Hlavní obsah

Chronický únavový syndrom: Vážná nemoc, kterou vám nikdo nevěří

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Reklama

Trpí jím až 50 000 lidí v České republice a jedná se o onemocnění, které nemá dosud jasnou příčinu. Jak se projevuje chronický únavový syndrom a lze ho vůbec léčit?

Článek

Chronický únavový syndrom může člověka postihnout v jakémkoliv věku, ale nejčastěji se objevuje přibližně mezi 40.-60. rokem. Postihuje především ženy, ale nevyhýbá se ani mužům. Má vliv na kvalitu života, jelikož je velmi těžké s ním fungovat a vykonávat běžné denní aktivity, jako je práce na plný úvazek, úklid, koníčky a tak podobně.

Přítomnost syndromu je těžké prokázat, a proto jsou někdy lidé s tímto onemocněním stigmatizováni a znevěrohodňováni veřejností i odborníky.

Diagnostika chronického únavového syndromu

Nemoc postihuje hned několik tělesných soustav, její příznaky jsou proto velmi rozmanité a diagnostikuje se těžko. Neexistuje žádný klinický test, který by chronický únavový syndrom potvrdil. Člověk je proto mnohdy vystaven různým vyšetřením.

Jak se chronický únavový syndrom projevuje?

Člověk s chronickým únavovým syndromem se cítí stále velmi unavený a vyčerpaný. Únava se zhoršuje po námaze a nepomůže proti ní ani spánek. Únava podle diagnostických kritérií musí být přítomna minimálně šest měsíců. Člověk se může hůře koncentrovat a pociťovat zhoršení paměti.

Objevují se i jiné příznaky, jako jsou bolesti hlavy, bolesti v krku, lymfatických uzlin, svalů, kloubů a špatná termoregulace (zimnice nebo návaly). Typické jsou také příznaky chřipky a zvýšená teplota. Lékaři uvádí i různé další příznaky, které zpočátku nemusí být typické právě pro chronický únavový syndrom. Příznaky se mnohdy zhoršují po jakékoliv fyzické a mentální zátěži.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Na nemoci je těžké, že člověk je unavený, ale okolí ho považuje za líného.Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Jak se léčí chronický únavový syndrom?

Při podezření na chronický únavový syndrom by člověk měl nejprve navštívit praktického lékaře a podstoupit sérii nejrůznější vyšetření.

Cílená a specifická léčba chronického únavového syndromu neexistuje, vzhledem k tomu, že není známa přesná příčina onemocnění. Lékaři doporučují dbát na zdravý životní styl, a to především dodržovat spánkovou hygienu, odpočinek, klidový režim a přiměřený tělesný pohyb. Člověk by se v žádném případě neměl přetěžovat a v tomto ohledu se musí naučit poslouchat své tělo.

Léky jsou podávány dle příznaků, které člověka nejvíce zatěžují.

Odborníci rovněž doporučují psychoterapii, díky které se člověk může lépe vyrovnat s tímto onemocněním.

V České republice existuje také nadační fond Neúnavní, který pomáhá pacientům v boji s chronickým únavovým syndromem. Poskytuje nejen poradenskou a terapeutickou péči, ale zároveň šíří osvětu a propojuje pacienty s tímto onemocněním.

Jaká je příčina chronického únavového syndromu?

Jasná příčina tohoto onemocnění není dosud známá. Jeden z možných spouštěčů podle výzkumů může být virová infekce, ze které se rozvine chronická a neustupující únava. Za jednu z dalších možných příčin je také považována porucha imunitního systému.

Prevence chronického únavového syndromu

Bez známé příčiny je velmi těžké dát doporučení, jak onemocnění předcházet. Obecně je známé, že mentální a fyzická zátěž průběh onemocnění zhoršuje.

Autorka je terapeutka

Chronický únavový syndrom

  • Příznaky: Dlouhodobá únava, proti které nepomáhá odpočinek a spánek. zhoršení paměti a koncentrace, bolesti hlavy, bolesti v krku, lymfatických uzlin, svalů, kloubů a špatná termoregulace (zimnice nebo návaly), někdy zvýšená teplota.
  • Inkubační doba: Není.
  • Léčba: Specifická léčba neexistuje, není známa přesná příčina onemocnění. Léky jsou podávány dle příznaků, které člověka nejvíce zatěžují. Odborníci rovněž doporučují psychoterapii.
  • Prevence: Bez známé příčiny je velmi těžké dát doporučení, jak onemocnění předcházet. Obecně je známé, že mentální a fyzická zátěž průběh onemocnění zhoršuje.

Reklama

Načítám