Hlavní obsah

Nebojte se prošlých potravin. Podle čeho poznáte, že jsou ještě jedlé? Vyznejte se v údajích na obalu

Foto: SeventyFour, Shutterstock.com

Foto: SeventyFour, Shutterstock.com

Reklama

Při úklidu špajzu nebo lednice se vždy najdou potraviny, které jsou podle data trvanlivosti prošlé. V dnešní době, kdy je jídlo drahé, se vám ale nebude chtít je jen tak vyhazovat. Dokdy je bezpečné je sníst?

Článek

V koutku špajzu nebo vzadu v lednici se mohou skrývat potraviny, které unikaly vašemu pohledu tak dlouho, až prošlo datum jejich minimální trvanlivosti. Vypadají, že jim nic není, ale měli byste je sníst, nebo vyhodit?

Jaké datum najdete na obalu?

Na potravinách můžete najít dva údaje, které určují dobu, kdy je dobré je sníst. Jedním z nich je datum minimální trvanlivosti a druhé datum spotřeby, které má většinou podobu „Spotřebujte do“ a konkrétní datum – někdy jen měsíc a rok, u rychle se kazících potravin pak i konkrétní den. Jaký je mezi nimi rozdíl, pokud držíte v ruce balení něčeho, co má tato data už prošlá?

Datum minimální trvanlivosti

Datum minimální trvanlivosti – jde o informaci, dokdy bude mít produkt svou původní kvalitu. A to i pokud by se trochu změnila jeho původní chuť nebo konzistence, vašemu zdraví to neublíží. Toho ostatně využívají i někteří prodejci, kteří nabízejí zlevněné potraviny. „Ty mají po datu minimální trvanlivosti, ale lze je prodávat. Prodejce však musí takové zboží nabízet odděleně od ostatního a také musí spotřebitele na uplynutí data minimální trvanlivosti upozornit,“ říká Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Pokud se chystáte sníst potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti, pak postačí je běžně překontrolovat – podívat se, zda není obal nafouklý, nenajdete známky plísně a nijak zásadně se nezměnila konzistence ani vůně. Nejprve ochutnejte opatrně jen testovací sousto. Pokud se vám zdá všechno v pořádku, pak by mělo být bezpečné takové potraviny sníst. Najdete-li ale něco podezřelého, raději je vyhoďte.

A také záleží na tom, jak dlouho po datu minimální trvanlivosti je a o jaký druh potraviny jde. „Ovesné vločky nedoporučujeme skladovat déle než dva měsíce po uplynutí data minimální trvanlivosti. Naopak těstoviny, mouka či rýže vydrží bez rizik pro vaše zdraví až rok po uplynutí doby minimální trvanlivosti,“ komentuje Eduarda Hekšová.

Pamatujte ale také na to, že mluvíme o potravinách, které jste zatím neotevřeli. Pokud už je obal porušený, pak vše raději spotřebujte co nejdřív.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Potraviny, které se rychle kazí, byste měli sníst do data spotřeby.Foto: goodluz, Shutterstock.com

Datum spotřeby

Potraviny, které jsou označeny datem spotřeby, tedy použitelnosti, jsou na tom jinak – toto datum tam výrobce uvádí proto, že jejich kvalitu zaručuje právě jen do této chvíle. Jde většinou o ty, které se rychleji kazí, a po tomto datu už neručí za jejich zdravotní nezávadnost. „Spotřebujte do“ najdete nejčastěji na mase a výrobcích v chladicích pultech. Ty se po uplynutí tohoto data už nesmí prodávat – ani se slevou. Naopak je najdete většinou ve slevě těsně před koncem spotřeby.

Potraviny bez data

Na trhu jsou ale i potraviny, které žádné datum nemají – je to zelenina a ovoce, ale také třeba sůl, ocet nebo i víno. U takových se musíte řídit právě jen svými smysly a dobře si je prohlédnout a posoudit, zda jsou ještě hodné konzumace, nebo už ne. Pokud máte jakékoli pochybnosti, pak je raději nejezte – a zeleninu či ovoce, jež vám přijdou již na hraně čerstvosti, ani nekupujte. A na to nahnilé nebo jinak evidentně nekvalitní případně upozorněte i obsluhu v obchodě, protože takové by se nemělo ani prodávat, a to ani ve slevě!

Foto: Likoper, Shutterstock.com

Ovoce a zelenina žádné datum spotřeby nemají, jejich kvalitu musíte hlídat sami a podle toho s nimi zacházet.Foto: Likoper, Shutterstock.com

Pořádek ve špajzu

Možná patříte také mezi ty, kteří udržují ve svém špajzu pořádek díky tomu, že všechny sypké potraviny přesypávají ze sáčků do uzavíratelných dóz, které je ochrání třeba proti škůdcům. „V takovém případě dejte na dózu štítek nebo napište datum trvanlivosti, které bylo na sáčku. Také nezapomínejte na průběžnou kontrolu, a pokud objevíte drobné pavučinky, typické pro potravinové moly, nebo černé tečky v mouce či cukru, hned je vyhoďte. Jako prevenci můžete do spíže umístit lapače na moly, případně zkuste sušenou levanduli nebo hřebíček, jejichž aroma škůdcům vadí,“ radí Jana Pleskačová, specialistka na trvanlivé potraviny z online supermarketu Košík.

Reklama

Načítám