Hlavní obsah

Konec plýtvání! 6 snadných triků, jak ušetřit v kuchyni: Dejte jídlo do průhledných krabiček a kroťte se s nákupy v akcích

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už si to přiznáme, nebo ne, každý z nás občas s potravinami plýtvá. Ve světě se ročně vyhodí až třetina nakoupeného jídla, tedy zhruba 1, 3 miliardy tun. Trpí jak planeta, tak i naše peněženky. Jak z toho ven? Zkuste těchto 6 snadných triků.

Článek

Velké oči má občas při nakupování snad každý. Tu vás zláká neodolatelná sleva, jindy zase neodbytné chutě či špatný odhad a často pak na sýr nebo jogurt schovaný vzadu v ledničce zapomenete. Podle odhadů z loňského roku vyhodí každý Čech až 60 kg jídla ročně, před pár lety tento údaj přesáhl dokonce 80 kg. Přitom není tak těžké zamezit plýtvání potravinami. Stačí držet se následujících rad.

1. Připravte se na nákup předem

Než vyrazíte do obchodu, sepište si nákupní seznam. Zkuste si předem naplánovat přibližný jídelníček a zjistěte si, jaké suroviny a v jakém množství budete potřebovat. Samozřejmě ne vždy lze plán dodržet do puntíku, ale díky základní představě snáze koupíte jen věci, které skutečně využijete.

Na nákup vyrazte s plným žaludkem. Lépe pak odoláte svodům naházet do nákupního košíku vše, co vám přijde pod ruku. Pokud vás snadno zlákají akce typu 2+1 a nabídky rodinných balení, snažte se na nákupy chodit méně často a zásobujte se z nich na delší dobu.

Při výběru hlídejte hlavně datum spotřeby a zboží v akci kupujte jen v takovém množství, které zvládnete sníst. U výhodných nabídek se soustřeďte na déle trvanlivé potraviny.

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

V obchodě je užitečné mít podrobný nákupní seznam. Snáze pak koupíte jen to, co skutečně potřebujete Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

2. Potraviny správně uskladněte

Aby potraviny dlouho vydržely, potřebují vhodné skladování. Zjistěte si, kde se jaké surovině daří nejlépe a kam naopak nepatří. Do lednice můžete uložit ovoce, například jablka, jahody, maliny, borůvky nebo třeba švestky. Svědčí také mrkvi a další kořenové zelenině. Naopak rajčata, cibule, brambory, celé citrusy a tropické ovoce v ní neprospívají.

Maso a mléčné výrobky uskladněte hned po příjezdu z nákupu, cestou je během teplejších dnů chraňte v chladicí tašce. Maso je vhodné uchovávat v dobře uzavřeném obalu, aby nekontaminovalo ostatní potraviny.

Chléb a pečivo nenechávejte v igelitových sáčcích, ale raději je zabalte do látkové utěrky, v ní déle vydrží a nezačnou plesnivět.

3. Nandávejte si malé porce

Naučte se servírovat spíše menší porce. Pokud si toho na talíř dáte příliš, existují zhruba tři možnosti. Dojíst zbytky později, do čehož se většině lidí příliš nechce, přejíst se nebo zbytky vyhodit. Raději proto všem nandejte méně s tím, že si mohou kdykoliv přidat.

Jídlo z hrnce či pánve neuklízejte do zákoutí lednice. Starší pokrmy a potraviny, jimž brzy vyprší trvanlivost, patří dopředu. Ideální je uchovávat je v průhledných nebo popsaných nádobách, které vám snadněji připomenou, že je třeba je sníst.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Při servírování jídla raději nandávejte menší porce. Kdykoliv si můžete přidat Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

5. Zpracovávejte zbytky

Mezi nejčastější zbytky patří přílohy, které můžete následující den snadno využít k přípravě úplně nového jídla. Stačí trochu improvizovat a hledat na internetu. Při používání zbylých ingrediencí se totiž fantazii meze nekladou, ale přece jen jsme vám připravili malou inspiraci.

Nezbavujte se ani odřezků ze zeleniny, lze z nich připravit chutný vývar. Své využití najdou i mírně prošlé potraviny nebo ty nevhodné k přímé spotřebě. Například déle otevřené mléčné výrobky se hodí do pečení, stejně jako přezrálé banány nebo scvrklá jablka.

6. Mrazte nebo darujte

Co s potravinami, o nichž víte, že je skutečně nespotřebujete? Ty, které to umožňují, zamrazte. Nemusíte se toho bát u masa, ryb, uzenin nebo másla. Do mrazáku se hodí i bylinky, ořechy, pečivo, většina ovoce či oloupané a nakrájené zeleniny. Po uvaření není naopak vhodné zmrazit přílohy, tedy brambory, rýži a těstoviny. Nemrazte ani smažené pokrmy a ty se smetanou, jogurtem či mlékem.

Přebytečné čerstvé potraviny můžete darovat, najděte si nejbližší potravinovou banku ve svém okolí. Ocení je vaši známí, ale také lidé bez domova nebo senioři. Pokud některé suroviny překročily svou životnost a vy je přece jen musíte vyhodit, zvažte kompostování.

Pokud si pořídíte vermikompostér, můžete v klidu kompostovat i doma v bytě.

Načítám