Hlavní obsah

Víte, že nos může mít erekci? Dýchání a jak ho správně zvládat

Foto: Nata Bene, Shutterstock.com

Foto: Nata Bene, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již ve starověku se v lékařských spisech psalo, že vzduch mají srdci a plicím dodávat nosní dírky, nikoli ústa. V tomto ohledu dělají lidé největší chybu. Co dalšího jste o správné technice dýchaní nevěděli?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Špatné dýchání může mít za následek zablokovaná záda, horší zažívání i poruchy erekce! Lidé jej vnímají jako samozřejmost a ani je nenapadne, jestli dýchají správně. „Hlavním dýchacím svalem je bránice. Typický dospělý při dýchání využívá sotva deset procent z jejího rozsahu. Následkem toho dochází k přetěžování srdce, zvyšování krevního tlaku a vzniku poruch oběhové soustavy,“ píše se v knize Dech amerického publicisty Jamese Nestora.

Dva druhy dýchání – hrudní a břišní

Jak poznat, jak dýcháte? Položte si jednu ruku pod břicho a druhou na hrudník a normálně dýchejte. Ruka, která se víc pohybuje prozradí, jaký typ dýchání používáte. Ani jedno není špatné. Hrudní dýchání využívají, i když nevědomky, hlavně ženy. Je to způsobeno stavbou jejich těla. Tento styl dýchání je vhodný jako prevence proti bolesti zad a uvolňují se stažené svaly mezi lopatkami. Břišní dýchání je důležité pro správnou funkci bránice, pánevního dna a hlubokých břišních svalů. Nemluvě o jeho vlivu na fungování ostatních orgánů. Ideální je oba druhy dýchání nakombinovat.

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Při meditaci se doporučuje dýchat střídavě pravou a levou nosní dírkou. Každá má pro tělo jiný přínosFoto: 9nong, Shutterstock.com

Jak vypadá dokonalý dech?

„Nadechujte se asi 5,5 vteřiny a stejně dlouhou dobu vydechujte. Jedná se o soustředěné dýchání, proto je jasné, že lze praktikovat jen několikrát za den. Pokud nevíte, jak na to, stačí si do vyhledávače zadat ‚breathing exercise‘ a zobrazí se vám video s návodem,“ radí autor James Nestor. Pro začátek postačí, když se budete soustředit na to, abyste dýchali výhradně nosem. Při nádechu ústy se nám do těla mohou dostat viry a bakterie z okolí a jsme díky němu náchylnější i k různým respiračním onemocněním, chrapotu, popraskaným rtům nebo chrápání.

Dýchání při cvičení

Při skupinových lekcích lektoři jasně navádí, jestli máte provádět nádech pusou a výdech nosem nebo naopak – a má to své opodstatnění. Základním pravidlem je, že při povolení svalů se nadechujete a při záběru vydechujete (kliky, sedy lehy, výpady…). Jsou ale i výjimky, jako například veslování, při kterém je dýchání opačné. Pokud v tom nemáte jasno, poslouchejte trenéra a řiďte se jeho radami. Sport je totiž jedinou disciplínou, kde je vhodné k dýchaní používat i ústa.

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Při cvičení je povoleno zapojit do dýchání i ústa. Řiďte se ale radami trenéraFoto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Kapitola sama pro sebe je běh

Stává se vám, že vás při běhu začne píchat v boku? Způsobuje to právě špatné dýchání. Základem je pravidelný rytmus. Bude vám vyhovovat nádech každé čtyři kroky a výdech na stejný počet? Záleží jen na vás. Rozhodně se ale vyvarujte zběsilému dýchání a vsaďte spíš na klid.

Dechové cvičení proti stresu

Možná si ani neuvědomujete, že se vaše dechové vzorce při stresu mění. Často zadržujete na krátkou dobu dech nebo se rychle, mělce nadechujete a „lapáte po dechu“. To může vyvolat zvýšenou srdeční frekvenci, vyšší krevní tlak a svalové napětí. Zkuste toto dechové cvičení. Je jednoduché a účinné.

  1. Stůjte nebo seďte rovně s uvolněnými rameny.
  2. Pomalu se zhluboka nadechněte nosem, počítejte do čtyř. Ujistěte se, že se při nádechu zvedá břicho a ne hrudník.
  3. Vydechněte nosem tak, abyste plně vyprázdnili plíce. Během tohoto kroku si představte, jak tlačíte pupík na páteř.

Zajímavost o nose

Zrychlí se vám dech ve chvíli, kdy pomyslíte na sex? Nemůže za to vzrušení, ale stavba nosu! „Vnitřek nosu je vystlán erektilní tkání, jakou najdeme třeba v penisu nebo klitorisu. I nos může mít erekci. Během několika vteřin se může prokrvit, zvětšit a ztuhnout. Je to proto, že nos je spojen s genitáliemi více než jakýkoli jiný orgán – když se jeden vzruší, druhý zareaguje také. Pouhá myšlenka na sex může v některých lidech vyvolat tak silné návaly nosní erekce, že se jim hůře dýchá a začnou nekontrolovatelně kýchat,“ píše se v knize o dechu. Tento stav má podle ní i své označení, říká se mu líbánková rinitida.

Načítám