Hlavní obsah

Hypotyreóza - snížená činnost štítné žlázy postihuje častěji ženy. Ovlivňuje hubnutí i činnost srdce

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemoci štítné žlázy jsou u nás i ve vyspělých zemích nejčastějšími chorobami endokrinních žláz. Výskyt je podobný jako u cukrovky a onemocnění štítné žlázy postihují asi sedm procent naší populace. Nejvíce trpí nemocemi ženy středního a vyššího věku, a to až pětkrát častěji než muži.

Článek

Štítná žláza je nezbytná pro správný vývoj člověka, protože se významně podílí na metabolismu sacharidů a tuků a přeměňuje je na energii. Ovlivňuje také krevní oběh, krevní tlak, srdeční frekvenci, podněcuje funkci dýchání, střev a v prenatálním období se podílí na vývoji mozku plodu.

Co to je hypotyreóza

Hypotyreóza neboli snížená činnost štítné žlázy je zpravidla způsobená nedostatečnou tvorbou jejích hormonů. Může být vrozená, nebo získaná. Vrozená forma je vzácná, hned po porodu se v rámci novorozeneckého screeningu provádějí testy. Tato nemoc je opakem zvýšené funkce štítné žlázy, která má jiné projevy i následky.

Příznaky hypotyreózy

To, že štítná žláza nefunguje správně, nezjistíte hned. Obtíže se objevují nenápadně a plíživě. Hypotyreóza či hypofunkce se projevuje následovně:

  • Únava, spavost, snížená výkonnost
  • Zimomřivost
  • Svalová ztuhlost, bolesti svalů a kloubů
  • Zácpa, nadýmání
  • Hrubší hlas
  • Suchá kůže, otoky kolem víček, lámavé vlasy
  • Zpomalení tepu a bušení srdce
  • Přibírání na váze v důsledku zadržování tekutin v těle
  • Silnější či nepravidelná menstruace
Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Vyšetření štítné žlázy ultrazvukem.Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Léčba hypotyreózy

Přestože jde o časté onemocnění, většina chorob štítné žlázy se dá dobře léčit konzervativními způsoby, tedy neoperačními metodami.

Léčba probíhá podáváním chybějících hormonů a užíváním léků s obsahem hormonu tyroxinu. Obvykle jde o celoživotní léčbu. Velikost dávky je individuální, průměrně se podává 100-150 mikrogramů denně. V průběhu roku může denní potřeba hormonů kolísat. Hormony se užívají ráno a nalačno půl hodiny před jídlem.

Neléčená hypotyreóza

Pokud se nemoc neléčí, může dojít k poruchám vývoje nervové soustavy plodu a jeho poškození. Nemocný má zácpu, suchou kůži, sklon k ekzémům, málo energie, nedostatek síly, objevit se mohou i vážné zdravotní obtíže se srdcem i plícemi.

Hypotyreóza a hubnutí

Při snížené funkci štítné žlázy dochází ke zpomalení metabolismu, takže se spaluje méně kalorií. Často i tehdy, když má žena zdravý jídelníček a cvičí. Hypotyreóza způsobuje mimo jiné větší únavu a bolesti svalů, proto se nemocní méně hýbou.

V případě hypotyreózy je vhodné omezit živočišné tuky a dát přednost nízkotučným variantám potravin, libovému masu, masným výrobkům s vysokým obsahem masa (ideálně 90 procent a výše). Vhodné je zvýšit fyzickou aktivitu.

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Pro úspěšnou léčbu je důležité rozpoznat nemoc včas.Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Jaké hormony štítná žláza produkuje

Jako žláza s vnitřní sekrecí tvoří tři důležité hormony: tyroxin (T4) a trijodtyronin (T3) a kalcitonin, který se podílí na látkové výměně vápníku. Tvorbu tyroxinu a trijodtyroninu reguluje hormon z podvěsu mozkového, který známe pod zkratkou TSH.

Jaké jsou příčiny hypotyreózy

Dříve byl hlavní příčinou nedostatek jódu, ale již desetiletí se u nás povinně provádí jodizace kuchyňské soli, takže problém jódového deficitu nehrozí. Mezi hlavní příčiny hypotyreózy patří:

  • Chronický autoimunitní zánět štítné žlázy, takzvaná Hashimotova nemoc. Jde o poruchu imunity, kdy dochází k tvorbě protilátek proti strukturám vlastní štítné žlázy.
  • Operační odstranění štítné žlázy.
  • Léčebné podávání radioaktivního jódu při onemocnění štítné žlázy.
  • Vrozené poruchy enzymů, vrozené nevyvinutí štítné žlázy.
  • Podávání některých léků (psychofarmaka, léky proti poruchám srdečního rytmu, některé léky proti cukrovce).

Jak se hypotyreóza diagnostikuje

Nemoci štítné žlázy se vyšetřují laboratorními testy z krve, kdy se zjišťují hladiny hormonů a některých protilátek štítné žlázy. Včasné a správné rozpoznání nemoci je základem pro úspěšnou léčbu. Při vyšetření se zjišťuje velikost štítné žlázy, její tvar a vztah k okolí, funkce a povaha nemoci (zda je o zánět, nádor, nebo nedostatek či přebytek hormonů).

Zvýšení TSH hormonu obvykle svědčí o snížení tvorby hormonů ve štítné žláze, tedy o hypotyreóze. V případě potřeby se krevní testy doplňují ultrazvukovým vyšetřením nebo biopsií.

Co jíst při hypotyreóze

V případě snížené funkce štítné žlázy je vhodné konzumovat potraviny s jódem, například ryby. Existují ale také potraviny, které v nadměrném množství narušují produkci hormonů štítné žlázy. Mezi ně patří brokolice, květák, kedlubna, růžičková kapusta či zelí. Pokud je ale jíte v rozumné míře, nevadí to.

Komplikace hypotyreózy

I v případě dlouhodobé úpravy funkce štítné žlázy může dojít k předávkování, nebo naopak nedostatečné funkci. Proto je nutná celoživotní kontrola na endokrinologii. Při neléčené hypotyreóze může dojít k takzvanému myxedémovému kómatu, což je těžký, ale vzácný stav. Projevuje se nápadnou pomalostí, obluzeností, sníženým tepem a nakonec dochází k oběhovému a dechovému selhání.

Hypotyreóza

  • Popis: Snížená funkce štítné žlázy způsobená nedostatečnou tvorbou jejích hormonů.
  • Příznaky: Mezi hlavní symptomy patří únava, snížená výkonnost, svalová ztuhlost, bolesti svalů, zácpa, nadýmání, suchá kůže, bušení srdce či přibírání na váze.
  • Inkubační doba: Není
  • Léčba: Probíhá podáváním chybějících hormonů a užíváním léků s obsahem hormonu tyroxinu. Obvykle léčba probíhá celoživotně.
  • Smrtnost: V případě neléčené hypotyreózy může dojít velmi výjimečně k oběhovému a dechovému selhání.
  • Prevence: I přes pokročilost moderní medicíny je prevence obtížná, důležitá je včasná diagnostika a zahájení léčby.

Odborná konzultace: MUDr. Jaroslava Čiefová, praktická lékařka pro dospělé, EUC klinika Praha

Reklama

Načítám