Hlavní obsah

Nervové zhroucení. O co se jedná a jak ho zvládnout

Foto: SB Arts Media, Shutterstock.com

Foto: SB Arts Media, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potíže s koncentrací, únava, nechuť do čehokoliv, opakující se negativní myšlenky, pocity viny a bezmoci… To jsou typické příznaky nervového zhroucení. Jak mu předejít a kde hledat pomoc v případě, že už je v rozpuku?

Článek

Máte pocit, že jste dosáhli svých limitů, že už nic víc nemůžete udělat, že na vaše bedra padá tíha celého světa… Vy se ale i přesto snažíte rozhodovat správně, pamatovat si, co je třeba, normálně fungovat. Jenže od jisté chvíle to prostě nejde. Tak nějak se cítí lidé procházející mentálním nebo také nervovým zhroucením, stavem, který se vyvíjí z dlouhodobého neřešeného stresu – jednotlivé stresory se na sebe nabalují, klubko se pořád zvětšuje, až už je tak veliké, že vám přeroste přes hlavu…

Co je nervové zhroucení

I když nervové zhroucení není samo o sobě nemocí (třeba jako deprese), dokáže s životem pořádně zamávat. Jedná se o stav způsobený dlouhotrvajícím stresem, často to bývá reakce na nepříznivé okolnosti (například úmrtí blízké osoby nebo finanční problémy), prožití traumatu nebo třeba i velká životní změna, nedostatek spánku a podobně. Mozek začne zvýšeně uvolňovat hormony adrenalin a kortizol, to vás ochromí a nahromadění emocí ovlivní fungování mysli i těla.

„Adrenalin a kortizol mobilizují tělo. Adrenalin ovlivňuje inzulín, kortizol zase způsobuje mobilizaci uložené energie. Výkyvy hladiny krevního cukru, velké chutě, větší či naopak utlumený hlad jsou doprovodné jevy, které mohou zahýbat s hmotností,“ vysvětluje biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová, jak stav dopadá na fungování těla.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Nic se vám nechce a máte pocit, že nedokážete vstát z postele? Možná vás dohnal nervový kolapsFoto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Jak poznat, že něco není v pořádku

Možná, že už nějakou dobu cítíte, že všechno není v pořádku, snažíte se to ale přecházet, protože nechcete sobě ani ostatním přidělávat starosti. Pokud ale v nitru tušíte, že trápení jen tak jednoduše neodezní, dejte na svůj vnitřní hlas a zařiďte se než bude pozdě. Jaké signály předcházejí nejhoršímu?

Psychické příznaky

  • Problémy s koncentrací - Dlouhodobý stres výrazně oslabuje schopnost udržet pozornost, zhoršuje se i paměť.
  • Obtížné rozhodování - Je pro vás těžké rozhodnout i drobnosti a bezvýznamné věci (například co si dám k snídani).
  • Pocit, že jste mimo realitu - Občas se vám zdá, že vaše okolí není skutečné, nebo sníte o úniku jinam, kde všechno zmizí.
  • Změny nálad -
  • Podrážděnost -
  • Apatie -
  • Neschopnost běžně fungovat - Nedostatek motivace, touhy a schopnosti soustředit se na to, co děláte.
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Apatie, podrážděnost, zpomalenost. To jsou známky blížícího se nebo již probíhajícího nervového zhrouceníFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tělesné příznaky

  • Neustálé vyčerpání -
  • Pocit, že nedokážete reagovat adekvátně k situaci -
  • Bolest svalů - (zejména končetin)
  • Změny spánkového režimu - (nespavost nebo naopak nadměrný spánek)
  • Tlak na hrudi -
  • Zvýšená srdeční frekvence -
  • Závratě -
  • Bolesti hlavy -
  • Celkové zpomalení -

Jak nervové zhroucení zvládnout

Protože se nejedná vyloženě o stav nebo poruchu, neexistuje ani jednoznačný recept, jak zhroucení zvládnout nebo léčit. Každému totiž může pomoci něco jiného. Nejefektivnější řešení spočívá v různých technikách zvládání dlouhodobého stresu. „Člověk, který je pozorný ke svému tělu i mysli, se povětšinou chová tak, že jeho každodenní život je vlastně stálým posilováním pevného zdraví a duševní pohody. A naopak, pokud zacházíme dlouhodobě se svým tělem i emocemi způsobem, který nám ubližuje, náprava a návrat do stavu pohody a pevného zdraví může trvat déle a může vyžadovat větší a razantnější změny v životě,“ říká Alexandra Hrouzková, psycholožka a členka ČAP.

Foto: KatrinKat, Shutterstock.com

Klíčové je naučit se zvládat stres: najděte, co vás baví a tomu se věnujteFoto: KatrinKat, Shutterstock.com

Najděte, co vám dělá dobře

Klíčové je najít činnosti, při nichž se dokážete uvolnit a zapomenout na svá trápení. Nevěnujte se něčemu jen proto, že se o tom tvrdí, že to pomáhá – pokud vám nevyhovuje jóga, nedělejte ji, stala by se jen dalším zdrojem napětí. Pokud se rádi procházíte nebo čtete, věnujte se tomu. Dělejte zkrátka to, co vám dělá dobře a co vám umožní ovládat opakující se negativní myšlenky i tlak na hrudi. Pokud ovšem cítíte, že si nevíte rady, že se vám situace vymyká z rukou, navštivte odborníka, který vám pomůže najít techniky, jež vám skutečně pomohou.

Reklama

Načítám