Hlavní obsah

Bolestivé milování u mužů: Může za tím být zánět, anatomie, opar i psychika. Kdy jít k lékaři?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako u žen, tak i u mužů může bolestivý sex souviset se záněty pohlavního nebo močového ústrojí. Zdrojem potíží mohou být i psychické problémy nebo anatomické vady. Jak poznat příčinu a jak problém řešit?

Článek

Bolestivý sex je velmi nepříjemná záležitost. Příčinou může být citlivá pokožka penisu, které nemusí vyhovovat parfemované mýdlo nebo jiná kosmetika. Zkuste tedy nějakou dobu používat přípravky pro citlivou pleť. Jaké další potíže mohou stát za bolestivým sexem u mužů?

Infekce močových cest

Jestliže se při pohlavním styku objeví nečekaně bolest, může jít o příznak související s infekcí močových cest. Pak budete mít pravděpodobně bolesti také při močení. Záněty močových cest se projevují většinou pálením a řezáním a také častou potřebou jít se vymočit.

V takovém případě je na místě zvýšit příjem tekutin, a to zejména urologického čaje, pomáhají brusinky, a to i ve formě džusu. Někdo nedá dopustit na pivo, úplně stačí to bez alkoholu.

Pokud se potíže nezlepší, návštěvu lékaře, v první řadě praktického, neodkládejte. V případě že se tento stav neléčí (zpravidla jsou potřeba antibiotika), může infekce postoupit až do ledvin a způsobit závažnou infekci. Ta se projevuje nejen potížemi při močení, ale vyšší teplotou, bolestmi zad v oblasti beder, které vycházejí z ledvin, případně i červeně zbarvenou močí. Léčba antibiotiky je rozhodně nezbytná.

Pokud vás spíše pálí či svědí špička penisu, může jít o kvasinkovou infekci.

Záněty prostaty

Kromě močových cest může zánět zasáhnout také prostatu, varlata a nadvarlata. V takové situaci budou bolesti při pohlavním styku mnohem větší, než pokud máte jen zánět močových cest. Varovat vy vás měla hlavně bolestivá ejakulace.

Zánět prostaty vzniká většinou kvůli bakteriální infekci, může ale také souviset s pohlavními nemocemi zejména kapavkou či chlamydiemi. Projevy jsou velmi nepříjemné a potíže s vyprazdňováním mohou dokonce skončit i tím, že se nemocný nedokáže vymočit vůbec. Návštěvu lékaře proto neodkládejte ani na minutu. Léčí se antibiotiky a nutné jsou i léky na bolest. Těžší případy vyžadují hospitalizaci a pacienta je třeba cévkovat.

Foto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

Záněty močových cest se projevují většinou pálením a řezáním při močení, mohou se projevovat i bolestí při pohlavním stykuFoto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

Zánět varlat

Také záněty varlat (orchitida) mohou být způsobeny bakteriemi (zejména kapavky), mikroorganismy (jako jsou chlamydie), ale i viry. Nejčastěji k nim ale dochází, pokud dospělý muž onemocnění příušnicemi. Někdy se infekce projeví i na pohlavních orgánech (u žen na vaječníkách). Je to velmi nepříjemné, protože žlázy zduří a otečou, což velmi bolí. Vyšetření patří do rukou urologa, který by měl vyloučit nebezpečnou torzi varlete. V závislosti na příčině potíží se podávají antivirotika, případně jen léky na bolest.

Genitální opar

Opary na genitáliích nejčastěji je způsobuje virus herpes simplex 2, ale může to být i typ 1, který většinou stojí za opary na ústech či nose. Je to nejčastější pohlavně přenosná choroba, ale nakazit se lze i rukou nebo rty. Projevuje se puchýřky v oblasti genitálií a kolem konečníku, při orálním sexu jsou samozřejmě v ohrožení i ústa. Vřídky jsou velmi bolestivé, nákaza je často provázena zvýšenou teplotou, zvětšenými uzlinami a nevolností. Přenašečem může být člověk, který nemá symptomy.

Při výskytu genitálních oparů, zvláště když je to poprvé, navštivte vždy lékaře. Projevům pomáhají antivirotika, uleví vám i volně prodejné přípravky nebo laser.

Anatomické potíže

Bolest při sexu může také souviset s poraněním, a to včetně obávaného zlomení. To samozřejmě není skutečné zlomení, protože v penisu přirozeně není kost. Myslí se tím natržení či pohmoždění takzvaných měkkých tkání projevující se bolestí či krvácením. I zde je třeba návštěva urologa.

Krvácení a bolest může souviset také s anatomickými potížemi, nejčastěji jde o příliš krátkou uzdičku pohlavního údu, kterou je pak třeba upravit malým chirurgickým zákrokem. Tak se řeší i takzvaná fimóza, kdy je předkožka penisu příliš úzká, než aby se dala zcela přetáhnout přes žalud.

Z anatomických potíží je třeba zmínit ještě takzvanou Peyronieho chorobu neboli přílišné zakřivení penisu. To způsobuje bolestivou erekci a komplikuje nebo dokonce znemožňuje pohlavní styk. I v tomto případě je obvykle třeba pomoc chirurga.

Psychika

Nejsložitější je léčba bolestí a nepříjemných situaci, ke kterým při sexu dochází z psychických příčin. Potíže se nejčastěji projeví poruchou erekce, což znemožňuje pohlavní styk. Léčba pak patří do rukou odborníků na lidskou psychiku případně sexuologa.

Načítám