Hlavní obsah

Infarkt varlete se projevuje prudkou bolesti. Jen rychlá pomoc lékaře sníží riziko ztráty plodnosti

Foto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

Foto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fyzická aktivita, skok do studené vody, prudký pohyb – to všechno jsou situace, kdy může dojít k torzi semenného provazce u varlete. Týká se především mladých chlapců a mužů ve věku od 12 do 30 let, vzniknout ale může v kterémkoli věku. Projevuje se prudkou bolestí v šourku, která někdy může vyzařovat i do třísla a podbřišku.

Článek

Torze semenného provazce je velice bolestivá situace, kterou je třeba rychle řešit. Varle se několikrát otočí okolo své osy, zaškrtí cévy, a proto dochází k přerušení toku krve, což může znamenat odumření tkáně.

Urologové torzi neboli přetočení či uskřinutí varlete přirovnávají k infarktu varlete. Nenávratně totiž odumře stejným způsobem jako část srdečního svalu při infarktu. Varle je uloženo v šourku. Cévy vyživující varle vedou z dutiny břišní.

Jak poznat torzi varlete

Varle se v šourku otočí kolem své osy, tím se zaškrtí jeho cévy a přeruší se přísun krve. Chlapec nebo muž, protože k potížím může dojít výjimečně i ve vyšším věku, ucítí náhlou a silnou bolest v šourku či v třísle. Typicky se tak stává po fyzické aktivitě, při skoku do studené vody nebo i ve spánku, kdy člověka bolest probudí. Je opravdu velice silná a prudká, až nesnesitelná. V důsledku toho se může přidat i nevolnost zvracení, později se přidává otok šourku.

Jak se léčí torze varlete

Je nutné co nejrychlejší lékařská pomoc. Jeďte na urologické oddělení do nemocnice. V menších nemocnicích vyšetření provádí také na chirurgii. Lékař nejprve pacienta vyšetří pohmatem a ultrazvukem. Pokud se torze prokáže, v celkové narkóze varle ‚rozmotá‘ a upevní k stěnám šourku tak, aby se již v budoucnu nemohlo znovu otočit.

Pokud pacient z nejrůznějších důvodů nemůže být co nejdříve uspán, pokusí se lékař pomocí speciálních chvatů o zrušení torze. Nenahradí ale chirurgický zákrok, pouze zvýší šanci pacienta, že varle neodumře dříve, než dojde k operaci.

Foto: SaiArLawKa2, Shutterstock.com

Při diagnóze torzo varlete je operace nevyhnutelnáFoto: SaiArLawKa2, Shutterstock.com

Jakou má torze varlete vliv na plodnost?

Pokud k operaci nedojde do čtyř až šesti hodin po začátku potíží, šance na záchranu varlete rychle klesá. U těch, kteří přijdou pozdě, dojde k nevratným změnám a varle odumře. Každá minuta je v tomto případě zásadní, podobně jako u infarktu.

Varle je párový orgán vytvářející spermie a mužské pohlavní hormony. Jestliže je průtok krve do jednoho z varlat přerušen na příliš dlouhou dobu, může být tak poškozeno, že musí být chirurgicky odstraněno. I s jedním varletem je možné mít děti, ale chlapec nebo muž už nemá žádnou rezervu párového orgánu a jakékoli onemocnění zbylého varlete tak může vést k neplodnosti.

Torze varlete

Při torzi neboli přetočení varle zrotuje v šourku tak, že se cévní svazek, který ho zásobuje, zaškrtí.

  • Příznaky: Náhle vzniklá, silná až nesnesitelná bolest v oblasti varlete, která může vystřelovat do třísla a podbřišku. Přidává se někdy i nevolnost a zvracení.
  • Inkubační doba: Bolest vzniká náhle a nejlépe do šesti hodin od začátku bolestí je nutné torzi zrušit, jinak může varle odumřít.
  • Léčba: Chirurgické navrácení varlete do původní polohy a jeho následné upevnění v šourku jako prevence další budoucí torze.
  • Smrtnost: Na nemoc se neumírá, může ale snížit šanci na zplození dítěte.
  • Prevence: Pacient zpravidla do chvíle, kdy k torzi dojde, neví o vrozené dispozici k tomuto onemocnění, a tak mu nelze předcházet. Jedinou prevencí ztráty varlete je v případě obtíží přijít včas na vyšetření do nemocnice, nejlépe do dvou hodin od začátku bolestí.

Odborná garance: Česká urologická společnost Jana Evangelisty Purkyně

Reklama

Související témata:
Varle

Načítám