Hlavní obsah

Studené ruce a nohy mohou signalizovat stres, ale také velké potíže se srdcem

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Je normální, že vám v zimě mrznou ruce nebo nohy. Pokud se ale přioblečete nebo přijdete do místnosti s přívětivou teplotou, obtíže by měly pominout. Jestli to u vás takhle nefunguje a přidávají se i další příznaky, mohlo by se jednat o projev více či méně vážné choroby.

Článek

Pokud vás studené ruce a nohy trápí nápadně často, nepomáhá ani lepší oblečení nebo změna prostředí, a zaznamenáváte navíc příznaky, jako je únava, otoky končetin, jejich brnění, případně dušnost nebo závratě, měli byste se poradit s lékařem. Na vině může být jen stres, ale také vysoký krevní tlak, cukrovka, nebo dokonce selhávání srdce.

Stres

Při stresu jsou do krve vylučovány hormony (kortizol, adrenalin, nonadrenalin) stahující cévy a snižující krevní oběh. To může přispívat ke zvýšení krevního tlaku, což ztěžuje prokrvení rukou a nohou. Stres pomáhají zvládat aktivity, které vám dovolí vypnout. Pro někoho to může být tanec, pro jiného poslech hudby, procházky v přírodě nebo jóga.

Vysoký krevní tlak

Naměří-li vám lékař při více než dvou samostatných vyšetřeních hodnotu krevního tlaku převyšující 140/90 mmHg, potýkáte se s velkou pravděpodobností s vysokým krevním tlakem. Ten ztěžuje cirkulaci krve, důsledkem čehož jí do končetin proudí méně. Léčba zahrnuje vedle režimových opatření (zdravá strava s nízkým obsahem soli, pravidelný pohyb, udržování optimální hmotnosti) také užívání léků na předpis.

Potíže s krevním oběhem

K pocitu studených končetin může přispět i lidově řečeno „špatná cirkulace krve“. K dalším příznakům patří otoky končetin, jejich brnění nebo suchá kůže, při závažné poruše také tvorba defektů - vředů. Pro nápravu se doporučuje pít hodně vody a denně chodit alespoň půl hodiny. Lékař může předepsat medikaci na podporu krevního oběhu a doporučit cévní vyšetření.

Foto: Ameashi, Shutterstock.com

Studené končetiny mohou signalizovat i vysoký krevní tlak.Foto: Ameashi, Shutterstock.com

Anémie

Existuje mnoho typů anémie (chudokrevnosti), v základu se ale jedná o onemocnění se sníženou hladinou červeného krevního barviva hemoglobinu. Červené krvinky jsou zodpovědné za transport kyslíku do všech částí těla. Vedle typických příznaků, jako jsou únava, slabost, bolesti hlavy, bledá kůže, se v závažnějších případech objevuje také dušnost a právě studené ruce a nohy. Léčba anémie závisí na konkrétním typu.

Ateroskleróza

Hromadění tukových plátů v tepnách způsobuje jejich zúžení a to znesnadňuje průtok krve do končetin. Mezi další projevy patří bolest končetin při zátěži, vysoký krevní tlak a únava. Hlavní příčinou aterosklerózy je špatná životospráva s nadbytkem cholesterolu a kouřením, ale také ji nese genetika. Řešením je zásadní zdravá a vyvážená strava s minimem živočišných tuků, lékaři mohou předepsat léky, typicky statiny, které snižují hladinu cholesterolu.

Hypotyreóza

Když štítná žláza produkuje snížené množství hormonů, dochází ke zpomalování metabolismu a srdeční frekvence, což může vést k pocitu studených končetin. Mezi další příznaky hypotyreózy patří únava, nesnášenlivost chladu, snížená koncentrace, zhoršená paměť a přibírání na váze. Léčba obvykle zahrnuje užívání léků nahrazujících činnost štítné žlázy.

Cukrovka

Cukrovka je typická zvýšenou hladinou cukru v krvi, což může v konečném důsledku zejména v souvislosti s rozvojem aterosklerózy způsobit zúžení tepen a zhoršení krevního oběhu. Příznaky diabetu závisí na typu (I nebo II), u prvního typu nejčastěji časté močení, únava, hubnutí, u druhého typu ale mohou být často zpočátku minimální (někdy i jen např. opakující se infekce), a proto je důležité absolvovat preventivní prohlídky, jejichž součástí je právě stanovení hladiny cukru v krvi.

Léčba opět závisí na typu, u cukrovky typu I je nutná léčba inzulinem, u typu II je zásadní dodržování vhodné životosprávy s vynecháním příliš tučných a sladkých jídel, dostatek pohybu, redukce hmotnosti a lékaři předepisují nejčastěji tabletová antidiabetika.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Také cukrovka může způsobit zhoršení krevního oběhu a studené končetiny.Foto: New Africa, Shutterstock.com

Srdeční selhání

Když není srdce schopno účinně pumpovat krev do zbytku těla, tkáním se nedostává živin a kyslíku, které potřebují pro běžné fungování. Kromě studených rukou a nohou patří k projevům únava, potíže s dýcháním, zvýšená srdeční frekvence, otoky nohou a závratě. Léčba zahrnuje užívání léků na snížení krevního tlaku, pro podporu činnosti srdce a diuretik (lidově „léky na odvodnění“). Pacientům se doporučuje nekouřit, pravidelně cvičit a hlídat si jídelníček, vyhýbat se příliš tučným, slaným, kořeněným a sladkým jídlům. Je nutné pravidelné sledování lékařem.

Raynaudův fenomén

Raynaudův fenomén se projevuje přechodným křečovitým zúžením malých cév v prstech rukou nebo nohou v chladu nebo stresu. Zúžení pak vede k tomu, že místa nejsou prokrvená, blednou, mají modrou či červenou barvu. Prsty mohou být necitlivé, mravenčit a bolet. Nemoc vzniká sama o sobě nebo jak následek jiných nemocí, zejména autoimunitních onemocnění (např. systémový lupus erythematodes), srdečních či neurologických poruch. Pomáhá nosit teplé rukavice, vyhýbat se chladu a v případě, že je syndrom následkem jiného onemocnění, je třeba léčit primárně toto.

Studené končetiny

  • Příčiny: Chlad, stres, vysoký krevní tlak, špatný krevní oběh, chudokrevnost, ateroskleróza, hypotyreóza, cukrovka, srdeční selhání, Raynaudův fenomén.
  • Jak si pomoci sám: Při potížích s krevním oběhem podpořte cirkulaci krve: dostatečně pijte a choďte alespoň půl hodiny denně.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud vás studené ruce a nohy trápí nápadně často, nepomáhá ani lepší oblečení nebo změna prostředí, a zaznamenáváte navíc příznaky, jako je únava, otoky končetin, jejich brnění, případně dušnost nebo závratě.

Odborná spolupráce: MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka

Reklama

Načítám