebe sama. Ale také mám klientky, které toho zpětně litují,“ říká terapeutka Lucie Mucalová. „Nechaly se přesvědčit o něčem, co nebyla tak úplně jejich volba. Očekávaly, že to ‚opraví‘ jejich partnerský vztah nebo vyřeší problém se sebevědomím, a opak byl pravdou.“

Je vhodné si vyžádat další názor?

Pokud tedy máte jakékoli pochybnosti, není na škodu vyžádat si nestranný názor někoho blízkého. Vhodné je i navštívit více lékařů, klidně na více klinikách, abyste si byly úplně jisté, že vybraný zákrok je opravdu pro vás ten pravý. A pokud i přesto stále váháte, nabízí se možnost vše zkonzultovat s psychoterapeutem. Věřte, že takový rozhovor může ušetřit i velké zklamání či odhalit, že váš problém je ve skutečnosti někde úplně jinde než ve velikosti košíčku vaší podprsenky.

Odborná spolupráce: MUDr. Petros Christodoulou Medicom Clinic, MUDr. Lucie Vaněčková YES VISAGE, MUDr. Jakub Miletín a MUDr. Roman Kufa Perfect Clinic

Mít ráda své tělo, i když nesplňuje parametry modelky, je základ spokojenosti. Umíte to?

Načítám