Hlavní obsah

Jód chybí většině obyvatel zemí bez moře. Nedostatek poznáte například podle únavy

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jód a jeho nedostatek si většina lidí spojuje jen s činností štítné žlázy, ale právě tento minerál je důležitý pro celý chod organismu, a proto je pro tělo naprosto esenciální.

Článek

Ti, kteří žijí v zemi u moře, jsou na tom s množstvím jódu dobře, protože jeho velkým zdrojem jsou mořské ryby a mořské řasy, kterých konzumují tamní obyvatelé o poznání více než my „středozemci“. Proč je tak zásadní přísun jódu?

Na co je dobrý a doporučená denní dávka

Jód je zásadním stopovým prvkem, pokud jde o správnou funkci nervové soustavy a všeho, co se týká mentálního zdraví a vaší inteligence. Má zásadní vliv také na trávení a imunitu. Bez něj nemůže správně pracovat štítná žláza, tím pádem dojde k nabourání hormonální rovnováhy v těle. Ostatně právě ve štítné žláze je uložena více než polovina ze zásob jódu v těle.

Doporučená denní dávka je 150–200 µg za den. Těhotné a kojící ženy mohou tuto dávku zvýšit až na 250 µg za den.

Jód v těhotenství

Jód je zásadní i během těhotenství, protože na něm závisí správný vývoj kostry a centrálního nervového systému u plodu a kojence. Podporuje také zdravý vývoj mozku v dětství.

Jedinou situací, kdy je třeba užívat tablety s výrazně vyšší koncentrací jodidu draselného, je jaderná katastrofa, neboť jód pomáhá chránit štítnou žlázu před přijímáním radioaktivního jódu z ovzduší. Ovšem pozor, tablety se užívají až při skutečném nebezpečí, protože následky předávkování by vás mohly vážně ohrozit.

Foto: Vovk Natalia, Shutterstock.com

Tabletky s jódem rozhodně nejsou řešením v situaci běžného nedostatku jódu, jsou vhodné jen pro zcela výjimečné situace, například při jaderné katastrofěFoto: Vovk Natalia, Shutterstock.com

V čem je jód?

Jód můžete doplňovat prostřednictvím stravy – například mořských ryb a řas, ale obsahují ho i některé druhy ovoce a zeleniny. Na trhu je ke koupi také jodidovaná kuchyňská sůl. U nás se jód vyskytuje i v přírodních pramenech, příkladem je minerální voda Vincentka nebo Poděbradka.

Obsah jódu v potravinách

Potravinamnožstvíjód v µg
Wakame řasa 100 g60 000
Řasa nori 100 g1 600
Aronie černá 100 g400
Ústřice 100 g160
Krevety100 g130
Treska 100 g116
Humr100 g100
Jodidovaná sůl¼ čajové lžičky71
Jogurt 1 kelímek75
Mléko 1 hrnek56
Vejce 1 ks23
Camembert 20100 g20
Gouda 40 % tuku 100 g11

Kdy jíst jód?

Na dostatečný přísun jódu by se tedy mělo dbát nejen v těhotenství a při kojení, ale také v dětství a vlastně po celý život. Některé látky mohou zhoršovat vstřebávání jódu a tím narušovat tvorbu hormonů štítné žlázy – jsou to například thiokyanáty, které obsahuje květák, brokolice nebo zelí, a jsou i v tabákovém kouři. Proto by kuřáci měli doplňovat jód pečlivěji.

Vyšší riziko nedostatku jódu mají také vegani, vegetariáni a vitariáni, pokud do jídelníčku nezařadí dost mořských řas, ale i ti, kteří drží paleo dietu.

Jódu mohou při vstřebávání konkurovat také izoflavony obsažené v sóje (působí jako tzv. antinutriční látky) nebo brom a fluor, takže při jejich užívání je třeba dodávat více jódu.

Příznaky nedostatku jódu

Při nedostatku jódu se začínají zpomalovat všechny procesy v těle – nastává únava, nemůžete se soustředit, máte zpomalené reflexy, studené nohy, vysychá vám pokožka. Projevuje se to i zácpou, chudokrevností a tloustnutím.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Nedostatek jódu může ohlašovat i únava a horší schopnost se soustředitFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Jak dodat jód do těla

V tuzemském jídelníčku není dost mořských ryb a řas na to, aby pokryly požadavky na jód – pokud si to nekompenzujete jodidovanou solí nebo pitím minerálních vod, pak byste měli uvažovat o konzumaci doplňků stravy. Můžete je pořídit ve formě kapslí, kapek, na trhu už je i železo a jód ve spreji.

Nejlepší forma jódu

Nejlepším zdrojem jódu jsou na jód bohaté potraviny. Z doplňků stravy si lze vybrat formu organickou a anorganickou, přičemž jód z organických sloučenin je pro tělo využitelnější.

Je výhodné doplnit také pomocné látky, které tělo potřebuje pro jednotlivé kroky metabolismu jódu – těmi jsou hlavně železo, selen, omega-3 mastné kyseliny, vitamin A, vitamin Cvitamin D.

Nadbytek jódu

Předávkovat se jódem v přirozené stravě skoro nejde. Může to nastat spíše při neuváženém používání jodidových tablet nebo doplňků stravy. Pak se to může projevit nevolností, nechutenstvím, bolestí břicha a zvracením. Můžete více slinit a cítit nepříjemnou kovovou pachuť v ústech. Pokud byste užívali jód nadměrně déle, můžete narušit funkci štítné žlázy, dokonce ji můžete trvale poškodit.

Jód

Doporučená denní dávka: Doporučená denní dávka je 150–200 µg za den. Těhotné a kojící ženy mohou tuto dávku zvýšit až na 250 µg za den.

Zdroje: Nejvíce je ho v mořských rybách a řasách. Ty se ale v českých podmínkách vyskytují málo. Do těla se dostává z jodidované soli nebo pitím minerálních vod. Z doplňků stravy si lze vybrat formu organickou a anorganickou, přičemž jód z organických sloučenin je pro tělo využitelnější.

Jak se projevuje nedostatek: Při nedostatku jódu se začínají zpomalovat všechny procesy v těle – nastává únava, nemůžete se soustředit, máte zpomalené reflexy, studené nohy, vysychá vám pokožka. Projevuje se to i zácpou, chudokrevností a tloustnutím.

Odborná spolupráce: RNDr. Michaela Bebová, biochemička, odbornice na výživu, spolupracovnice AquaLife Institutu, www.biochemicka.cz

Související témata:
Jodidovaná sůl

Načítám