Hlavní obsah

Žaludek na vodě, motání hlavy a slabost. Nejlepší pomocníci proti nevolnosti, které najdete ve spíži

Foto: puhhha

Foto: puhhha

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocity žaludku na vodě, závratě, motání hlavy, slabost a únava typické pro nevolnosti mohou člověka omezovat v běžné činnosti a otrávit dobrou náladu i celkové rozpoložení. Abyste se jich zbavili, nemusíte hned běžet k doktorovi, můžete si zkusit pomoct sami užitím přírodních prostředků, které dost možná najdete doma.

Článek

Každého čas od času přepadne nevolnost, a pokud se nejedná o častý nebo dokonce pravidelný problém, nemusíte se zneklidňovat. Možná jste jen něco špatného snědli, nedostatečně se vyspali nebo málo pili. U žen plánujících otěhotnět se může jednat o jednu z prvních známek toho, že se to podařilo. I když jsou nepříjemné, nemusí nevolnosti nic zásadního znamenat. Jak si od nich pomoci přírodní cestou?

1. Zázvor

K řešení nevolností, bolestí žaludků a průjmu se v tradiční čínské medicíně používá již více než dva tisíce let. Předpokládá se, že jeho aktivní složky, jako je gingerol, přímo ovlivňují trávicí a centrální nervový systém. Kousek zázvoru můžete rozžvýkat syrový, udělat z něj čaj nebo jej přidat do jídla.

„Zázvor mírní i těhotenské nevolnosti a dokonce i nevolnosti spojené s cestováním v dopravních prostředcích. Zkuste si tedy na cestu připravit slabý zázvorový odvar s medem,“ radí fitness trenérka a výživová poradkyně Alena Vídeňská.

Neměli byste ho ale jíst neomezeně, pokud byste překročili doporučenou denní dávku, která činí čtyři gramy zázvoru čerstvého nebo gram sušeného, mohla by se naopak nevolnost dostavit, s ní zvracení, průjem či potíže se srdcem. Nevhodný může být pro děti nebo v kombinaci s léky na zažívací nebo srdeční potíže.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Zázvor je pro tlumení nevolností hojně využíván v přírodní medicíněFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Máta peprná

Další lék přírodní medicíny, jehož účinnost je ověřena celými staletími. Podle dávných zkušeností ulevují od stavů nevolnosti jak listy máty peprné, tak olej, který se z ní vyrábí. Jejich uklidňující a znecitlivující účinky uvolňují svaly žaludku, což usnadňuje trávení a ulevuje od trávicích obtíží. Lístky máty můžete žvýkat, zalít je vodou a následně vypít ve formě čaje, esenciální olej z máty peprné se dá inhalovat.

3. Ochucená voda

Špatně vám může být, i když málo pijete, zejména v létě, kdy hrozí riziko přehřátí. Dbejte proto na dodržování pitného režimu. Když už je vám špatně, nepijte ale po velkých locích, což by jen podráždilo žaludek a mohlo vést ke zvracení. Tekutiny přijímejte pomalu a po lžičkách, ideálně mátový čaj nebo vodu s citronem. Právě kyselina citronová je šetrná k trávení a pomáhá zklidnit podrážděný žaludek.

„Také voda, do které přidáte několik stroužků fenyklu, poměrně rychle pomůže od nevolnosti. Fenykl má totiž výborné účinky při tlumení křečí a nadýmání, potlačuje také zvracení,“ říká Kateřina Adámková, osobní trenérka a výživová koučka.

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Špatně vám může být i z toho, že jste málo pili. Tekutiny doplňuje po malých lůčcích a postupně, abyste nepodráždili žaludekFoto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

4. Skořice

K léčbě trávicích poruch, plynatosti, nadýmání, pálení žáhy a nevolností celkově se skořice využívá už od nepaměti. Zkuste popíjet skořicový čaj – stačí přidat tyčinku cejlonské skořice do sklenice vody a nechat louhovat 10 minut.

„Jsou-li problémy spojené s pálením žáhy, pomůže třeba k čaji sníst pár přírodních mandlí. Jsou zásadotvorné, mají vyšší obsah tuku a neutralizují žaludeční kyseliny,“ radí Kateřina Adámková.

5. Kmín

Dalším kořením, které může být užitečné při mírnění nevolností, zácpy i průjmu, je kmín. Inspirovat se můžete Indií, kde jako oblíbený prostředek pro podporu trávení funguje právě kmínový čaj. Dvě lžičky (asi 10 gramů) mletého nebo drceného kmínu zalijte 250 ml horké vody a dejte na 10 minut odstát. Sceďte, nechte dojít na pokojovou teplotu a pomalu popíjejte.

6. Petržel

Kateřina Adámková nedá dopustit na petržel. „Čerstvě vylouhovaná petrželová nať obsahuje velké množství vitaminu C a draslíku, které jsou právě při nevolnostech pro tělo velmi důležité,“ vysvětluje. Stačí jen přelít velký trs petržele horkou vodou, nechat odstát, přecedit a vlažný nebo vychlazený nápoj popíjet třeba s citronem.

7. Heřmánkový čaj

Pokud je vám špatně od žaludku, vyzkoušejte výluh z bylinky heřmánku, jelikož mírní žaludeční křeče. „Je tedy vhodné ho užívat při pálení žáhy, průjmu, nadýmání nebo ranních nevolnostech,“ radí Alena Vídeňská.

Reklama

Načítám