Hlavní obsah

Vypněte online svět a sledujte počasí! Jak si užít nicnedělání bez pocitu viny?

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

Je před vámi volný den nebo víkend a vy už přemýšlíte, co zařídíte, prožijete a jak čas smysluplně využijete. A nenapadlo vás, že byste třeba nedělali nic? Že to je zahálka a ta je klíčem k žebrotě, jak praví jeden moudrý citát? Není tomu tak, naopak odborníci na psychické zdraví doporučují ordinovat si nicnedělání povinně.

Článek

Víte, co je jedna z nejtěžších věcí na světě? Nedělat nic, netvořit žádné hodnoty, dovolit si na chvíli nebýt prospěšný. Skoro by se řeklo, že vedle člověka vzpřímeného (homo erectus) se dá postavit dnešní člověk užitečný, pracovitý a aktivní, který hledí s despektem na lidi línější. Na ty, kteří si dokážou užít to, že nedělají (minimálně čas od času) vůbec nic. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, za čím se ženete a proč každou volnou chvíli urputně plníte programem a nedovolíte si polevit? Zkuste si volno užít a dejte si jediný cíl: nedělat nic. Víme, jak na to.

Proč nedělat nic

Psychoterapeutka Dominika Čechová z České asociace pro psychoterapii říká: „Když neděláme nic, dostáváme se do kontaktu sami se sebou. Najednou zjišťujeme, že o něčem přemýšlíme a něco cítíme. V prázdnotě získáváme čas a prostor pro to žít více přítomně, uvědomovat si, jak se nám daří nebo nedaří reflektovat náš dosavadní život.“

A že se vám v takové situaci vynořují myšlenky, pocity nebo vzpomínky mající nepříjemný nádech? Že vám v hlavě zní hlasy rodičů nebo jiných autorit, které říkají, že lenošit se nesmí, protože dopadnete jako bezdomovci a děláte ostudu? To může být podle Dominiky Čechové pro hodně lidí natolik tíživé, že se nečinnosti bojí a zahání ji manuální prací, intenzivní sportovní činností nebo alkoholem: „Vhodnější způsob, jak se s těmito obsahy utkat, je v systematické psychoterapeutické práci, ta vám pomůže najít klid.“

Foto: AI vizualizace

Když nic neděláte, dostáváte se do kontaktu s hlubším já.Foto: AI vizualizace

Jak na nicnedělání bez pocitu viny

Správná odpověď na otázku „Co jsi dělala přes víkend“ je něco ve smyslu „Uklidila jsem celý dům, byla na celodenním výletu a přečetla knihu“. Správná, ale pro koho? Proč byste se měli cítit provinile, když se vám nic nechtělo a víkend jste prolenošili?

1. Jděte na to pomalu. Vědomě myslete na to, že nebudete nic dělat. Zakažte si vstát z gauče, přestože tušíte, že ten hrnek na pultu je poslední kousek chybějící v myčce a ta by šla zapnout. Trénink dělá mistra, i nicnedělání je třeba se učit.

2. Vytvořte si nicnedělací koutek. Potřebujete místo, kde je vám příjemně a kde se dokážete uvolnit a naladit na relaxační vlnu. Ideální je, pokud z vašeho místa vidíte na něco, co vás naplní radostí nebo hrdostí, co jste již dokázali (knihovna plná zajímavých knih nebo květiny, které díky vaší péči září). Pokud je to pro vás obtížné, odjeďte mimo domov, kde na vás neustále útočí povinnosti.

3. Sledujte počasí. Má být venku nádherné jaro nebo sněhová nadílka? To je pak jasné, že si chcete vychutnat den venku. Ale hlásí-li předpověď počasí sychravo a nevlídno, je to příležitost pro lenošení. Nebudete mít pocit, že vám něco uniká.

4. Vypněte. Sebe i všechny přístroje a zavřete dveře do online světa. Nenechte na sebe působit žádný z běžně dostupných informačních kanálů nebo zdrojů zábavy.

5. Vytvořte ideální podmínky. Učit se něčemu tak zásadnímu, jako je nicnedělání, chce řádnou přípravu. Dbejte proto, aby byly naplněny vaše základní potřeby: udělejte si dobré jídlo, kávu nebo čaj, oblečte se do pohodlného oblečení.

6. Dejte tomu formu. Jestli je pro vás naprosté nicnedělání nepřípustné, říkejte tomu třeba meditace. Nastudujte si techniky, aby vaše chvíle jen pro vás měla opravdu efekt. Neznamená to, že máte zakázané úplně všechno, jde o to, abyste odpočívali. Takže se nebojte listovat časopisem, fotit hezkou přírodu nebo poslouchat zajímavý podcast.

7. Buďte na sebe pyšní. Je šílené stydět se za to, že jste si vzali volno, čas jen pro sebe a své myšlenky. Buďte trendsetterem, tedy tím, kdo udává trendy, a ukažte okolí pyšně svou novou cestu.

Reklama

Načítám