Hlavní obsah

Tachykardie: kdy je zvýšený srdeční tep normální a kdy volat lékaře

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tachykardie neboli zrychlený tep máte určitě ve chvíli, kdy třeba vyběhnete schody. To je v pořádku. Problém ale je, pokud se do takového stavu dostanete v klidu. Pak může značit vážné onemocnění.

Článek

Jste-li v klidu, stahuje se vaše srdce 50–100 krát za minutu. Rychlejší frekvence se nazývá tachykardie. U vás se projeví jako bušení srdce, konkrétní hodnotu tepů za minutu můžete naměřit na pulsující tepně na zápěstí.

Dnes ale mnozí nosí chytré hodinky a mají svůj tep pod dohledem v podstatě nepřetržitě. Při cvičení je správná tepová frekvence znamením toho, že pohybová aktivita probíhá zdravě, zbytečně nezatěžuje srdce a například je v rozmezí, při kterém se spalují tuky.

Tachykardie je nebezpečný stav, protože zhoršuje čerpání krve srdečním svalem. Při častém, ale krátkém stahu se srdce nestačí naplnit krví. Množství kyslíku v srdečním svalu je pak nedostatečné, což může vést až k srdečnímu infarktu. Zrychlený tep také může způsobit poruchu srdečního rytmu, která, stejně jako srdeční infarkt, člověka ohrožuje na životě.

Příčiny zvýšeného tepu: stres, horečka, kofein

Při tělesné zátěži je zvýšený tep přirozený, stejně tak při psychickém rozrušení. Nemělo by vás tedy vyděsit, pokud váš tep prudce vzroste, když vám váš potomek sdělí, že se právě rozhodl přestat studovat vysokou školu. Jestliže ale tep stoupá bez zjevné příčiny nebo je vysoký v klidu, je možné, že je něco špatně se srdcem a je nutné zpozornět.

S tachykardií se ale někdy setkáváme i při horečce, může být také důsledkem vysoké konzumace kávy, kolových nápojů nebo i nedostatku tekutin v těle. Negativní vliv mohou mít i některé léky. Lékař se vás určitě detailně vyptá a udělá EKG.

Foto: HENADZI KlLENT, Shutterstock.com

Po ukončení aktivity by se srdce mělo postupně uklidnit, do normálu by se měl vrátit i dechFoto: HENADZI KlLENT, Shutterstock.com

Problémy se srdcem

Jednou z častých příčin je srdeční arytmie, čili porucha tvorby a vedení elektrického vzruchu v srdci. Nejčastěji se vyskytující arytmií je fibrilace síní. Lékař ji pozná podle nepravidelné, ale také rychlé srdeční činnosti, čili podle vysokého tepu.

Druhou variantou, která je velmi nebezpečná, je tachykardie komorová. Její příčinou je nesprávná funkce srdce v oblasti komor. Tato arytmie může vést až k srdeční zástavě.

V obou případech je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Lékař zjistí příčinu potíží a může buď předepsat léky upravující srdeční činnost, případně využije kardioverzi, což je zákrok, při kterém se srdci vrátí správný rytmus.

Další možností léčby jsou srdeční operace či implantace takzvaného kardioverteru-defibrilátoru, který se ukládá pod kůži pacienta a upravuje jeho srdeční rytmus.

Štítná žláza

Kromě srdce je třeba vyšetřit také štítnou žlázu. Zejména ženy bývají ohroženy takzvanou hypertyreózou, při které štítná žláza nefunguje správně a produkuje větší množství hormonů, než organismus potřebuje, což může způsobit rychlou srdeční činnost.

Cukrovka a další

Cukrovkáři jsou ohrožení výrazným poklesem hladiny cukru v krvi, který se projevuje například silným hladem, třesem, nadměrným pocením nebo i bušením srdce. První pomocí je dostat do sebe cukr.

Bušení srdce někdy doprovází i stav, kdy je v krvi méně červeného barviva hemoglobinu. Nepravidelný srdeční tep se objevuje i v souvislosti s hormonálními změnami, může se tedy objevit například v menopauze.

Kdy volat záchranku

S přivoláním lékařské pomoci rozhodně nečekejte ve chvíli, kdy se váš tep bez příčiny zvýší nad 100 tepů za minutu. Rizikové je, pokud navíc máte vysokou horečku, tlak a bolesti na hrudi, závratě, točení hlavy, trápí vás dušnost, nemůžete se nadechnout nebo jste dokonce na chvíli ztratili vědomí.

Tachykardie

Příčiny: tělesná zátěž, stres, horečka, kofein, dehydratace, léky, srdeční arytmie, nemocná štítná žláza, nedostatek hemoglobinu, pokles hladiny krevního cukru u cukrovky, hormonální změny.

Jak si pomoci sám: Pokud zvýšený tep souvisí s cukrovkou, pomůže dostat do sebe cukr. U akutního stresu pomůže například hluboké dýchání a další techniky.

Kdy k lékaři: Pokud si naměříte vysoký tep a nemáte vysvětlení, proč k němu dochází. Záchranku si zavolejte, když je tep bez příčiny vyšší jak 100 tepů za minutu a přidá se horečka, tlak a bolesti na hrudi, závratě, točení hlavy, dušnost, či ztráta vědomí.

Reklama

Načítám